Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekering voor jongeren? Dit zijn de drie keuzes!

door Juul Dijkhuis 2 reacties

Een autoverzekering is duur voor jonge automobilisten tot 24 jaar. Veel jongeren kiezen daarom na het behalen van hun rijbewijs voor het verzekeren van de auto via de ouders. Sommigen kiezen er juist voor om een auto te leasen. Dan is het verzekeren van de auto voor rekening van de leasemaatschappij. Wat is nu de beste keuze?  

jongere-autoverzekering.jpg

Na het halen van je rijbewijs wil je het geleerde ook gelijk in praktijk brengen, en het liefst natuurlijk in een eigen auto. De aanschaf- en onderhoudskosten zijn al behoorlijk en dan moet je ook nog de verplichte autoverzekering afsluiten. Welke drie opties heb je als beginnende bestuurder en welke is de beste?

Optie 1: Zelf een auto kopen en verzekeren

Het zelf kopen en verzekeren van een auto is de meest logische optie. Als je jong bent en je nog geen schadevrije jaren hebt, kan de premie aardig oplopen. Door het verzekeren van de auto op eigen naam bouw je schadevrije jaren op. Zo zorg je voor een goedkopere autoverzekering in de toekomst.

Voordelen:              

 • Je bouwt schadevrije jaren op                   
 • Bij schade is het jouw probleem                 

Nadeel:

 • Je betaalt een hoge premie

Optie 2: De ouders verzekeren de auto 

Het verzekeren op naam van je ouders lijkt de oplossing. Mogelijk hebben ze veel schadevrije jaren waardoor de premie lager uitvalt dan bij het verzekeren op je eigen naam. Hierbij kun je tegen twee problemen aanlopen, namelijk:

 • De verzekeraar vraagt bij het afsluiten van de autoverzekering wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Met andere woorden: wie rijdt het meest in de auto? Als het de zoon of dochter is, wordt de premie voor de autoverzekering alsnog afgestemd op de jongere persoon;
 • Wie het kenteken op naam heeft, sluit ook de autoverzekering af is het motto van de meeste verzekeraars. Hiermee willen verzekeraars juist voorkomen dat jongeren een auto kopen en deze verzekeren op naam van de ouders.

Daarnaast kunnen verzekeraars een hoger eigen risico rekenen als een jonge bestuurder van de verzekerde auto een schade veroorzaakt.

Voordeel:                    

 • Lagere premie             

Nadelen:

 • Geen opbouw schadevrije jaren
 • Als jij schade veroorzaakt, is je de ouder de dupe               

auto droom.jpg

Optie 3: Kiezen voor private lease

Private lease heeft als voordeel dat je een vast bedrag per maand betaalt. Je hoeft de auto niet te verzekeren, want dat regelt het leasebedrijf. Maar je kunt niet bij alle leasebedrijven terecht. Sommige bedrijven hanteren een minimumleeftijd en ze kunnen ook als eis stellen dat je een minimum aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Ook als 18-jarige kun je dus gaan voor private lease, maar het is wel even zoeken.

Private lease heeft als nadeel dat je relatief hoge lasten op je schouders neemt. Reken maar eens uit wat je over de gehele leaseperiode betaalt. Zelf een jonge auto kopen, verzekeren en onderhouden is vaak goedkoper. Zeker omdat je de auto bezit. Bij verkoop levert de auto nog weer geld op. 

Voordeel:

 • Vast bedrag per maand

Nadeel:

 • Te hoog bedrag per maand

De beste optie voor de autoverzekering?

We hebben drie keuzemogelijkheden besproken na het behalen van je rijbewijs. Nu gaan we een vergelijking maken op Poliswijzer.nl om erachter te komen welke premie je voor de eerste 2 opties betaalt. Bij het leasen laten we zien wat de totale maandlasten zijn.

Wat zijn onze uitgangspunten? We gaan uit van een VW Golf uit 2006. De volgende factoren nemen we mee in de berekening:

 • 20-jarige man of vrouw
 • Woont in Gelderland
 • Er wordt 12.000 kilometer per jaar met de auto gereden
 • De auto wordt WA verzekerd (de verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid)
 • Wat kost de goedkoopste autoverzekering bij 0 en bij 5 schadevrije jaren?

Optie 1: Zelf een auto kopen en verzekeren

De goedkoopste verzekeraar brengt in rekening voor de autoverzekering: € 146 per maand. De duurste zit op € 330 per maand. Vergelijken loont dus!

Optie 2: De ouders verzekeren de auto 

Uitgaande van 8 schadevrije jaren betaalt een ouder voor dezelfde auto: € 26 per maand.

Optie 3: Kiezen voor private lease

De 20-jarige kan een VW Golf leasen voor een bedrag van € 440 per maand.

De winnaar is?

De goedkoopste optie voor de eerste jaren is om een auto via de ouders te verzekeren. De premie is dan lager dan dat je er zelf voor zou moeten betalen. Maar als jij de regelmatige bestuurder bent, haalt dit niets uit want dan betaal je net zoveel als dat je zelf een verzekering zou afsluiten. Wij denken dat het daarom verstandig is voor optie 1 te gaan. Toegegeven, de eerste jaren zul je door de 'zure premie appel' heen moeten bijten. Maar zodra je wat jaartjes zonder brokken achter de rug hebt, zal de premie snel omlaag gaan. Het leasen van een auto is helemaal geen voordelige optie. Dat kost je uiteindelijk meer dan het kopen van een auto.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: vrijdag 22 mei 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (2)

Geplaatst door: Rene ()

Ter aanvulling, die 20 jarige kan ook een Toyota of vergelijkbaars leasen voor ruim 100 euro minder. Dan rijdt deze wel nieuw zonder zorgen en inclusief ANWB service.

Geplaatst door: Rene ()

Slechte vergelijking met optie 3. Je vergeet dat in optie 3 ook het onderhoud, wegenbelasting, afschrijving etc zit.

Opmerking van de redactie op 14-12-2020
Hallo Rene, in het artikel geven we op wat de opties zijn en welke kosten eruit voort komen. Bij het vergelijken van de drie opties moeten wij inderdaad ook het onderhoud, afschrijving en andere kosten meenemen. Maar dat is niet het insteek van het artikel.

Kijk eens op https://www.poliswijzer.nl/blog/. Hierin bieden wij inzicht in de kosten van een nieuwe auto. Hier nemen wij ook de kosten mee als de afschrijving en het onderhoud.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie