Reisverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Reisverzekeringen vergelijken

Kun je in de zomer weer op vakantie met het coronapaspoort?

door Tony Duchenne 1 reactie

De coronacrisis hebben we bijna de kop ingedrukt. Het virus zelf blijft gewoon nog onder ons, maar door inentingen wordt het minder problematisch. Het Europese coronapaspoort is een manier om het reizen naar het buitenland weer mogelijk te maken. Kunnen we in de zomervakantie met zo'n paspoort naar de Costa’s en de Griekse eilanden?  Of wordt het weer een zomer met een opblaasbaar zwembad in de tuin of op het balkon?

coronapaspoort2.png

In Europa moet het in de zomer weer mogelijk zijn om vrij te reizen zonder issues die met het coronavirus te maken hebben. Dat zou moeten lukken met het coronapaspoort waarmee je bewijst dat je bent ingeënt tegen corona, het virus niet draagt of de ziekte gehad hebt. Niet iedereen is voorstander van het coronapaspoort. Toch lijkt het er op termijn te komen. Volgens tegenstanders zorgt het coronapaspoort voor een indirecte vaccinatieplicht. Zonder inenting tegen het coronavirus kun je moeilijk of niet reizen, dus eigenlijk ben je verplicht om je prikken te halen. 

Wat houdt het coronapaspoort in?

Met een coronapaspoort wil de EU vrij reizen tussen lidstaten makkelijker maken. Met de 'Digital Green Pass' kun je laten zien dat je bent ingeënt, onlangs negatief getest of al hersteld van corona. Je kunt dit aantonen met een QR-code. Dit lijkt overzichtelijk, maar alle EU-landen kunnen hun eigen invulling geven aan het coronapaspoort. De EU wil ook ex-coronapatiënten een paspoort verschaffen. Dat is opmerkelijk, omdat het is nog niet precies bekend is hoelang iemand immuun blijft na ziekte. 

De Tweede Kamer heeft nog de nodige vragen voordat ze akkoord gaan met het coronapaspoort. Hoe zit het bijvoorbeeld met de 2,5 miljoen Nederlanders die digitaal minder vaardig zijn? Ook de privacy is een obstakel. Waarschijnlijk is er meer tijd nodig. De invoering van een coronapaspoort  is dus nog geen gelopen race.

Voor of tegen een coronapaspoort?

Het RIVM en de GGD’s zien veel voorstanders onder Nederlanders. Uit hun eigen onderzoek blijkt dat 70% van de ondervraagden  voorstander is van een vaccinatiebewijs. Het was een onderzoek onder 47.000 deelnemers. Toch is het onderzoek door de vraagstelling niet representatief volgens het RIVM. Het wil dus niet zeggen dat 70% van de Nederlanders voor het coronapaspoort is. Het geeft natuurlijk wel een indruk.

kennisbank-vaccinatie-verre-reis-0.png

Coronapaspoort geeft vrijheid en neemt vrijheid

Met een coronapaspoort krijg je extra vrijheden, anderen worden juist in hun vrijheid beperkt. Er zijn Nederlanders die niet bereid zijn om zich te laten vaccineren. Deze groep is dus niet zomaar vrij om te reizen naar het buitenland. Met een negatieve coronatest kun je ook je vrijheid terugkrijgen, helaas is de test voor een beperkte tijd geldig. Om volwaardig op vakantie te kunnen moet je eigenlijk wel het vaccin halen, anders blijf je aan het testen. En dat is duur. Mensen kunnen ook om privacyredenen weigeren om met een paspoort te werken waar hun privégegevens in staan. Voor deze groep is het coronapaspoort dus ook een beperking van de vrijheid.

Kunnen we deze zomer al op vakantie naar het buitenland?

Daar is nog weinig over te zeggen. Andere landen kunnen een vaccinatiebewijs eisen, terwijl wij deze in Nederland nog niet hebben. Of je moet bij aankomst in het land een coronatest doen zodat je van je vakantie kan genieten met een negatieve uitslag. Het op dit moment boeken van een buitenlandse vakantie brengt een risico met zich mee. Nederland zit bijvoorbeeld weer in een nieuwe coronagolf en jouw vakantieland weert reizigers uit Nederland. Boek je een buitenlandse reis dan loop je de kans dat het niet de onbezorgde vakantie wordt die je hoopt.

De CoronaCheck app

Er worden nu pilots gehouden om te testen of een evenement extra besmettingsgevaar oplevert voor de deelnemers. Zo zijn bijvoorbeeld dierentuinen, beurzen en attractieparken gedeeltelijk open als test. Met de app CoronaCheck kunnen de bezoekers of deelnemers in de toekomst aantonen dat ze negatief zijn getest of dat ze de inentingen hebben gehad. Dat gebeurt met een QR-code. Het plan is om het coronapaspoort in te bouwen in de CoronaCheck app.

De zomer komt waarschijnlijk te vroeg. In Nederland zijn we mogelijk nog niet klaar met het vaccineren. Ook is er nog geen ‘go’ gegeven voor het Nederlandse coronapaspoort. Je kunt in de zomer op vakantie naar het buitenland, echter het blijft opletten. Ook moet je rekening houden met het niet daadwerkelijk op vakantie kunnen als de vertrekdatum bereikt is. 

Blijf in Nederland

Je kunt net als veel landgenoten ook kiezen voor een vakantie binnen Nederland. Ook dan loop je waarschijnlijk tegen beperkingen aan met betrekking tot het coronavirus. Overweeg ook voor een binnenlandse vakantie een reisverzekering af te sluiten. Dat heeft zeker toegevoegde waarde. Kies echter niet een willekeurige reisverzekering. Ga eerst vergelijken om te voorkomen dat je teveel betaalt voor te weinig dekking.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: donderdag 15 april 2021
Geactualiseerd: donderdag 22 april 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: Cornelis Hijnen ()

Goeie informatie

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 85
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste doorlopende reisverzekering.
per jaar op je reisverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle reisverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie