Verzekering vergelijken
Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Vergelijk zorgverzekeringen: 5 eindejaars tips

door Lesley Anker Leestijd: 6 minuten

Het is nú tijd om je zorgverzekering te vergelijken. Jaarlijks stapt 6 á 7 procent van alle Nederlanders over van zorgverzekering. We veranderen niet graag iets wat werkt. Maar hoewel jij misschien niet denkt aan verandering, wijzigt jouw zorgpolis wel jaarlijks. Polisvoorwaarden worden elk jaar aangepast en vanaf 1 januari stijgen ook veel zorgpremies. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering is 535 euro. Benieuwd hoeveel jij kunt besparen? We geven je graag de belangrijkste tips.

zorgpremies-stijgen.png

Tip 1: Neem aanvullende verzekeringen niet als abonnement

Ongeveer 85% van alle Nederlanders is aanvullend verzekerd. Dat betekent dat ze zijn verzekerd tegen medische kosten die niet in het basispakket zitten. Ben je gezond? Dan is het wellicht verstandiger om zelf te sparen voor incidentele zorgkosten, in plaats van maandelijks te betalen voor een dekking die je niet of nauwelijks gebruikt. Met alleen een basisverzekering (zonder aanvullende dekking) betaal je een lagere premie. Weet je al wat voor zorg je nodig hebt in 2022? Via het vergoedingenoverzicht ontdek je dan snel waar je het beste verzekerd bent.

Tip 2: Tandartskosten meeverzekeren niet altijd slim

Met stip de nummer 1 onder de aanvullende verzekeringen: de tandartsdekking. Wanneer je hoge kosten verwacht bij de tandarts, kun je een aanvullende dekking zeker overwegen.  Ga je een of twee keer per jaar voor controle naar de tandarts en heb je af en toe een gaatje, dan loont een aanvullende dekking meestal niet. tandartsdekking.pngEen tandartsverzekering kost al snel 160 euro per jaar voor een vergoeding tot maximaal 250 euro, terwijl een periodieke controle bij de tandarts volgend jaar 23,45 euro per keer kost. Heb je een gaatje, dan kost het vullen hiervan meestal tussen de 25 en 85 euro. En heb je flinke schade aan je tanden na een ongeval? Veel verzekeraars bieden tegenwoordig standaard een tandongevallenverzekering aan bij een aanvullend pakket, ontdek het in onze Poliswijzer.

De beugel voor kinderen
Voor kinderen geldt: de kosten voor de tandarts zijn standaard verzekerd in de basisverzekering. Voor de beugel geldt dit echter niet. Deze kun je wel aanvullend meeverzekeren. Wij krijgen hier dagelijks veel vragen over. Zorgverzekaars werpen steeds vaker drempels op bij het vergoeden van een beugel. Veel mensen klagen over een wachttijd van één jaar voor het goed verzekeren van de beugel. Onze tip: verzeker de dekking voor orthodontie voor maximaal 1500 euro in het eerste jaar.  De totale kosten (2000 tot maximaal 3000 euro) worden namelijk over meerdere jaren uitgesmeerd. Eind 2022 stap je weer over naar een andere verzekeraar met bijvoorbeeld weer een dekking van 1500 euro. Zo verzeker je de beugel van je kinderen volledig zonder dat je zelf een euro aan kosten voor de beugel hoeft te betalen.

Tip 3: Bijna 1 op de 3 Nederlanders kiest voor maximaal eigen risico

Een duidelijke trend van de afgelopen jaren is dat steeds meer mensen kiezen voor een maximaal eigen risico. In 2019 was dit ruim 20%, in 2020 27% en in 2021 zelfs al 31% blijkt uit cijfers van Poliswijzer.nl.

Standaard betaal je 385 euro per jaar aan eigen risico wanneer je zorg nodig hebt uit de basisverzekering. Dit eigen risico kun je vrijwillig verhogen. Dit kan met stapjes van 100 euro tot maximaal 885 euro per jaar. Je kunt je eigen risico dus met maximaal 500 euro verhogen. Waarom zou je dit doen? Doordat je bereid bent om mogelijk meer eigen risico te betalen, gaat de premie van jouw basisverzekering fors omlaag.eigen-risico-1.png

Uit ons Poliswijzer onderzoek blijkt dat voor een verhoging van het eigen risico met het maximale bedrag van 500 euro, je in 2022 gemiddeld 235 euro korting ontvangt. Het werkelijke hogere eigen risico is dan dus geen 500, maar 265 euro (€ 500 - € 235).  Verwacht je dat jouw zorgkosten in 2022 onder gemiddeld 620 euro (€ 385 + € 235) blijven? Dan kan het verhogen van het eigen risico financieel gezien uit.

Wist je trouwens dat een huisartsbezoek niet onder je eigen risico valt?

Tip 4: Blij met je verzekeraar? Kijk eens naar het goedkopere broertje

Wellicht zit je al jaren goed bij je huidige verzekeraar. Van alle Nederlanders is 85% verzekerd bij een van de grote vier verzekeraars. Onder deze grote 4 verzekeraars vallen maar liefst 25 kleine verzekeraars. Allemaal broertjes en zusjes. Zo heeft Menzis dit jaar Anderzorg Compact en het nieuwe label VinkVink gelanceerd. Kijk eens naar de premie van een internetlabel van je eigen zorgverzekeraar. De polis is vaak grotendeels vergelijkbaar, maar de premie die je betaalt is veel lager.

Tip 5: Ook jouw zorgverzekering verandert, dus wees alert

Veel mensen blijven jarenlang hangen bij dezelfde verzekeraar. Meestal omdat ze tevreden zijn en soms omdat ze bang zijn om onderverzekerd te raken. Bedenk wel dat zorgverzekeraars bijna jaarlijks de zorgpremie verhogen en elk jaar de aanvullende verzekeringen en polisvoorwaarden wijzigen. Daardoor kan het zijn dat een verzekering die je jaren geleden hebt afgesloten nu niet meer bij je past. Daarom is het los van het bespaarpotentieel verstandig elk jaar je zorgverzekering te vergelijken met het nieuwe aanbod, om zo weloverwogen te kiezen voor de beste zorgpolis voor jou.

Samengevat, denk hieraan als je gaat vergelijken:

  • Zorgpolissen veranderen elk jaar, ook die van jou. Zorg dat je een zorgverzekering hebt die bij je past en bespaar tot 535 euro.
  • Door het verhogen van je eigen risico kun je je premie enorm verlagen. Steeds meer Nederlanders doen dit. Zorg wel dat dit past bij jouw financiële en zorgsituatie.
  • Als je blij bent met je huidige verzekeraar, kijk dan eens naar het goedkopere broertje binnen hetzelfde concern, waardoor je veel kunt besparen.
  • Je hebt nog t/m 31 december om te vergelijken en over te stappen via Poliswijzer.nl.
  • Je profiteert nu extra: iedere overstapper ontvangt 15 euro cadeau + 3 maanden gratis de Canal Digitaal tv app met live Eredivisie, films en series (t.w.v. € 44,85).

overstappen-poliswijzer.png

We staan voor je klaar!
Kom je er niet uit of heb je een vraag? Maak dan gebruik van onze zorgexperts. Je kunt ons de komende dagen bereiken van 9.00-21.00 uur via:

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 31 december 2021

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie