Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Hoe verzeker je bril en lenzen in 2020?

door Lesley Anker 1 reactie Leestijd: 5 minuten

Kan het uit om in 2020 een aanvullende verzekering voor een bril of lenzen af te sluiten? Je betaalt natuurlijk geen € 200 per jaar aan premie voor een bril van 150 euro, terwijl je een vergoeding krijgt van € 100 per drie jaar. Wat zijn de valkuilen en hoe maak je de beste keuze? 

Bril of lenzen zelf betalen meestal voordeligerbril-of-lenzen-aanvullende-verzekering.png

Worden brillen en lenzen door de basisverzekering vergoed? Nee, tenzij er een speciale noodzaak voor is. Je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Om meteen maar met de deur in huis in te vallen: meestal is het goedkoper om je bril of lenzen zelf te betalen. Dat komt omdat een aanvullende verzekering bijna altijd bestaat uit een pakket met meerdere vergoedingen. Dus wil je een aanvulling voor je bril of lenzen? Dan krijg je een aanvullende verzekering die ook andere zorg vergoedt zoals fysiotherapie of anticonceptie. Kies je de aanvullende verzekering alléén maar voor je bril of lenzen? Dan betaal je eigenlijk altijd meer premie dan wat een nieuwe bril kost. 

Top 5 zorgverzekeringen met vergoeding bril/lenzen

In onderstaande tabel zie je de de top 5 voordeligste zorgverzekeringen met aanvullende verzekering voor bril of lenzen. De filter staat hierbij op een vergoeding vanaf € 100.                                                                                     

Verzekeraar Basisverzekering + aanvulling Premie 2020
ditzo 100 px.gif       Basis + Pearl & Eye Wish       € 111,40 per maand      
     cz-direct.png      

CZdirect + Aanvullend 5

€ 120,15 per maand      
cz.gif       Zorgbewustpolis + 50 Plus     € 120,15 per maand      
pma-zorgverzekering.gif       PMA Basis + JongerenVerzorgd € 129,21 per maand      
pro-life 100px.gif       Principe Polis Budget + Mediumpolis     € 137,90 per maand      

Bekijk alle zorgverzekeringen met een brilvergoeding vanaf € 100 in onze vergelijker.

Kan aanvullend verzekeren voor bril of lenzen uit?

Verzekeraar Premie aanvullend pakket Dekking Kan het uit?
ditzo 100 px.gif        € 42,00 per jaar € 100 per jaar ja    
cz-direct.png

 € 154,80 per jaar

€ 100 per 2 jaar nee     
cz.gif        € 222,00 per jaar € 100 per 2 jaar nee       
pma-zorgverzekering.gif        € 206,40 per jaar € 150 (onder voorwaarden) nee    
pro-life 100px.gif        € 237,00 per jaar € 100 per 2 jaar  nee      

Wanneer kies ik voor een brilvergoeding?

Elke verzekeraar stelt zijn eigen aanvullende pakket samen. Ditzo biedt een verzekering met een 'bril en lenzen module' voor € 3,50 per maand, waarbij je eenmalig € 100 korting krijgt op de aanschaf van lenzen of een complete bril op sterkte. Overigens alleen als je bij de de opticienketens Pearle en Eye Wish koopt. De extra premie betaal je dus alleen voor die vergoeding. In dit geval kan het uit om deze verzekering te kiezen wanneer je je bril/lenzen aanvullend wilt meeverzekeren.

Een rekensommetje: je betaalt € 3,50 premie per maand voor de brilvergoeding (€ 42 per jaar). Dit betekent een voordeel van € 100 (maximale vergoeding voor je bril of lenzen) - € 42 (premie) = € 58 per jaar. 

Veruit de meeste verzekeraars bieden alleen pakketten met standaard meerdere vergoedingen, zoals buitenlanddekking, fysiotherapie en de brilvergoeding. Voorbeelden zijn CZ Direct en Pro Life. Deze dekkingen kun je niet los meeverzekeren. Heb je naast de brilvergoeding ook een aantal behandelingen fysiotherapie nodig, dan kan het dus uit om je bril mee te verzekeren.

Bespaartip: de bril en lenzenvergoeding is vaak een maximumbedrag voor twee of drie jaar. Heb je de maximale vergoeding al in het eerste jaar volledig gebruikt? Stap dan over, want bij een nieuwe verzekeraar begin je weer met een schone lei.

Alleen een bril of lenzen nodig? Betaal het zelf!

Omdat de brilvergoeding meestal laag is, is het vaak voordeliger om zelf je bril of lenzen te betalen. Zeker als je de andere extra vergoedingen in het aanvullende pakket niet nodig hebt. Sommige verzekeraars bieden een vergoeding van € 100 per jaar; anderen keren maximaal € 100 uit, maar dan slechts 1x per twee of zelfs drie jaar.

Een rekensommetje: verzekeraar UMC brengt € 25,50 aan premie in rekening voor de aanvullende verzekering waarin de bril verzekerd is. Je betaalt dus € 306 per jaar voor een brilvergoeding van € 100 eens per drie jaar. We hoeven niet in cijfers uit te drukken dat het niet uit kan.

Bespaartip: vul eerst je andere aanvullende zorgwensen bij de filters in op Poliswijzer. Gebruik pas daarna de bril/ lenzen filter. Wordt de premie te hoog zodra je die filter aanzet? Verzeker het dan niet mee.

Het antwoord op de vraag hoe je een nieuwe bril of lenzen verzekert is dus ‘ja’, als de vergoeding voor een bril of lenzen hoger is dan de premie. En ‘nee’, als de premie hoger is dan de vergoeding.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 26 augustus 2020

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reacties (1)

Geplaatst door: Wijnand Spin ()

Waarom vergelijken jullie niet alles, B:V. Zekur van Unive?

Opmerking van de redactie op 19-12-2019
Hallo Wijnand,

Bedankt voor je reactie! Sommige verzekeringen, zoals de natura polis van Zekur, hebben een vrije ziekenhuiskeuze van minder dan 50%. In onze vergelijker zie je automatisch alle verzekeringen met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze.

Wil je alle verzekeringen zien? Verwijder dan het vinkje bij de filter 'vrije ziekenhuiskeuze' onder stap 4 'zorgverleners'.

Groet, Team Poliswijzer
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie