Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken
Zorgtoeslag stijgt enorm: 412 euro meer in 2023 | Poliswijzer

De zorgtoeslag 2023 stijgt harder dan de premie voor de zorgverzekering

door Tony Duchenne 3 reacties Leestijd: 4 minuten

Ongeveer 33% van de volwassen Nederlanders heeft recht op zorgtoeslag. Jaarlijks stijgt deze toeslag iets, behalve in 2023. De zorgtoeslag voor lage inkomens wordt volgend jaar niet een beetje, maar behoorlijk verhoogd met € 34 per maand. Dat mag ook wel om de torenhoge inflatie te compenseren. Hoe je krijgt waar je recht op hebt, leggen wij graag uit. 

De stijging van de zorgtoeslag is jaarlijks gebaseerd op de verwachte stijging van de zorgkosten in het nieuwe jaar. De zorgtoeslag moet ervoor zorgen dat de zorg betaalbaar blijft voor iedereen. Je kunt erover discussiëren of de zorgkosten nog steeds betaalbaar zijn voor de Nederlanders met de laagste inkomens. Dat is een andere discussie waar niet zomaar een oplossing voor is. Wij kunnen je wel helpen de zorgpremie te “drukken”.

Een lagere premie heeft geen invloed op je zorgtoeslag

De extra financiële tegemoetkoming vanuit de overheid is bedoeld als een pleister voor de hogere uitgaven, en dan vooral voor huishoudens met de laagste inkomens. De maximale zorgtoeslag in 2022 bedroeg voor partners € 212 per maand. Hoe de aangekondigde verhoging wordt verwerkt, komt in december duidelijkheid over. Pas in december kun je jouw nieuwe zorgtoeslag berekenen. Wees slim en maak een vergelijking voor de zorgverzekering 2023. Een goedkopere zorgverzekering, vermindert gelukkig niet de zorgtoeslag die je krijgt. De maximale zorgtoeslag blijft gewoon gelijk. Hoeveel je betaalt aan zorgpremie maakt daarbij niet uit.  

Waarom gaat de zorgtoeslag zo hard omhoog?

Nederlanders met de laagste inkomens hebben recht op maximaal € 412 extra zorgtoeslag in 2023. Zorgtoeslag ontvang je om hoge kosten van zorg te compenseren. Tijdens Prinsjesdag is duidelijk geworden dat er een stijging van de premie wordt verwacht van ruim € 10 in 2023. De regering heeft ervoor gekozen om een bonus te verwerken in de toeslag. Dat wil zeggen dat de zorgtoeslag harder stijgt dan de premie.

Eigenlijk wordt de zorgtoeslag als middel gebruikt om de Nederlanders tegemoet te komen die het hardst een compensatie nodig hebben. Anders moesten ze een systeem optuigen speciaal gericht op de compensatie voor de inflatie.

Heb ik recht op zorgtoeslag? Hogere bedragen in 2023

Zorgtoeslag aanvragen gaat via de Belastingdienst. De zorgtoeslag gaat pas in na je aanvraag. De hoogte ervan hangt af van het gezamenlijk inkomen van jou en jouw eventuele toeslagpartner. Mensen met lagere inkomens krijgen (meer) zorgtoeslag. 

Om recht op zorgtoeslag te hebben moet je aan nog een aantal voorwaarden voldoen. Zoals het hebben van de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning. Uiteraard moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben en mag je inkomen en vermogen niet te hoog zijn.

vergelijking-2006-2023-2.png

Ontwikkeling zorgtoeslag in de afgelopen jaren

In 2006 was de maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande nog € 403 per jaar. In 2022 was het maximum € 1332, en in 2023 stijgt de zorgtoeslag nog verder. In 2006 ontving 38% van de volwassen Nederlanders zorgtoeslag ontvangen. In 2022 ging het om 33% van de Nederlanders. In 2006 kostte de zorgverzekering gemiddeld € 85,58 en in 2022 € 127,71. De tegemoetkoming vanuit de overheid is dus sterker gestegen dan de gemiddelde premie voor de basisverzekering. De premieverschillen tussen de duurste en de goedkoopste zorgverzekering was gerekend over 2022 maar liefst € 44,65 per maand voor exact dezelfde dekking. Blijf dus kritisch.

Heb je recht op zorgtoeslag en ben je meer of minder gaan verdienen? Het is belangrijk dat je deze wijziging in je inkomen doorgeeft aan de Belastingdienst. Zo voorkom je een te hoge of een te lage zorgtoeslag. Te hoog lijkt niet erg, maar het teveel ontvangen geld moet je een keer terugbetalen aan de Belastingdienst.

Ben je zorgtoeslag over 2022 vergeten aan te vragen? Vraag de zorgtoeslag over 2022 vandaag dan nog aan. Nu kun je het nog met terugwerkende kracht aanvragen tot september volgend jaar. Vergeet in ieder geval niet om te checken of je in 2023 recht hebt op de toeslag! Dat kan in de tweede helft van december. Kun je het vergelijken van de premies en de zorgtoeslag aanvragen in één keer regelen.
 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 12 oktober 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (3)

Geplaatst door: P.L.M. Adriaanse ()

Duidelijke informatie.

Geplaatst door: Poliswijzer.nl ()

De zorgtoeslag voor 2023 kun je nog niet berekenen. Voor de eerdere jaren kun je gebruik maken van de link onderin de tekst. Het gaat om de volgende link: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen

Geplaatst door: Marleen de Geest ()

Je kunt de zorgtoeslag van 2021, 2022 en 2023 helemaal niet berekenen via de bovenstaande links

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie