Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Aantal woninginbraken fors gedaald sinds 2012

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Door woninginbraken kan je veiligheidsgevoel volledig afbreken. Na een inbraak kan het langere tijd duren voor je jezelf weer veilig voelt in huis. De gestolen spullen kun je claimen op de inboedelverzekering, maar het kost tijd om de emotionele schade te laten herstellen. De kans dat je de dupe bent van een inbraak is volgens het CBS veel kleiner in vergelijking met het jaar 2012. Wat zeggen de cijfers?

inbrekers-poliswijzer.png

In 2019 zijn er 39.480 woninginbraken geregistreerd. Het gaat dus om inbraken waarvan aangifte is gedaan. In dit getal is diefstal uit huizen meegerekend, ook als de deuren of ramen niet zijn opengebroken. Voor een totaalbeeld moeten we eigenlijk ook diefstal uit schuren, garages en andere bijgebouwen meerekenen. Het aantal inbraken komt dan uit op 51.740. In 2012 heeft het CBS nog 112.190 diefstallen uit huizen en bijgebouwen geregistreerd. Waardoor gaat het veel beter?

Waarom kiezen inbrekers voor een carrièreswitch?

Als we de cijfers van het CBS bekijken is het aantal diefstallen uit huizen en bijgebouwen ruim gehalveerd in een paar jaar tijd. Er moet iets zijn wat we goed doen. Is het ’s nachts op pad gaan van inbrekers niet meer rendabel of is er iets anders aan de hand? Een aantal oorzaken van de sterke daling hebben we boven water gekregen.

Inbrekers houden niet van camera’s

Voor een paar tientjes kun je een camera kopen en deze gebruiken om je huis te beveiligen. Inbrekers schamen zich voor hun werk, dus ze worden liever niet opgenomen. De camera’s zijn tegenwoordig zo klein, dat ze ook niet meer op afstand te herkennen zijn. De kwaliteit van de camera’s is ook goed, dus inbrekers komen steeds beter in beeld. Ook met zwarte kleding en een bivakmuts zijn ze soms nog steeds te herkennen door bijvoorbeeld de manier van lopen. 

De kwaliteit van inbraakbeveiliging is verbeterd

Met goed hang- en sluitwerk schrik je inbrekers af. De meer ervaren inbrekers zien in één oogopslag of het zin heeft om jouw raam of deur open te breken. Als het te veel moeite kost, gaat het waarschijnlijk ook veel lawaai maken en ook dat is weer een allergie van inbrekers.woon-harm-alarm.PNG

"Maak het inbrekers niet te makkelijk"

Het is niet toevallig dat de overheid in 2012 is gestart met een campagne om mensen bewust te maken van de kansen die ze inbrekers bieden. Wie kent hem niet van TV: Harm Alarm: hét symbool van de actie “Maak het inbrekers niet te makkelijk” met het stemmetje “Ik blijf het toch zeggen hoor!” 

Tips van Harm zijn bijvoorbeeld:

  • Niet thuis? Licht aan!
  • Blokje om? Ook dan de deur op slot.
  • Voor inbrekers is het ook een feestmaand (voor in december)

Meer waakzaamheid minder woninginbraken

Je ziet vaak de WhatsApp buurtpreventiebordjes. In deze buurten krijgen inbrekers niet de ruimte om in te breken, want oplettende buren kunnen met één appje de hele buurt optrommelen. Dat is het laatste wat inbrekers willen, dus vertrekken ze liever weer dan dat ze een poging wagen.

Met de opstalverzekering kun je braakschade aan je huis verzekeren en de inboedelverzekering beschermt je spullen in huis tegen diefstal. Maar de emotionele impact van een inbraak is groot. Probeer het dus zeker te voorkomen.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie