Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Woonverzekeringen vergelijken is echt appeltje-(paas)eitje!

door Lesley Anker Leestijd: 5 minuten

Heb je al jaren dezelfde inboedelverzekering of heb je juist voor het eerst in je leven een opstalverzekering nodig? Vergelijk voor de paasbrunch nog even de woonverzekeringen. Met deze acht tips van onze verzekeringsexperts is besparen appeltje-(paas)eitje!

hoofdartikel-poliswijzer-bespaar-op-je-woonverzekering.png

1. Stem je woonverzekeringen af op de situatie van nu

Ga je verhuizen of verbouwen in je huis? Geef dit dan door aan jouw inboedel- en opstalverzekeraar. Zo voorkom je dat je niet 100% krijgt uitgekeerd als er een gedekte schade is. Maar kijk vooral ook of een andere verzekeraar beter bij de nieuwe of vernieuwde woning past. De kans is groot dat er een veel goedkopere woonverzekering uit de vergelijking rolt. Het loont sowieso om de verschillende verzekeringen jaarlijks met elkaar te vergelijken. De verzekeraar die vorig jaar de goedkoopste was, is dat dit jaar misschien niet meer. Premies wijzigen regelmatig, dus is het verstandig regelmatig even te checken of je niet te veel betaalt. 

2. Vergelijk woonpakketten voor pakketkorting

Heb je de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering ondergebracht bij verschillende verzekeraars? Vergelijk dan eens of een woonpakket goedkoper is. Verzekeraars geven “pakketkorting” als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Toch betekent korting niet altijd dat je het voordeligst uit bent. Vergelijk de verzekeringen daarom ook altijd los van elkaar. Dit doe je door alleen een vinkje te zetten bij de woonverzekering die jij wilt vergelijken.

woonpakket-wooncombivergelijker.png

3. Kijk kritisch naar de kostbaarhedenverzekering

Jouw dure spullen worden met de jaren steeds minder waard. Hoe ouder jouw spullen, hoe minder je er van de verzekeraar voor terugkrijgt na een schade. Je hebt bijvoorbeeld jaren geleden een dure muziekinstallatie, sieraad of kunstwerk gekocht. Heb je toen een inboedelverzekering afgesloten met een uitgebreide dekking voor kostbaarheden? Of had je zelfs een aparte kostbaarhedenverzekering afgesloten? Kies dan nu voor een lager verzekerd bedrag in de inboedelverzekering of skip die kostbaarhedenverzekering. Vaak zien we dat mensen nog uitgebreid verzekerd blijven voor iets wat allang de deur uit is. Zonde!

4. Overweeg een eigen risico en betaal per jaar voor korting

Je vindt de allergoedkoopste woonverzekeringen als je kiest voor een hoog eigen risico van bijvoorbeeld € 500 en als je de premie in één keer voor het hele jaar betaalt. Verzekeraars vragen een lagere premie voor deze verzekeringen omdat ze minder hoeven te vergoeden bij schade en omdat er minder administratie is. Een verhoogd eigen risico kan alleen uit als je eigenlijk nooit schade hebt of veel geld bezit. Ook al ga je voorzichtig met je spullen om, er bestaat een risico dat je inboedel stuk gaat. Het is zonde als je bijvoorbeeld de eerste € 500 zelf moet betalen. Zet het eigen risico bij de filters eens een stuk lager en je zult zien dat de premies niet eens zoveel van elkaar verschillen. 

5. Voorkom dubbele verzekeringen

Schrap de telefoonverzekering als je al een goede inboedelverzekering met buitenhuisdekking voor jouw smartphone hebt. En wist je dat een fietsverzekering overbodig is als je al een inboedelverzekering hebt en je fiets uit de schuur wordt gestolen (waarvan de deur op slot zat)? De dekking van de fietsverzekering is wel uitgebreider, want deze vergoedt jouw fiets ook als deze uit het centrum wordt gestolen. 

6. Beveilig je huis extra en krijg tot 20% premiekorting

Met een zogeheten BORG-certificaat op zak vang je twee vliegen in één klap: jouw huis is goed beveiligd tegen inbraak en je krijgt korting op de premie van je inboedelverzekering. Verzekeraars geven tot wel 20% premiekorting, omdat door een goede beveiliging de kans op inbrekers minder groot is. Het aanbrengen van de extra beveiliging betaal je wel zelf. Je kunt zo’n certificaat aanvragen bij een erkend beveiligingsbedrijf.

7. Check bij de VvE of deze al een opstalverzekering heeft

Een opstalverzekering sluit je af als je eigenaar bent van een woning. Dit is niet verplicht, maar wel verstandig omdat je hiermee alles wat vastzit aan jouw huis, zoals de keuken en badkamer, verzekert tegen brand, storm of inbraak. Heb je een appartement gekocht, bijvoorbeeld in een flat of appartementencomplex? Dan is de Vereniging van Eigenaren (VvE) verplicht om de opstalverzekering af te sluiten. Controleer altijd of jouw VvE inderdaad een opstalverzekering heeft afgesloten en of deze voldoende dekking geeft voor jouw appartement. Heb je bijvoorbeeld een superdeluxe badkamer die veel duurder is dan de badkamers die je in de andere appartementen vindt? Dan is het goed om te kijken of je die meerwaarde kunt meeverzekeren als eigenaarsbelang. 

8. Doe de Poliswijzer.nl crashtest

Het verschilt per verzekeraar hoeveel je vergoed krijgt voor jouw oude spullen. Elke verzekeraar heeft namelijk eigen afschrijvingslijsten. Deze ga je natuurlijk niet allemaal zelf doorspitten: onze crashtest doet dat voor jou! Zo kun je precies zien wat een verzekeraar uitbetaalt bij bijvoorbeeld schade aan jouw vier jaar oude tv. Je start de crashtest bovenaan in de vergelijker.

inboedelverzekering-header.png

De premieverschillen tussen verzekeringen worden steeds groter. De ene verzekeraar verhoogt de premie, terwijl de andere verzekeraar juist haar premie verlaagt. Door je woonverzekeringen te vergelijken vind je de voordeligste verzekering die het beste bij jouw woonsituatie past. Zo bespaar je op de premie én krijg je de beste vergoedingen. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 25 mei 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 292
Dit bedrag is het verschil tussen de jaarpremie van het duurste en het goedkoopste woonverzekering pakket met Allrisk dekking.
per jaar op je woonverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle woonverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie