Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Gratis dagwaarde van je auto berekenen: wat is mijn auto waard?

Voor de autoverzekering is de dagwaarde van een auto een belangrijk gegeven. Bij schade krijg je namelijk in de meeste gevallen maximaal de dagwaarde uitgekeerd. Je kunt zelf ongeveer nagaan wat de dagwaarde is van jouw auto. Het is niet meer dan een indicatie.

Inhoudsopgave:

gratis dagwaarde auto berekenen

De dagwaarde bepalen is geen exacte wetenschap. Op basis van de gegevens van de auto, het aantal gereden kilometers en de leeftijd kun je een waarde vast laten stellen. Toch is de dagwaarde ook nog sterk afhankelijk van de staat van onderhoud en van slijtage. Zelfs de kleur van een auto kan invloed hebben op de dagwaarde.

Wat houdt de dagwaarde van een auto in?

Simpel gezegd is de dagwaarde wat jouw auto op dit moment waard is. Deze waarde is afgeleid van de cataloguswaarde (nieuwwaarde) van de auto. Met de dagwaarde moet je een vergelijkbare auto kunnen kopen. De cataloguswaarde is het bedrag dat je aan de autodealer moest overmaken bij het kopen van de auto. Dit is een vaststaand bedrag. De dagwaarde is geen vaststaand bedrag en is van meerdere factoren afhankelijk. Het is altijd een geschatte waarde. De dagwaarde is het maximale bedrag dat je bij schade aan je auto uitgekeerd krijgt. Hiervan kan worden afgeweken als je auto de nieuwwaarderegeling of de aanschafwaarderegeling heeft.

Tip: als jij je auto inruilt, krijg je in principe de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde auto berekenen is dus ook verstandig om de gemiddelde verkoopprijs in te schatten. Of je de geschatte waarde echt voor je auto krijgt bij particuliere verkoop, moet je afwachten. Als je de waarde van je auto weet, heb je in ieder geval een richtprijs. De verkoopprijs kan sterk afwijken.

Wie stelt de dagwaarde van mijn auto vast bij schade?

Bij een schade is het de taak van een expert (ingeschakeld door de autoverzekeraar) om de dagwaarde van de auto vast te stellen. Dit moet zo nauwkeurig mogelijk en natuurlijk eerlijk gebeuren. Het is in het belang van de verzekeraar om de dagwaarde zo laag mogelijk te houden. Je hebt de mogelijkheid om een eigen expert in te schakelen (contra-expert) die ook de dagwaarde inschat. Deze expert kan een hogere dagwaarde bepalen. De autoverzekeraar kan meegaan met de hogere inschatting van de expert en de kosten vergoeden, maar dat doen niet alle verzekeraars.

Voorbeeld hoe dagwaarde wordt berekend door verzekeraar

Je auto is beschadigd en de schade claim je op de WA casco autoverzekering. De verzekeraar schakelt een expert in voor het schatten van de dagwaarde. Hier komt een waarde uit van € 12.500. Dit is een schatting. Voor de schade gaat de verzekeraar uit van deze waarde. Mogelijk zou een andere expert de dagwaarde schatten op € 13.500 omdat dit het bedrag is op basis van vergelijkbare auto’s volgens de andere expert. Het is dus niets meer dan een mening van een deskundige (expert).

Wat is mijn auto waard? Zelf gratis dagwaarde berekenen

Wat vaststaat is de hoogte van de nieuwwaarde van je auto. Door het verminderen van dit bedrag door ouderdom en slijtage kom je op de dagwaarde uit voor een tweedehands auto. Je kunt voor het berekenen van de dagwaarde van je auto bijvoorbeeld gebruikmaken van de website van ANWB. De basis voor de berekening is het kenteken. Door ook andere kenmerken in de berekening mee te nemen, wordt de waarde indicatie nauwkeuriger. Het gaat bijvoorbeeld om de kilometerstand en toegevoegde accessoires. ANWB schat niet alleen de dagwaarde, maar ook de veilingprijs en de inruilwaarde. Bereken eenvoudig de waarde en je weet ongeveer waar je aan toe bent.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

De dagwaarde van mijn auto is te laag ingeschat

Bij een verzekerde schade aan jouw auto vergoedt de verzekeraar de reparatiekosten. Hier zit wel een maximum aan. Zodra de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde, keert de autoverzekeraar de dagwaarde uit. Dan is de auto namelijk total loss; het kan niet meer uit om de auto te repareren. Dit zal sneller gebeuren bij een oudere auto. Bij schade kan de expert van de verzekeraar de dagwaarde te laag inschatten. Je hebt bij veel verzekeraars recht op het inschakelen van een eigen expert (contra-expert). Deze gaat ook een dagwaarde inschatten. Kies dus bij voorkeur voor een verzekeraar die de contra-expert betaalt.

In drie voorbeelden leggen we het belang van een hoge dagwaarde uit (en wordt duidelijk waarom je liever geen lage dagwaarde hebt).

Voorbeeld 1

Je rijdt per ongeluk jouw auto in een slootje. Het is een redelijk nieuwe auto met nog een dagwaarde van € 12.000. De schade wordt bepaald op € 10.000. Je claimt de schade van € 10.000 op jouw WA casco (allrisk) autoverzekering. De verzekeraar keert het volledige schadebedrag uit, want deze is lager dan de dagwaarde.

Voorbeeld 2

Je rijdt nog een keer in dezelfde sloot met weer een schade van € 10.000, maar nu is de dagwaarde van je auto volgens de expert van de verzekeraar € 9000. In dit geval is de auto total loss. Dat wil zeggen dat de auto als verloren wordt beschouwd omdat de reparatiekosten hoger zijn dan wat de auto nog waard is op dat moment (de dagwaarde). Je kunt een eigen expert inschakelen. Met een hogere dagwaarde, verhoog je de schade-uitkering van de verzekeraar.

Voorbeeld 3

Je hebt een oudere auto die WA casco (allrisk) verzekerd is. De dagwaarde van jouw auto is € 1500. Door de lage dagwaarde heb je een grote kans op een total loss bij schade. Bij een schade van een paar duizend euro krijg je dus alleen de dagwaarde uitgekeerd.

Geactualiseerd: woensdag 29 mei 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie