Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

10 tips bij afsluiten van een autoverzekering

Een autoverzekering afsluiten is erg simpel. Vooral als je eerst onze 10 tips leest. Autoverzekeringen die qua premie hetzelfde lijken kunnen onderling op cruciale punten van elkaar verschillen. Met onze 10 tips koop je geen kat in de zak. In onze vergelijker nemen wij naast de premie natuurlijk vooral de voorwaarden mee in de vergelijking.

autoverzekeringen-vergelijken-is-simpel-groot.png

Tip #1 – Heb je een nieuwe of een jonge auto? Ga voor de nieuwwaarderegeling!

Bij het verzekeren van een nieuwe of een jonge auto doe je er verstandig aan om goed te letten op de nieuwwaarderegeling. Autoverzekeraars met deze regeling gaan bij schadeafwikkeling uit van de nieuwwaarde van de auto. Bij een flinke schade kan het een groot verschil maken hoe hoog de waarde van de auto wordt ingeschat. Sommige verzekeraars bieden de nieuwwaarderegeling aan voor een periode van één jaar. Andere verzekeraars juist voor drie jaar. Dit is een groot verschil. Na afloop van deze periode wordt er namelijk uitgegaan van de dagwaarde. Sommige verzekeraars keren een extra bedrag uit boven de dagwaarde, bijvoorbeeld 10% boven de dagwaarde.

Tip #2 – Neem geen genoegen met een hoog eigen risico

Het eigen risico is het deel van de schade waar je zelf voor opdraait. Bij een schade van € 2000 en een eigen risico van € 350, krijg je dus € 1650 uitgekeerd. Verzekeraars hanteren verschillende bedragen aan eigen risico en sommige verzekeraars zelfs helemaal niets. Dit is iets om rekening mee te houden. 

Tip #3 – Is er sprake van schadesturing?

Verzekeraars kunnen afspraken hebben met schadeherstellers. Als je naar een schadehersteller gaat waar geen afspraken mee gemaakt zijn, krijg je mogelijk niet de volledige schade uitgekeerd. Een andere optie is een hoger eigen risico bij een niet gecontracteerde schadehersteller. Als jij bij schade naar een schadebedrijf van jouw voorkeur wilt gaan, is het belangrijk om te letten op deze zogenaamde schadesturing.

kilometrage.jpg
 

Tip #4 – Hoeveel kilometers rijd je per jaar?

Verzekeraars kunnen de hoogte van de premie af laten hangen van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Als je minder rijdt, kan de premie ook lager uitvallen. Toch is het belangrijk dat je een eerlijke inschatting maakt. Een te lage opgave kan gevolgen hebben bij het vergoeden van een autoschade. Maar je wordt bijvoorbeeld niet op een verkeerde inschatting afgerekend als het om kleine verschillen gaat. Het kan gebeuren dat je 12.000 kilometer per jaar opgeeft, maar in een jaar 14.000 rijdt.

Tip #5 – Kies de juiste verzekeringsvorm

Je bent verplicht om minimaal de WA verzekering af te sluiten. Deze autoverzekering biedt dekking voor schade die je met jouw auto veroorzaakt aan anderen. De uitgebreidere WA beperkt casco is in veel gevallen een aanrader. Deze verzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking voor schade aan je eigen auto bij diefstal, aanrijding met loslopende dieren en ruitbreuk. Voor nieuwe en dus jonge auto’s kun je het beste kiezen voor de WA casco verzekering. Ook voor auto's met nog een hoge waarde, kies je voor deze verzekeringsvorm. Deze verzekering vergoedt ook schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld een aanrijding of vandalisme. Bijna alles is dan gedekt, vandaar dat het in de volksmond ook wel Allrisk wordt genoemd.

Tip #6 – Vergeet de accessoires niet

Accessoires die standaard op nieuwe auto’s zitten, zijn meeverzekerd. Extra toegevoegde accessoires moeten speciaal opgegeven worden voor de autoverzekering. Bijvoorbeeld een later aan de auto gemonteerde trekhaak is niet standaard meeverzekerd. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn bij een airconditioning, lederen bekleding, navigatie en duurdere velgen. Zelfs een andere lak kan als accessoire meeverzekerd worden. Bij het vergelijken van de autoverzekering kun je in onze vergelijker de waarde van de zelf toegevoegde accessoires aan de vergelijking toevoegen.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Tip #7 – Kies niet standaard voor de ongevallen inzittendenverzekering

Een veel gekozen aanvullende verzekering is de ongevallen inzittendenverzekering. Deze verzekering keert een maximum bedrag uit bij invaliditeit of overlijden van een inzittende ten gevolg van een ongeval. Onze experts raden liever de schadeverzekering inzittenden aan. Bij blijvende invaliditeit keert deze verzekering alle werkelijke kosten uit. Bij invaliditeit heb je bijvoorbeeld levenslang geen inkomen meer en misschien hoge kosten voor aanpassingen. Deze verzekering biedt ook dekking bij materiële schade. Het verzekerd bedrag in de ongevallen inzittendenverzekering gaat om tienduizenden euro’s. Bij de schadeverzekering inzittenden bedraagt het verzekerd bedrag vaak één miljoen euro of zelfs nog meer.

Tip #8 – Bespaar op de juiste manier

Je kunt besparen door genoegen te nemen met een beperktere dekking, maar soms kun je tegen dezelfde dekking als de huidige een goedkopere verzekering vinden bij een andere verzekeraar. Je moet niet inleveren op kwaliteit als het niet nodig is. Bij een ongeval baal je als je een te beperkte dekking hebt. Vergelijk jouw autoverzekering en kies de beste dekking tegen de laagste prijs.

10 tips besparen.jpg

Tip #9 – Gebruik schadevrije jaren slim

Heb je schadevrije jaren opgebouwd in een andere auto die je nog verzekerd hebt? Misschien kun je gebruik maken van de tweede autoregeling. Hiermee kun je een extra korting krijgen gebaseerd op de opgebouwde schadevrije jaren in de eerste auto. Heb je bijvoorbeeld ook nog opgebouwde schadevrije jaren in een verzekering van een oude camper? Misschien kan het uit om deze schadevrije jaren te gebruiken voor je autoverzekering.

Tip #10 – Voorkom dubbele verzekeringen

Een rechtsbijstandsverzekering als aanvullende verzekering voegt weinig toe als je ook een gezinsrechtsbijstandsverzekering inclusief verkeer hebt. Verzekeraars kiezen er ook steeds vaker voor om pechhulp aanvullend mee te verzekeren. Dat heeft geen zin als je al bij de ANWB of Route Mobiel zit. Denk om het opzeggen van de oude autoverzekering bij het afsluiten van een nieuwe. De nieuwe verzekeraar zegt de oude autoverzekering namelijk niet automatisch voor je op. Verzekeraars kunnen soms een opzegtermijn van één maand aanhouden. Bij het opzeggen van de autoverzekering per 9 juni stopt de verzekering dan pas per 9 juli. Houd hier rekening mee bij het vergelijken en het overstappen. 

Met deze tips in je achterhoofd kun je nu gaan vergelijken. Succes! Als er vragen zijn, horen wij dat graag van jou.

Geactualiseerd: maandag 7 februari 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie