Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Goedkoper een elektrische auto kopen dankzij subsidie

Sinds 2020 heeft de overheid een subsidieregeling voor het kopen of het privé leasen van een elektrische auto. Hier werd vaak gebruik van gemaakt; de subsidie was in 2021 in juli al op en in 2022 zelfs al op 30 mei. In 2023 valt het aantal aangevraagde subsidies juist tegen. 

elektrische-auto-gaslicht-header.png

Om recht te hebben op subsidie moet de elektrische auto gekocht zijn op of na 1 januari 2023. Ook een private lease contract afgesloten na 31 december 2022 geeft recht op de tegemoetkoming. Dit is de zogenaamde Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Je hebt recht op subsidie voor zowel een nieuwe als een gebruikte volledig elektrische auto (dus geen plug-in hybride of hybride).

Hoe krijg ik subsidie voor een elektrische auto?

Het aanvragen van de subsidie doe je op RVO.nl (de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De aanvraag indienen gaat via je DigiD. De auto moet volledig elektrisch zijn en de nieuwprijs mag niet boven de € 45.000 liggen. Bij het kopen van een nieuwe auto heb je recht op € 2.950 en voor een gebruikte auto bedraagt de subsidie € 2.000. Bij het leasen wordt het subsidiebedrag uitgesmeerd over de leaseperiode. De actieradius van de elektrische auto moet minimaal 120 kilometer zijn. Met andere woorden, je moet op een volle batterij minimaal 120 kilometer kunnen rijden. Zolang de subsidie voor 2023 nog niet op is, kun jij je aanmelden voor de financiële tegemoetkoming. Let op: je mag al subsidie aanvragen als de auto nog niet is geleverd of op je naam is gesteld.

Wat zijn de voorwaarden voor subsidie op een elektrische auto?

Door de maximering van de nieuwwaarde kom je niet in aanmerking voor subsidie als je een duurdere auto koopt (> € 45.000). Welke auto's zijn er tot € 45.000? Je hebt al keus uit zo'n 65 auto's, zo blijkt uit de autolijst SEPP. Daarnaast moet de auto minimaal 3 jaar op jouw naam blijven. Bij verkoop binnen 36 maanden moet je een deel van het subsidiebedrag terugbetalen. Bij private lease moet het minimaal gaan om een leaseperiode van 48 maanden. Wil je recht hebben op de subsidie voor een tweedehands auto? De aanschafwaarde moet minimaal € 12.000 zijn om recht te hebben op de subsidie van € 2000. Alle voorwaarden voor subsidie op een rijtje:

  • De auto is volledig elektrisch.
  • De auto is aangeschaft door een particulier.
  • De auto is aangeschaft in het jaar waarin subsidie wordt aangevraagd. Ook moet er nog subsidiebudget beschikbaar zijn. 
  • De subsidie-aanvraag is binnen 60 dagen na datum van ondertekening van het koop- of leasecontract ingediend.
  • De auto staat minimaal 3 jaar onafgebroken op naam van de aanvrager. Voor private lease is dit 4 jaar.
  • De catalogusprijs van de elektrische auto is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000.
  • De actieradius is minimaal 120 kilometer.
  • Een gebruikte elektrische auto is gekocht bij een autobedrijf.

Voorwaarden die gelden voor 2023:

infographic-subsidie-elektrische-auto-2023.png

Subsidie aanvragen kan tot het budget van € 67 miljoen op is

Het totale subsidiebudget voor het kopen van een nieuwe of een gebruikte elektrische auto is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2024. Per jaar worden de budgetten vastgesteld. In 2023 is het totale budget € 67 miljoen.

De aanvraag voor de subsidie voor 2023 is begonnen op 10 januari. In 2022 was er binnen een maand voor nieuwe auto’s al voor ruim € 30 miljoen aangevraagd. Dit kwam mede door de sterk gestegen benzineprijzen. Dit heeft het kopen van een elektrische auto waarschijnlijk een extra impuls gegeven. Op 30 mei 2022 was de bodem van de subsidiepot bereikt. In 2023 ligt het anders. Op 12 juni 2023 was er nog ruim € 42 miljoen beschikbaar van de beschikbare € 67 miljoen. 

Hoe verzeker je een elektrische auto?

Poliswijzer.nl kan jou helpen met het verzekeren van je elektrische auto. Voor het vergelijken van autoverzekeringen voor de elektrische auto hebben wij het zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Je kunt het kenteken invullen in onze speciale elektrische auto vergelijker, en de best mogelijke autoverzekeringen komen automatisch bovendrijven. 

Geactualiseerd: dinsdag 20 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie