Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Autoverzekering goedkoper door het coronavirus?

door Juul Dijkhuis 1 reactie

Het coronavirus hakt er financieel behoorlijk in voor ondernemingen. Het werk voor schadeherstelbedrijven droogt op, omdat we minder autorijden en dus minder schades veroorzaken. Een logisch gevolg is dat verzekeraars minder schades hoeven uit te keren vanuit de autoverzekering, en dus premies overhouden. Krijgen we geld terug of kunnen we in ieder geval een premieverlaging verwachten?

autoverzekering-weekendje-weg-0.png

Schadeherstelbedrijven van FOCWA hebben 53% minder werkzaamheden vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat zorgt voor een omzetverlies van 44%. Tankstations langs de snelwegen zien de omzet met 50% of meer kelderen. Dit zijn financiële dompers. Het is slecht nieuws voor deze branches, maar de omzetdalingen moeten er wel voor zorgen dat autoverzekeraars geld overhouden. Bij het bepalen van de hoogte van de premie zijn ze namelijk uitgegaan van een veel hogere schadelast. Een Franse verzekeraar geeft het goede voorbeeld.

100 miljoen euro op de plank

De Franse verzekeraar Maif gaat € 100 miljoen aan de klanten terugbetalen. En daar hebben ze naar eigen zeggen een goede reden voor. Door veel minder verkeer vanwege de coronacrisis zijn er nog maar weinig schademeldingen. De verzekeraar hoeft dan ook veel minder schade uit te keren. Geld wat nu op de plank bij de verzekeraar ligt, willen ze verdelen. Ze storten het geld terug naar de klant, schenken een bedrag aan ziekenhuizen of komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek. De klant mag kiezen. Per verzekerde zou het gaan om een bedrag van € 50.

Verwachting in Nederland

Of we in Nederland ook zo iets kunnen verwachten is nog niet te zeggen. In de maanden maart en april gebruiken Nederlanders de auto veel minder omdat thuisblijven het advies is. Of autoverzekeraars in Nederland er voor  kiezen de premies te verlagen is nog maar de vraag. Als we meerdere maanden de auto laten staan, verwachten we dat de verzekeraars wel iets met de premie doen. Wij roepen de verzekeraars op om het voorbeeld van de Franse verzekeraar te volgen. 

Vooralsnog geen lagere premies

De autoverzekeraars hebben ons nog niet op de hoogte gesteld van geplande premieverlagingen. Jammer, want als door een crisis de schadelasten stijgen hadden ze waarschijnlijk al lang hoog van de toren geblazen dat de premie omhoog moet. Begin 2020 waren de premies voor de autoverzekering hoger in vergelijking met de premie van begin 2019, maar het ‘corona-effect’ kan niet uitblijven als de crisis meerdere maanden duurt.

premie auto 2 omhoog.jpg

Schorsen van de autoverzekering

Rijd je tijdelijk niet in de auto door het coronavirus? Je auto moet volgens de wet wel gewoon verzekerd blijven. Als je de auto meerdere maanden niet gaat gebruiken kun je overwegen het kenteken (tegen betaling) schorsen. 

Neem zelf het initiatief en verlaag je premie

Je hoeft niet te wachten op de autoverzekeraars om geld te besparen op je verzekering. Je kunt namelijk zelf je premie verlagen. Dat doe je niet door de dekking in de autoverzekering naar beneden bij te stellen, maar door te vergelijken. Kijk eens wat een andere verzekeraar jou in rekening brengt voor dezelfde dekking. Bij Poliswijzer.nl zit je zelf aan de knoppen en vind je een goedkopere autoverzekering binnen een paar minuten.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Michael Pieterson ()

Nou de Nederlandse verzekeringen volgen het Franse voorbeeld zeker niet. Mijn autoverzekering (FBTO) is met ca. 25 procent gestegen met als excuus dat er meer aanrijdingen zijn.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie