Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wat heeft de zelfrijdende auto voor gevolgen?

De zelfrijdende auto is er al, maar er moet nog veel gebeuren voordat wij er allemaal in rijden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aansprakelijkheid? En zijn de zelfrijdende auto’s veilig te combineren met het overige verkeer. Ze veroorzaken minder schades, maar andere verkeersdeelnemers moeten wel weten hoe ze ermee om moeten gaan.

auto - zelf.jpg

Ongeveer 90% van de verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Overstappen naar computergestuurde auto’s neemt het menselijk falen weg. Dus zou het veiliger moeten zijn, maar is dat ook zo? Er zijn veel zaken waar over nagedacht moet worden voordat wij volledig over kunnen stappen op de zelfrijdende auto.

Wie is aansprakelijk bij schade?

De autoverzekering zoals wij deze nu kennen bestaat voor de zelfrijdende auto niet. Bij schade ligt de blaam bij de producent van de auto of van het besturingssysteem. In ieder geval niet bij de “bestuurder” van de auto. Mogelijk worden deze zelfrijdende auto’s in de toekomst verkocht inclusief een verzekering. Dit zal wel zorgen voor naar verhouding hoge aankoopprijzen van de auto’s. Verzekeraars hebben hier nog geen oplossing voor, maar zullen er wel al over nadenken. Hoe het gaat worden zal ook afhangen van hoe de aansprakelijkheid bij schade in de wet wordt vastgelegd. 

Kunnen verkeersdeelnemers omgaan met zelfrijdende auto’s?

De zelfrijdende auto gaat niet in één keer alle auto’s vervangen. Gedurende misschien wel tientallen jaren heb je zelfrijdende auto’s en auto’s met bestuurders erin. Hoe gaan automobilisten en andere verkeersdeelnemers reageren op beslissingen van de computergestuurde auto’s? Doordat het verkeer niet alleen maar gaat bestaan uit zelfrijdende auto’s, zullen de 90% van de schades door menselijke fouten niet in één keer sterk reduceren. In eerste instantie kan het aantal schades juist toenemen.

auto - knight rider.jpg

Wie beslist welke keuzes een computer maakt?

De auto’s worden veilig als ze op de juiste manier geprogrammeerd worden. Maar wie neemt hier beslissingen over? Als een fatale ongeluk met een voorligger dreigt, moet geprogrammeerd worden  wat de slimme auto gaat doen. Is uitwijken een optie als de enige uitweg een trottoir is waar mogelijk voetgangers lopen? Het moet ethisch verantwoord zijn om de auto uit te laten wijken, met alle risico’s die daar aan kleven.

Heb je nog wel een rijbewijs nodig?

In een zelfrijdende auto rijden is vergelijkbaar met het zitten in een trein. Je hebt geen invloed meer op de gedragingen van de auto. Waarschijnlijk mag je de controle over de auto in normale omstandigheden niet eens overnemen. Dit zal qua aansprakelijkheid namelijk lastig liggen. Als je toch geen rijbewijs nodig hebt, kun je ook nog een stapje verder gaan. Krijgen kinderen hun eigen auto om bijvoorbeeld mee naar school te gaan?

Er moeten nog veel vragen beantwoord worden voordat wij met z’n allen in een zelfrijdende auto zitten. Het zal mogelijk nog wel tientallen jaren duren tot wij er echt mee te maken krijgen. 

Geactualiseerd: 11-07-2019


Gepubliceerd: woensdag 17 mei 2017
Geactualiseerd: donderdag 11 juli 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie