Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 2021: alle feiten op een rij

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Het is zover: de zorgpremies van 2021 zijn bekend. De premies zijn gemiddeld met € 4,99 per maand gestegen. Je betaalt volgend jaar gemiddeld € 124,74 per maand voor jouw zorgverzekering. Slechts één zorgverzekeraar heeft de premie verlaagd. Wij hebben onze analyse erop losgelaten en alle feiten over de zorgverzekering in 2021 voor je op een rijtje gezet!

cijfers-zorgseizoen-2019-en-2020-0.png

Premie stijgt gemiddeld met € 4,99 per maand

De premie stijgt doordat de zorgkosten hoger zijn geworden. Ook geven veel zorgverzekeraars aan dat corona invloed heeft op de premiestijging. De reserves worden aangesproken, maar een premieverlaging was voor bijna alle zorgverzekeraars niet mogelijk.

Gemiddelde zorgpremie 2021 is € 124,74 per maand

Met de premiestijging ga je volgend jaar gemiddeld € 124,74 per maand betalen voor jouw zorgverzekering.

Maar één zorgverzekeraar verlaagt de premie

Besured verlaagt als enige zorgverzekeraar de premie inclusief standaard eigen risico met € 0,40 per maand. De maandpremie komt daarmee uit op € 114,85. Zorgverzekeraar ZEKUR verhoogt de premie bij het standaard eigen risico van € 385 met € 4 per maand, maar verlaagt wel als enige verzekeraar de premie met € 1 per maand als je kiest voor € 885 eigen risico.

Top 5 goedkoopste zorgverzekeringen 2021

Deze vijf basiszorgverzekeringen zijn het voordeligst in 2021:

top-5-voordeligste-2021.png

Hierbij is geen rekening gehouden met het aantal ziekenhuizen waar jij in Nederland terecht kunt met deze zorgverzekering. 

Meer dan € 500 verschil in premie per jaar tussen duurste en goedkoopste basisverzekering

De goedkoopste basisverzekering (natura) is € 105,95 per maand en de duurste basisverzekering (restitutie) kost € 147,90 per maand. Dat verschilt € 42 per maand en € 504 op jaarbasis. Voor de duurste natura basisverzekering betaal je € 133 premie per maand. Dat is € 27,05 meer en € 324,60 op jaarbasis vergeleken met de goedkoopste. 

Wat doen de grote vier?

De vier zorgverzekeraars met de meeste verzekerden zijn VGZ, CZ, Menzis en Zilveren Kruis. Zij hebben allemaal hun premies moeten verhogen. De premies van hun meest gekozen natura polissen zijn:

zorgpremie-grote-vier.png

Vooral restitutiepolissen zijn duurder geworden

De gemiddelde premiestijging van restitutiepolissen is € 5,54 per maand. De premie van deze vaak duurdere basiszorgverzekeringen is gemiddeld € 133,75 per maand. De premies van de natura- en combinatiepolissen stijgen minder hard, namelijk gemiddeld met € 4,74 per maand. Je betaalt voor een natura- of combinatie basiszorgverzekering in 2021 gemiddeld € 120,66.

Wil je weten wat het precies het verschil is tussen een natura-, combinatie- en restitutiepolis? Bekijk dan onze faq.

Nut van het vergelijken

Omdat de ene zorgverzekeraar de premie meer verhoogt dan de andere, kun je besparen door elk jaar weer je zorgverzekering te vergelijken. Daarnaast zijn de premieverschillen tussen de verzekeraars onderling erg groot. En jouw zorgbehoefte kan per jaar veranderen: kies daarom een zorgverzekering die daarbij past. Elke zorgverzekeraar kiest haar eigen aanvullende pakketten en eigen premie. Vergelijk nu alle zorgverzekeringen in Nederland in onze zorgvergelijker van 2021!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 13 december 2021

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie