Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Betekenen hogere zorgkosten door coronavirus premiestijging?

door Juul Dijkhuis

De zorgkosten in Nederland waren al hoog en toen kwam het coronavirus. Dit zorgde voor nog hogere kosten. Wat is de invloed van het coronavirus op de premie voor de zorgverzekering in 2021?

zorg-ziekenhuis.png

Verlaging van zorgkosten is een doel op zich. Maar door het coronavirus staan we even weer met beide benen op de grond. Nu maken we ons vooral zorgen over de kwaliteit van de zorg en niet zo zeer over de kosten. Bij een nationale ramp als de coronacrisis blijkt dat we te weinig intensive care bedden hebben. Al in 2016 hebben onder andere deskundigen van TNO en RIVM gewaarschuwd dat we niet voorbereid zijn op een pandemie, maar achteraf is het makkelijk oordelen. 

Gezamenlijk probleem

De hoge medische kosten is een gezamenlijk probleem van de verzekeraars. Verzekeraars zijn solidair in deze tijden van crisis. Ze dragen de hogere kosten door het coronavirus gezamenlijk. Dit doen ze door de kosten te delen. In Brabant is het coronavirus het hardst toegeslagen en toevallig is CZ de meest voorkomende verzekeraar in het zuiden. Toch staat CZ hierin niet alleen. Alle verzekeraars benadrukken nu dat goede medische zorg de hoogste prioriteit heeft. De financiële afwikkeling komt later wel weer.

Financiële reserves aanspreken?

Alleen al door het uitbreiden van intensive cares en de hogere personeelskosten zullen de lasten in de zorgsector hoger uitvallen. Hoeveel dit de verzekeraars extra gaat kosten, is nog niets over te zeggen. Dat is sterk afhankelijk van hoe lang de pandemie blijft aanhouden. De verzekeraars kunnen hun financiële reserves nog aanspreken. Gezamenlijk hebben ze miljarden euro’s op de plank liggen. In het uiterste geval kunnen ze ook nog rekenen op overheidssteun. De kostenbegroting komt dus wel rond.

corona-positieve-nieuws.png

Gaat de premie voor de zorgverzekering stijgen in 2021?

Daar is helaas nog niets zinnigs over te zeggen. Een feit is dat we gezamenlijk voldoende geld bijeen moeten brengen voor het dragen van de zorglasten. Bij een sterke stijging van de kosten van onze zorg moet ergens een potje worden gevonden. Dit zou een reden kunnen zijn dat verzekeraars méér premie gaan vragen volgend jaar. 

Jij bepaalt!

Ook voor 2021 gaat natuurlijk weer gelden dat je niet bij de verzekeraar hoeft blijven waar je nu zit. Een ding is zeker. De grote premieverschillen tussen de diverse verzekeraars zullen ook in 2021 blijven. Of de zorgpremie voor jou persoonlijk stijgt volgend jaar ligt voor het grootste gedeelte aan jouw keuze.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie