Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Je wordt 18 jaar: Hoe kies je een eigen zorgverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

Word je bijna 18 jaar? Dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Geen idee wat dat betekent en welke mogelijkheden er zijn? Poliswijzer.nl zet alles voor je op een rijtje!

18-jaar-tijd-voor-een-eigen-zorgverzekering-groot.jpg

18 jaar en je zorgpremie

Je bent nu via je ouders gratis verzekerd voor je ziektekosten. Zodra je 18 jaar wordt, ga jij (of gaan je ouders) premie betalen voor jouw zorgpolis. Je bent dan verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Ook heb je vanaf dat moment een verplicht eigen risico van € 385. Daar ben je vast niet blij mee, want je krijgt er maandelijks een dikke nota bij. De goedkoopste verzekering kost € 79,95 per maand (bij € 885 eigen risico), maar de rekening kan ook boven de € 200 per maand uit komen. 

Wist je dat je eigen polis pas ingaat op de 1e dag van de maand volgend op de maand waarin je 18 jaar wordt? Stel je bent jarig op 20 augustus dan brengt je zorgverzekeraar vanaf 1 september de premie in rekening. Ben je 1 augustus jarig ook dan gaat de zorgverzekering pas een maand later op 1 september in. Tot die tijd blijf je 'gratis' verzekerd bij je ouders op de polis. Het verplicht eigen risico (€ 385) wordt in het jaar dat je 18 wordt naar rato berekend vanaf de 1e dag van de maand volgend op de maand waarin je 18 jaar wordt. Stel je bent jarig op 20 augustus, dan is je eigen risico in het jaar dat je 18 jaar wordt € 128,33 in plaats van € 385.

Wat heb je nodig qua zorg?

Kinderen worden meestal meeverzekerd op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking. Zodra je 18 jaar wordt, stuurt de verzekeraar je een voorstel voor een zorgverzekering met dezelfde dekking als die van de ouder op de polis. Maar wil je dat wel en heb je dat echt nodig? Oververzekerd zijn kost alleen maar onnodig geld. Je kunt de zorgkosten laag houden door de polis af te stemmen op jouw behoefte aan medische zorg. Als je nooit medische kosten maakt, heb je geen aanvullende verzekering nodig. Je kunt dan zelfs denken aan het afdwingen van een lagere premie door een hoger eigen risico te nemen. Wij leggen het graag uit met een voorbeeld.

Voorbeeldsituatie

Je bent tot je 18e meeverzekerd op de verzekering van je vader. De basisverzekering plus aanvullende verzekeringen komt voor je vader uit op € 140 per maand. Hierin zit een ruime vergoeding voor tandartskosten en fysiotherapie. Op het moment dat je 18 jaar wordt, krijg je van deze verzekeraar een voorstel uitgaande van dezelfde dekking. De kosten komen voor jou dus ook uit op € 140 per maand. 

Heb je voldoende aan de basisverzekering en maak je waarschijnlijk geen medische kosten? Voor € 79,95 kun je al een basiszorgverzekering afsluiten. Een besparing van maar liefst € 720,60 per jaar als je kiest voor een eigen risico van € 885 (€ 385 verplicht eigen risico + € 500 vrijwillig eigen risico). 

Kiezen voor een zorgpolis gericht op jongeren

De goedkoopste basisverzekeringen voor 2019 zijn:

Verzekeraar Naam verzekering Premie per maand
ziezo-van-zilveren-kruis (100).gif ZieZo Selectief € 79,95
Anderzorg.gif Basis € 83,00
Zekur.gif Gewoon ZEKUR Polis  € 83,50
ziezo-van-zilveren-kruis (100).gif ZieZo Basis € 83,95
Anderzorg.gif Basis + Buitenland & Tand € 83,95

Vrijwillig eigen risico? 

Het klinkt natuurlijk fantastisch: een premie ver onder de honderd euro met een verhoogd eigen risico. Maar houd er wel rekening mee dat jij (of je ouders) mogelijk € 885 aan medische kosten zelf moet dragen als je bijvoorbeeld onverwacht in het ziekenhuis terecht komt. 

Hoe stap je over naar een andere zorgverzekering?

Op het voorstel van de verzekeraar waar ook je ouders verzekerd zijn, hoef je dus niet in te gaan. Op Poliswijzer.nl kun je een verzekering selecteren en afsluiten die wat betreft de dekking en de premie het beste bij jou past. De nieuwe verzekeraar zorgt voor het opzeggen van de oude. Het enige wat jij doet is de beste verzekering voor jezelf kiezen. En wie weet kom je ook nog in aanmerking voor zorgtoeslag!

App-jouw-zorgtoeslag.jpgApp Jouw zorgtoeslag

Van de overheid kun je in sommige situaties zorgtoeslag krijgen. Dit is een bepaald bedrag per maand ter compensatie voor de kosten van de zorgverzekering. Bekijk op de website van de Belastingdienst de voorwaarden en bereken direct of je recht hebt op zorgtoeslag.

Geactualiseerd: 11-07-2018

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 11 juli 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie