Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Verzekeraars kunnen zich onderscheiden op dienstverlening

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorg - ACM.gifVerzekeraars kunnen zich meer van elkaar onderscheiden op dienstverlening en collectieve zorgverzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit. Hoe kunnen zorgververzekeraars zich dan van elkaar onderscheiden?

Voor het onderzoek is onder andere gebruik gemaakt van input van Poliswijzer.nl. Uitgezocht is of verzekeraars de ruimte hebben om zich te onderscheiden van de concurrentie. Onderscheid zorgt ervoor dat er iets te kiezen valt. Zowel tussen verzekeraars als tussen de zorgverleners.

Hoe kunnen verzekeraars zich onderscheiden qua dienstverlening?

Verzekeraars investeren onvoldoende in zorgadvies en zouden meer aan zorgbemiddeling kunnen doen, zeggen de onderzoekers. Eén van de grootste problemen is dat verzekerden deze services vaak niet kennen. 

Voorbeelden om zich te onderscheiden zijn het sneller verwerken van declaraties. Zo zijn er al zorgverzekeraars met apps om bijvoorbeeld een declaratie in te dienen of om te bekijken in welke mate het eigen risico al opgemaakt is. Volgens de ACM zijn er op dit aspect veel mogelijkheden en nauwelijks beperkingen.  

Meer aandacht voor zorgkwaliteit en preventie

In collectieve verzekeringen kunnen verzekeraars zich meer van elkaar onderscheiden door gericht aandacht te hebben voor zorgkwaliteit en/of preventie. Nu profileren zorgverzekeraars zich daar vooral op premie en keuzevrijheid. 

Wat is het nut van collectieve zorgverzekeringen voor verzekeraars?

Ben jij ook collectief verzekerd? Waarschijnlijk heb je de zorgverzekering gekozen om de aantrekkelijke korting. Verzekeraars maken handig gebruik van de zoektocht van Nederlanders naar kortingen. Een premie van € 120 per maand lijkt een stuk aantrekkelijker als je weet dat je 10% korting krijgt. Onder de streep betaal je nog steeds € 108 per maand. De verzekeraars gebruiken de collectieve contracten om zoveel mogelijk polissen af te sluiten. Besef wel dat er meerdere verzekeraars zijn die ook zonder een collectieve korting een lagere premie in rekening brengen.

Collectieve verzekeringen bieden nu geen op maat gesneden zorg

Bijna 70% van de verzekerden is voor de zorgverzekering aangesloten bij een collectief. Verzekeraars horen de verzekerden zorg op maat te leveren, maar helaas is dat meestal niet het geval. Een zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld met een patiëntenvereniging een speciale aanvullende zorgverzekering samenstellen specifiek afgestemd op het ziektebeeld van de patiënten van de vereniging. Helaas slaan de meeste collectieve zorgverzekering de plank mis. Verzekeraars beperken zich vaak tot het bieden van een korting. zorg - diabetes.jpg

Gemiste kans

De basisverzekering is op hoofdlijnen bij alle verzekeraars gelijk. De aanvullende zorgverzekeringen zijn afgestemd op de zorgbehoefte van de gemiddelde Nederlander. Hierin is dus geen maatwerk mogelijk. Met een collectieve zorgverzekering hebben verzekeraars de kans om een aanvullende verzekering zo goed mogelijk af te stemmen op de verzekerden. Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Binnen een collectieve zorgverzekering kan worden ingesprongen op de specifieke zorgbehoefte van deze grote groep verzekerden. Daar heeft deze groep meer aan dan een paar procent korting op een toch al te hoge premie.

Bepaal zelf wat je maandelijks betaalt voor jouw zorgverzekering

Voor een aantrekkelijke premie hoef jij je niet collectief te verzekeren. In dat geval kun je beter alle zorgverzekeringen vergelijken op Poliswijzer.nl. Hoogstwaarschijnlijk kun je op deze manier meer geld besparen op de zorgverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 15 november 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie