Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Schadeformulier invullen: een uitleg per vraag

Als het goed is heb je een schadeformulier, ook wel het Europees schadeformulier genoemd, in de auto liggen. Je hebt  het formulier nodig om schade te melden bij je verzekeraar na bijvoorbeeld een aanrijding. Er is veel moeite gedaan om het zo simpel mogelijk te houden. Toch kan het complex lijken. Daarom geven wij een handige uitleg per onderdeel. Je kunt het formulier bij ons downloaden en vervolgens invullen en opsturen.

Schadeformulier invullen

Omdat Europese verzekeraars allemaal hetzelfde formulier gebruiken is het invullen ervan eenvoudig. Je hoeft maar één schadeformulier samen met de tegenpartij en eventuele getuigen in te vullen.

Het schadeformulier aanvragen is niet nodig. Hieronder download je een Europees schadeformulier.

Schadeformulier downloaden

Het Europees schadeformulier bestaat uit 15 onderdelen met vragen. Deze hebben allemaal een eigen nummer. De nummers vallen nauwelijks op, maar ze staan op de voorzijde van het formulier. De voorzijde van het schadeformulier vul je in op het moment dat er schade is, door bijvoorbeeld een aanrijding. 

Europees schadeformulier invullen: de vragen

schadeformulier

Vragen 1 tot en met 5 beantwoorden

De eerste vragen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor de verzekeraar om vast te stellen wanneer en waar het ongeval is ontstaan. We vragen speciale aandacht voor vraag 5. Vaak wordt gedacht dat getuigen niet belangrijk zijn omdat de schadetoedracht duidelijk is. Helaas blijkt dit in de praktijk vaak anders. Als er getuigen zijn, zorg dan in ieder geval voor naam en telefoonnummer.

Vragen 6 tot en met 9 – gegevens over jezelf en de auto

Het lijkt onzinnig om deze vragen gelijk na het ongeval te beantwoorden. Deze gegevens kun je immers later ook rustig thuis invullen. Samen met de betrokken tegenpartij vul je hetzelfde schadeformulier in. Het is dus belangrijk om wel alle gegevens keurig over te schrijven van de groene kaart. Alles wat jullie invullen wordt doorgedrukt op een achterliggend formulier. Het maakt niet uit of jouw gegevens links (voertuig A) of rechts (voertuig B) op het formulier staan.

aanrijdingsformulier middel.jpg

Vragen 10 en 11 – Waar zit de schade?

De antwoorden moeten de verzekeraars duidelijk maken waar de schade aan de auto zit. Bij vraag 10 geef je met een pijltje aan waar de materiële schade zit en met het antwoord bij vraag 11 geef je de toelichting.

Vraag 12 – De vaak vergeten toedracht van de schade

In het midden van het schadeformulier zit verticaal misschien wel de belangrijkste vraag verstopt. Hiermee geven de betrokken partijen bij de schade aan wat de situatie was. Met een kruisje kun je aangeven waar jij en de tegenpartij reden op het moment van de schade. Om te bepalen hoe en door wie de schade is ontstaan, maakt het bijvoorbeeld nogal een verschil of je stilstond of achteruit reed. Een kruisje aan de linkerkant geeft aan wat de situatie was van voertuig A en het kruisje aan de rechterkant van voertuig B. Vul onder iedere kolom het totaal aantal aangekruiste vakjes in. Dit voorkomt dat de tegenpartij na ondertekening nog een hokje extra aankruist.

aanrijdingsformulier onder.jpg

Vraag 13 – De situatieschets

Eén schets kan meer duidelijk maken dan 100 woorden. Teken hier de situatie van het ongeval. Iemand die niet bij het ongeluk aanwezig was, moet door de tekening een idee krijgen hoe de schade is ontstaan. Teken bij voorkeur ook de wegen en de plek waar de voertuigen stonden bij het ongeval. Zet de straatnamen er het liefst ook bij.

Vraag 14 – Mijn opmerkingen

Er kunnen situaties zijn die vragen om een toelichting. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan schade die de tegenpartij opgeeft, maar waarover jij twijfelt. Ook kun je aangeven dat je het met bepaalde punten niet eens bent. Licht het toe als er bijzonderheden zijn, want bij vraag 15 zet jij je handtekening. Met deze ondertekening geef je aan dat je akkoord bent met het ingevulde.

Vraag 15 – Handtekening van de bestuurders

Door het ondertekenen van het schadeformulier geef jij jouw akkoord aan de opgave. Controleer je gegevens goed voordat je het formulier ondertekent. Je wordt er namelijk aan gehouden, ook als er een foutje in geslopen is. Beide betrokkenen dienen het originele formulier te ondertekenen.

De ingevulde gegevens worden doorgedrukt op een achterliggend formulier. Ieder van de betrokkenen ontvangt één van de exemplaren. Als je het schadeformulier print, werkt het uiteraard niet op deze manier. Door het maken van een foto van het formulier kunnen beide partijen een afschrift krijgen.

Denk om de achterkant van het Europees schadeformulier

Op de achterkant van het formulier worden nog vragen gesteld over een aantal randzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan met welke snelheid je reed vlak vóór het ongeval en over de hoogte van het schadebedrag. Ook kun je hier nog toelichten wie volgens jou aansprakelijk is voor de schade. De achterkant van het schadeformulier vul je niet met de tegenpartij in, maar juist alleen. Dit hoeft ook niet meteen. Dit kun je ook zelf rustig thuis invullen.

Het Europees schadeformulier ingevuld: en dan?

Ben je klaar met invullen van het schadeformulier? Controleer dan nog eens goed al je gegevens en of je alles hebt ingevuld. Een ingevuld formulier kun je daarna opsturen naar de verzekeringsmaatschappij. Het verschilt per verzekeraar of dit per post kan of (ook) via e-mail. Check bij jouw autoverzekeraar waar je het schadeformulier naar toe moet sturen. Maak een foto van het ingevulde schadeformulier van voor- en achterzijde. Mocht je formulier om wat voor reden niet aankomen bij de verzekeringsmaatschappij, dan heb je altijd de foto’s nog achter de hand. 

Online schadeformulier invullen

Verbond van Verzekeraars heeft een app ontwikkeld waardoor je het schadeformulier ook online in kunt vullen. Het online schadeformulier in de MobielSchadeMelden-app is een stuk minder uitgebreid. In plaats van een tekening kun je bijvoorbeeld foto’s uploaden voor een situatieschets. De plaats van het voorval wordt automatisch ingevuld door GPS. Schade melden gaat hierdoor een stuk sneller en makkelijker. Je autoverzekeraar krijgt automatisch een melding zodra je schade hebt gemeld via de app.

Op de website van mobielschademelden.nl kun je met jouw smartphone de schade direct melden. Ook is er een gratis app beschikbaar via de Mac App Store en de Google playStore

Geactualiseerd: woensdag 28 juni 2023

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie