Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat moet je weten over de accu van een elektrische auto?

Je kunt er bijna niet meer onderuit, de elektrische auto is sterk in opmars. Dit komt mede door de hoge benzineprijzen. Een grote onzekerheid is de accu, het duurste onderdeel van een stekkerauto. Hoe lang gaat een accu mee en wat kost een nieuwe accu? We nemen de batterij onder de loep.

accu elektrische auto

Hoeveel kilometer kun je rijden met een elektrische auto met een volle accu? Voor nieuwe uitvoeringen van topmerken is een actieradius van 500 kilometer of meer al gebruikelijk. Dat is een gunstige ontwikkeling. De kosten van een nieuwe accu zijn nog wel een issue. 

Wat kost een nieuwe accu voor je elektrische auto?

Fabrikanten bieden garantie op de batterij, maar het houdt natuurlijk een keer op. Fabrikanten geven bijvoorbeeld een garantie van 8 jaar of tot 160.000 gereden kilometeres met de accu. Het is verstandig de garantievoorwaarden op dit punt goed te bestuderen voor je een keuze voor een bepaald type elektrische auto maakt. Automerken bieden bijvoorbeeld een garantie op de accu van 7 of 8 jaar. Er zit meestal wel een maximum op qua aantal gereden kilometer met de auto. Tesla biedt een garantie van 8 jaar met een maximum aantal kilometers van 160.000. Als de capaciteit van de accu onder de 70% komt, heb je recht op een andere accu binnen de garantietermijn. 

Accu's zijn weliswaar nog steeds het duurste onderdeel van een elektrische auto, maar de prijs is de afgelopen jaren gelukkig fors gedaald. In 2013 schatte het zakenblad Forbes de prijs voor een nieuwe accu nog op 800 tot 1000 dollar per kilowattuur. In 2019 hebben Tesla en Volkswagen aangegeven dat de kosten gezakt waren naar 100 dollar per kilowatuur. Een nieuwe accu voor een Renault Zoe kwam uit op ongeveer € 7900 en voor een Nissan Leaf op € 5000. De Smart Fortwo is een uitschieter met een accu voor € 17.000. Dit bleek uit onderzoek van Autoscout24.nl. Fabrikanten communiceren de kosten van een accu liever niet duidelijk. Mercedes doet het anders, ze zijn open over de hoge prijzen. Een accupakket voor een EQA kost € 15.209 en voor een EQS zelfs €19.603. Het vervangen van een accu voor een Polestar 2 is zelfs duurder dan het kopen van een nieuwe Polestar 2.

Wat is de levensduur van een accu?

We weten van de mobiele telefoon dat de levensduur van de accu tegen kan vallen. Na een paar jaar kun je de oude accu nog steeds gebruiken, maar op den duur zit een telefoon meer aan de stroom dan in je broekzak. Een nieuwe accu voor een mobiele telefoon is nog wel betaalbaar, maar voor een elektrische auto is het een ander verhaal. De TU in Eindhoven heeft er onderzoek naar gedaan. Toen de eerste elektrische auto's werden verkocht, is nog uitgegaan van een levensduur van ongeveer 150.000 kilometer. In de praktijk blijkt dat de accu veel langer meegaat. Accu's van Tesla's hebben na 250.000 gereden kilometers nog steeds 90% van de accu capaciteit. 

Hoe presteert de accu bij extreme kou of warmte?

Hoe lang je kunt rijden op een volle batterij is ook afhankelijk van je rijstijl, het gebruiken van de airco en de buitentemperatuur. Bij buitentemperaturen boven de 30 graden moet de airco hard werken voor een aangename temperatuur in de auto. Bij een temperatuur van -10 graden moet de elektrische auto capaciteit van de accu gebruiken voor het verhogen van de binnentemperatuur. In de winter kan het bereik met een volle accu wel 100 kilometer zakken. In de zomer rijd je 350 kilometer op een volle accu, en op een koude dag in de winter kom je maar 250 kilometer ver. 

Ook de manier van opladen speelt een rol in de achteruitgang van een accu. De accu’s van auto’s die regelmatig snelladen krijgen het volgens experts zwaar te verduren en gaan daardoor minder lang mee. 

Het voordeel van een warme accu

De accu zelf presteert minder goed bij koud of te warm weer. Een optimale temperatuur is tussen 20 en 25 graden. Ook voor mensen is dit een ideale temperatuur, maar meestal is het kouder en soms warmer. Vooral met koud weer heeft de accu moeite. Daar hebben de autofabrikanten al over nagedacht. Sommige moderne elektrische auto’s hebben een geconditioneerde accu. Dat wil zeggen dat ze warm worden gehouden bij koud weer. Hierdoor stijgt de actieradius en kun je ook in de winter veel kilometers rijden op een volle batterij.

De huidige kwaliteit is behoorlijk goed te noemen als je het vergelijkt met de actieradius van auto's op reguliere brandstof. De verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar beter wordt.

Heb je een elektrische auto waar je een passende autoverzekering voor zoekt? Ga naar onze vergelijker voor de elektrische auto en vind de best passende autoverzekering tegen een aantrekkelijke premie.

Geactualiseerd: maandag 22 mei 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie