De budgetverzekering – Wat was het ook alweer

Jaren geleden hebben verzekeraars de zogenaamde budgetpolis geïntroduceerd. De naam is inmiddels besmet geraakt en wordt niet meer gebruikt. Dit is een zorgverzekering waarin maar een beperkte keuzevrijheid in zorgverleners zit.

De budgetverzekering heeft overeenkomsten met de woekerpolis. Dat klinkt nogal angstaanjagend. Een woekerpolis kennen we immers als beleggingsverzekering met verborgen kosten. Dit is niet het geval bij de budgetverzekering. Verzekerden met deze verzekering kunnen wel tegen onverwachte en hoge kosten aanlopen.

Worden er nog steeds budgetpolissen afgesloten?

Er worden nog steeds zorgverzekering afgesloten met maar een beperkte keuzevrijheid in zorgverleners.  Met deze polis stimuleert de verzekeraar jou om naar bijvoorbeeld een ziekenhuis te gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. Doe je dat niet? Waarschijnlijk moet je dan een deel van de rekening van de zorgverlener zelf betalen.

Beschermd door hinderpaalcriterium

In de Zorgverzekeringswet is het hinderpaalcriterium vastgelegd. Hierin wordt gesteld dat een beperkte vergoeding van de verzekeraar de keuzevrijheid niet mag aantasten. Iedereen heeft namelijk vrije artsenkeuze. Een rekening van een niet gecontracteerde zorgverlener wordt in 2017 voor minimaal 65 procent voldaan door de verzekeraar. De kosten die je zelf draagt kunnen dus oplopen tot 35 procent.

Kwalitatief betere zorgverzekeringen in 2017

Een paar jaren geleden is er veel gesproken over een te beperkte keuze in zorgverleners binnen de budgetverzekering. Waarschijnlijk is dit nuttig geweest, want ook in de goedkopere zorgverzekeringen worden nu meer zorgverleners gecontracteerd. De kans op een rekening van bijvoorbeeld een niet gecontracteerd ziekenhuis is hierdoor kleiner. Toch blijft het nog steeds goed opletten.

Wat gebeurt er bij spoedeisende hulp?

Als je spoedeisende medische hulp nodig hebt, kun je naar iedere willekeurige zorgverlener gaan. In dat geval wordt de rekening namelijk volledig door de verzekeraar gedragen, ook al heeft hij er geen contract mee afgesloten. Voor een inplanbare operatie moet je bijvoorbeeld wel naar een gecontracteerde zorgverlener gaan. Als je met spoed medische hulp nodig hebt, hoeft er dus niet gelet te worden op gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg.

Geplaatst op
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Geef een reactie