Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Prinsjesdag: wat verandert in je zorgverzekering 2016?

door Jeanet Woldring

Prinsjesdag-wijzigingenUpdate - Per 2018 zijn er ook weer grote veranderingen doorgevoerd. Zie ons overzicht over de zorgverzekering 2018.

Vandaag is het Prinsjesdag. Zoals elk jaar maakt de regering op Prinsjesdag de plannen voor het komend jaar bekend. Ook in 2016 verandert er het een en ander in je zorgverzekering. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Zorgpremie gaat omhoog met 84 euro

De zorgpremie voor het basispakket gaat in 2016 met zo’n 7 euro per maand omhoog. Daarmee is iedereen zo'n 84 euro per jaar meer kwijt aan zijn verplichte zorgverzekering. De stijging van de zorgpremie in 2016 is op dit moment alleen nog maar een schatting. Zorgverzekeraars stellen uiterlijk 19 november de precieze zorgpremie zelf vast. Afgelopen jaren viel de premieverhoging regelmatig lager uit dan het ministerie dacht. Het kan dan zijn dat de premie bij de ene zorgverzekeraar meer stijgt dan bij de andere zorgverzekeraar.

Eigen risico gaat omhoog met 10 euro

Het verplichte eigen risico gaat van 375 euro naar 385 euro, en wordt daarmee alleen aangepast aan de stijgende prijzen (inflatie).

Zorgtoeslag gaat omhoog met 67 euro

De mensen die recht hebben op zorgtoeslag worden gecompenseerd voor de hogere zorgpremie met een hogere zorgtoeslag. De zorgtoeslag voor de laagste inkomens stijgt in 2016 met zo'n 67 euro. De exacte hoogte van de steiging wordt pas duidelijk wanneer de werkelijke zorgpremies bekend worden gemaakt door de zorgverzekeraars.

Andere wijzigingen in de zorg

• Patiënten die in een verpleeghuis wonen krijgen 1000 euro per jaar extra voor dagbesteding. Dit moet er voor zorgen dat verzorgend personeel per 5 dagen een uur meer tijd besteden aan bewoners.
• Er komt 133 miljoen beschikbaar voor betere zorg in verpleeghuizen en 100 miljoen voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen. In totaal investeert het kabinet 375 miljoen euro in de zorg.
• 20 miljoen wordt vrijgemaakt om mensen te compenseren voor de problemen met de hervorming van de persoonsgebonden budgetten (pgb). 

Voor 19 november moet je zorgverzekeraar je laten weten welke premie je moet betalen in 2016. Ook moet je zorgverzekeraar dan de wijzigingen in de polisvoorwaarden aan je meedelen. Tot 31 december 2015 heb je vervolgens de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen wanneer je het niet eens bent met het aanbod van je huidige zorgverzekering.

Lees meer over wijzigingen in de zorgverzekering 2016. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een alert zodra de zorgpremies van 2016 bekend zijn.

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: dinsdag 15 september 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie.
Volg Jeanet op: Linkedin
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie