Meer verkeersdoden in 2015 na jaren van daling
door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten
Het aantal verkeersdoden is in 2015 fors gestegen vergeleken met een jaar eerder. Verkeersongelukken hebben afgelopen jaar 621 slachtoffers geëist. Dat is een stijging van 9 procent, meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat woensdag. In geen enkele provincie is het aantal verkeersdoden zo hard gestegen als in de provincie Groningen.
De stijging is opvallend omdat de afgelopen veertig jaar het aantal verkeersdoden juist elk jaar afnam: van meer dan 3000 in de jaren '70 tot 570 in 2014.
Meer mannen dan vrouwen
In 2015 kwamen in totaal 458 mannen en 163 vrouwen om het leven bij een verkeersongeval. De stijging is het grootst onder mannelijke bestuurders en inzittenden van personenauto’s. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg van 104 in 2014 naar 146 in 2015. Bij vrouwen ging het aantal slachtoffers juist naar beneden van 44 naar 31.
Gemiddeld genomen rijden mannen ook meer kilometers dan vrouwen. Mannen zijn dagelijks 21 kilometer onderweg en vrouwen 10,5 kilometer. Vaak was er sprake van een eenzijdige botsing bijvoorbeeld met een boom of lantaarnpaal. Ook het aantal mannelijke bestuurders van een scootmobiel dat is overleden na een verkeersongeluk is toegenomen van 21 in 2014 naar 36 in 2015. Bij vrouwen ligt dat aantal veel lager: 5 in 2015.
Vervoermiddel
De meeste slachtoffers (224) waren bestuurders of passagiers van personenauto's. Het aantal doden onder fietsers (185) is wel gelijk gebleven. Daarnaast kwamen 57 voetgangers, 47 motorrijders, 42 brom- of snorfietsers en 41 bestuurders van een scootmobiel om door een verkeersongeluk.
Ouderen
Onder ouderen, vooral 80-plussers, is het aantal verkeersdoden de afgelopen vijf jaren aanzienlijk gestegen. Vorig jaar kwamen 119 ouderen van boven de 80 jaar om het leven, in 2010 waren dat er nog 94. Het aantal verkeersdoden onder twintig- tot veertig jarigen is juist sinds 2010 gedaald. 15 procent van alle verkeersslachtoffers vallen tussen 14 en 16 uur ’s middags. In de avondspits zijn er meer dodelijke ongelukken dan in de ochtendspits.
Noord-Brabant gevaarlijkste provincie
In Noord-Brabant vielen de meeste verkeersdoden. In totaal verongelukten 117 mensen in die provincie met het meest uitgebreide wegennet van Nederland. Dit zijn er 17 meer dan in 2014. In Groningen nam het aantal verkeersdoden relatief het sterkst toe van 19 in 2014 naar 28 in 2015. In Zeeland en Overijssel werden juist minder slachtoffers geregistreerd.
Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.
Laatste nieuws
-
Hoe betaalbaar is de zorg in Nederland?
8 jun Je betaalt maandelijks een premie voor de zorgverzekering. Ook op andere manieren draag je nog bij a...
-
Verbouwen en verduurzamen van je woning: profiteer van subsidie en let op herbouwwaarde
13 mei Huiseigenaren verbouwen of verduurzamen hun woning door stijgende energielasten en hypotheekrentes. ...
-
Zo kun je jouw huis met een gerust hart achterlaten tijdens de vakantie
25 apr Tijdens je vakantie is de kans op een inbraak in jouw huis groter. Met onze tips maakt je de kans op...
-
Met een goede voorbereiding ga je zorgeloos op vakantie met de auto
22 apr Met onze 7 tips bereid jij je voor op je autovakantie. Bijvoorbeeld voor schade met je auto of carav...
-
6 belangrijke punten in de reisverzekering voordat je op vakantie gaat
22 apr We kunnen weer op reis! Met onze handige checklist voor je reisverzekering ben je goed voorbereid vo...