Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Overstappers gebruiken steeds vaker prijsvergelijkers

door Tony Duchenne Leestijd: 4 minuten

De belangrijkste reden om over te stappen van zorgverzekeraar blijft de hoogte van de zorgpremie. Wel wordt de dekking van de zorgverzekering steeds belangrijker. En overstappers gebruiken steeds vaker prijsvergelijkers. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek in opdracht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar overstapgedrag van consumenten. 

Vergelijkingssites steeds vaker informatiebron

Vergelijkingssites zijn steeds vaker de informatiebron voor mensen om te oriënteren en over te stappen van zorgverzekering. Toch bleven ook dit jaar de meeste mensen bij hun huidige verzekeraar. Waarom vindt toezichthouder ACM dit niet verstandig?

Lagere premie belangrijkste reden

De prijs is voor bijna de helft (49 procent) van de overstappers en mensen die zich georiënteerd hebben de belangrijkste reden om te wisselen van verzekering. In 2015 was dit nog 61 procent. De verwachte premiestijging voor 2016 is door de meeste verzekeraars beperkt gehouden door hun financiele reserves aan te spreken.

Dekking wordt belangrijker

De vergoedingen in een polis is voor 41 procent de belangrijkste motivatie om naar een andere verzekering uit te kijken. Vorig jaar was dit bij 34 procent nog de reden om van verzekeraar te wisselen.

Minder overstappers

Van alle deelnemers aan het onderzoek geeft 8 procent aan dit jaar te zijn geswitcht. Dat percentage ligt een stuk lager dan de 11 procent van vorig jaar.

Niet georiënteerd

Zoals ieder jaar blijft ook dit jaar de overgrote meerderheid (71 procent) zitten, zonder ook maar te kijken naar een andere verzekering. 57 procent van deze slapende verzekerden geeft aan tevreden te zijn met hun verzekeraar. Bijna een kwart ziet geen onderscheid tussen zorgverzekeraars. Ook denken nog behoorlijk wat mensen dat overstappen te moeilijk (21 procent) of zelfs ingewikkeld (11 procent) is. Bezoekers van Poliswijzer beamen dat en waarderen daarom het overstappen via onze eenvoudige maar slimme polisvergelijker.

Verder heeft 21 procent van alle respondenten wel het plan opgevat om over te stappen, maar dit uiteindelijk toch niet gedaan. Vorig jaar vergeleek 19 procent de zorgpolis met die van een andere aanbieder zonder uiteindelijk over te stappen. Van de deelnemers heeft 7 procent de verzekering gewijzigd of aangevuld bij de eigen verzekeraar.

acm.jpg

Als informatiebron voor het vergelijken van de zorgpolis is veel vaker dan vorig jaar een vergelijkingssite geraadpleegd. De websites van zorgverzekeraars worden vanaf 2014 steeds wat minder gebruikt.

Doorn in het oog

Dat er maar zo weinig mensen jaarlijks hun polis vergelijken is toezichthouder ACM een doorn in het oog. ‘Wie zich al tien jaar niet heeft verdiept in zijn eigen zorgverzekering en aangeboden alternatieven, heeft waarschijnlijk niet meer de zorgverzekering die het beste bij hem of haar past. Daardoor betalen verzekerden mogelijk meer dan nodig, of blijkt dat de zorg die zij nodig hebben niet vergoed wordt.’, aldus de toezichthouder.

Veel veranderd in zorglandschap

Een groot gedeelte (40 procent) van de ondervraagden is namelijk al meer dan tien jaar verzekerd via de huidige verzekeraar. ACM vind het belangrijk om consumenten erop te wijzen dat in de tussentijd er veel veranderd is in de zorg. In de afgelopen tien jaar hebben ziekenhuizen besloten niet meer alle vormen van zorg aan te bieden. Ook in de eigen behoefte aan zorg kan er veel veranderd zijn. Het is dan ook beter om te kijken naar een zorgverzekering die echt bij je past. Je kunt er echt niet zomaar van uitgaan dat je zorgverzekering nog steeds alles vergoedt wat je nodig hebt.

Eisen verzekerdenl.jpg

Verzekerden willen een lagere premie maar zijn niet bereid daarvoor de concurrentie onder zorgverzekeraars aan te wakkeren door over te stappen. 

Actieve, bewust-kiezende consumenten nodig

Om met zijn allen te profiteren van gezonde concurrentie tussen verzekeraars moeten we ons goed laten informeren, zodat we in 2017 een bewuste keuze kunnen maken voor de zorgverzekeraar met het beste aanbod. Daardoor worden zorgverzekeraars gestimuleerd beter hun best te doen ten gunste van verzekerden. Niets doen kost ons poen en zorgt ervoor dat verzekeraars achterover kunnen leunen.

Concurrentie

Het is voor de derde keer dat de toezichthouder onderzoek doet naar het overstapgedrag van verzekerden. Momenteel onderzoeken ACM en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wat het voor consumenten moeilijk of vervelend maakt om over te stappen. Het kan gaan om beperkte mogelijkheden om te vergelijken en onnodig complexe zorgverzekeringen. De onderzoeken moeten leiden tot concrete aanbevelingen om de concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt te versterken.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 september 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie