Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat zijn de coronamaatregelen in jouw vakantieland?

door Juul Dijkhuis

Ondanks het coronavirus mogen we op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Je moet je natuurlijk wel houden aan de regels van het vakantieland. Wat zijn de meest recente coronamaatregelen in de populairste vakantiebestemmingen Frankrijk, Spanje en Italië? En hoe zit het met de zorgverzekering als je besmet raakt? 

corona-maatregelen-populairste-vakantiebestemmingen-welkom.png

Deze zomer gaan we minder naar het buitenland op vakantie. Eigen land is dit jaar ongekend populair. Dit kan een positieve verandering zijn, want we ontdekken nu wat ons eigen land aan mogelijkheden biedt. Bergwandelingen in Frankrijk of een dagje Barcelona kan nog steeds, maar houd wel rekening met de coronamaatregelen in jouw vakantieland.

Coronamaatregelen verschillen per vakantieland

Je zou verwachten dat heel Europa dezelfde maatregelen tegen het coronavirus treft, maar dat is niet zo. Om je een indruk te geven van de verschillen hebben we een aantal coronamaatregelen naast elkaar gezet. We hebben gekozen voor de drie populairste vakantielanden voor Nederlanders, namelijk:

  • Frankrijk
  • Spanje
  • Italië

Frankrijk

In Frankrijk vinden ze dat 1 meter afstand houden voldoende is. In een auto moet je proberen om minimaal 1 meter afstand te houden tot andere inzittenden, maar twee personen mogen naast elkaar zitten, ongeacht of ze uit hetzelfde gezin komen of niet. Per zitrij (voorin of achterin) mogen maximaal twee personen zitten. Ook hier is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en in taxi’s. Groepen mogen niet meer dan 10 personen bevatten. In de regio in en rondom Parijs is het openbaar vervoer tijdens de spits alleen te gebruiken voor woon-werk verkeer. Je moet in het bezit zijn van een werkgeversverklaring waar dit uit blijkt.

Spanje

Ook in Spanje zijn er al meerdere versoepelingen doorgevoerd sinds het intreden van het coronavirus. Je mag met meerdere personen in één auto, maar als alle inzittenden niet uit één gezin komen zijn mondkapjes verplicht. In Nederland houden we 1,5 meter afstand aan, in Spanje is het 1,5 tot 2 meter. Een mondkapje is in heel Spanje verplicht in het openbaar vervoer. Sinds 9 juli is een mondkapje in de regio Catalonië en op de Balearen ook verplicht in openbare ruimtes. Je zou dus ook een mondkapje moeten dragen als je aan het strand van Barcelona of Costa Brava ligt. Op Mallorca en Ibiza maken ze hier een uitzondering voor en hoef je geen mondkapje op het strand te dragen. De verwachting is dat meer regio's gaan volgen, zoals Andalusië en La Rioja. Dat zou deze week duidelijk moeten worden. In het vliegtuig naar Spanje krijg je een vragenformulier voorgeschoteld. Ze vragen naar je gezondheid en willen weten waar je in Spanje verblijft. Begin juli zijn twee Spaanse regio’s weer in lockdown gegaan. Het gaat om de noordwestelijke regio Galicië en alle inwoners van de provinciestad La Marina moeten binnen blijven.

Italië

Ook in Italië denken ze dat 1 meter afstand houden voldoende is, behalve bij het sporten, dan gaat het om 2 meter. Personen uit één gezin mogen bij elkaar in de auto zitten. Als de inzittenden uit verschillende huishoudens komen, moet er 1 meter afstand worden bewaard en is een mondkapje verplicht. Voor de auto hebben ze het nog ingewikkelder gemaakt, want alleen de bestuurder mag voorin zitten en per zitrij maximaal 2 personen. Een mondkapje op straat is niet verplicht, behalve in sommige regio's. In de provincie Lombardije bijvoorbeeld, waarvan Milaan de hoofdstad is, moet je verplicht een mondkapje dragen. Italië was het eerste Europese land dat werd getroffen door het coronavirus, en dat blijkt ook uit de versoepelingen. Zij hebben de grenzen weer opengesteld per 3 juni.

infographic-risicogebieden.png

Laatst bijgewerkt: 14-07-2020

Zorgverzekering biedt dekking

Je zorgverzekering biedt dekking in het buitenland, ook als je besmet raakt met corona. Maar de dekking in de basisverzekering kan onvoldoende zijn. Van een medisch noodzakelijke behandeling keert de zorgverzekering namelijk maximaal het bedrag uit dat de behandeling in Nederland zou kosten. Is de zorg in het buitenland duurder dan hier? Dan betaal je mogelijk zelf een deel van de kosten. Daarnaast is voor spoedeisende zorg in het buitenland altijd het eigen risico van toepassing. 

Met een reisverzekering met vergoeding voor geneeskundige kosten heb je mogelijk recht op vergoeding van eventuele meerkosten. Dit geldt ook voor een aanvullende zorgverzekering met vergoeding voor zorgkosten in het buitenland.

Ga je dit jaar naar het buitenland op vakantie? Verdiep je vlak vóór vertrek nog een keer in de maatregelen die landen hebben getroffen. Dagelijks kunnen ze maatregelen strenger of juist soepeler maken. Op Nederland Wereldwijd vind je de meest actuele reisadviezen per land. En met de Reisapp van Buitenlandse Zaken krijg je, ook tijdens je reis, actuele reisadviezen. 

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: maandag 6 juli 2020
Geactualiseerd: dinsdag 14 juli 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie