Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 2018 – Fysiotherapeut en de tandarts zijn populair

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorgverzekering-overstappen.jpgOok dit jaar wordt Poliswijzer.nl weer massaal gebruikt op zoek naar de beste zorgverzekering tegen de laagste premie. Wij waren benieuwd naar de keuzes van vergelijkers op onze website. Welke aanvullende verzekeringen vinden overstappers belangrijk? Wij zochten het uit.

Al ruim één maand stappen Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. De belangrijkste reden om over te stappen is het besparen op de premie. Maar ook het overstappen voor een betere dekking is een slimme keuze. Verwacht je hoge tandartskosten in 2018? Of krijgt jouw zoon of dochter in 2018 een beugel? De zorgverzekering zo goed mogelijk afstemmen op de in 2018 verwachte zorgkosten kan jou de grootste besparing opleveren.

Wat zijn de belangrijkste aanvullende dekkingen?

De huisarts, het ziekenhuis en de medicijnen worden betaald uit de basisverzekering. Verzekerden die niet meer nodig hebben, zijn klaar met de basisverzekering. De kosten voor fysiotherapie, tandarts en de orthodontist betaal je in dat geval zelf. Met een aanvullende zorgverzekering dek je deze kosten af. Door het instellen van filters op Poliswijzer.nl kun je zorgverzekeringen vergelijken met aanvullende dekkingen.

Vooral de fysiotherapeut en de tandarts zijn populair

Bijna 37% van de overstappers kiest voor een tandartsverzekering. De tweede populairste aanvullende dekking is fysiotherapie, namelijk bijna 28% van de mensen gebruikt deze filter. Ook aan vrije ziekenhuiskeuze wordt veel waarde gehecht. Deze filter is namelijk in 21% van de vergelijkingen gebruikt.

zorgverleners.jpgtandarts en fysiotherapie.jpg

Kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een korting op de premie

Als je geen of nauwelijks medische kosten maakt kun je ook gaan voor een hoger eigen risico. Standaard heb je toch al een eigen risico van € 385. De hoogte van het eigen risico heeft zeker ook de aandacht van de overstappers. Ruim 19% kiest voor deze filter, waarvan ongeveer de helft ook vergelijkingen maakt met een hoger eigen risico. Door te spelen met deze filter kun je gelijk zien hoeveel je kunt besparen met een extra eigen risico van bijvoorbeeld € 100 of € 500. De meeste mensen gaan uiteindelijk toch voor het standaard eigen risico van € 385 (50%). In 33,5% van de gevallen wordt afgeweken van de standaard door het kiezen van het maximale eigen risico van € 885 (€ 385 verplichte + € 500 vrijwillige eigen risico).

eigen risico.jpg

Naar welke verzekeraars stappen vergelijkers over?

Een deel van de gegevens hebben wij geanalyseerd. Hieruit blijkt dat er massaal wordt gekozen voor de goedkopere labels. Vooral Anderzorg Basis en Univé Zorg Select doen het goed. Vaak wordt er nog wel een aanvullende zorgverzekering bij afgesloten gericht op bijvoorbeeld tandarts en fysiotherapeut. Van de grote verzekeraars doet Menzis het goed. Op korte termijn volgt een update met een totaaloverzicht voor welke verzekeraars de meeste overstappers gekozen hebben.

Kijk vooral niet waar anderen voor kiezen, maar trek je eigen plan. Alleen jijzelf kunt een inschatting maken welke medische zorg je nodig hebt. Je kunt het niet met 100% zekerheid zeggen, maar je kunt je baseren op verwachtingen. Kijk bijvoorbeeld ook welke medische zorg je in 2016 en 2017 nodig hebt gehad. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 25 september 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie