Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Tips voor het invullen van een schadeformulier

Als het goed is heb je het Europees schadeformulier in de auto liggen. Omdat verzekeraars allemaal hetzelfde formulier gebruiken is het invullen ervan vereenvoudigd. Partijen hoeven namelijk maar één formulier in te vullen. Er is veel moeite gedaan om het formulier zo simpel mogelijk te houden, maar als je het schadeformulier nog nooit gebruikt hebt, is het toch complex. Waar je op moet letten lichten wij puntsgewijs toe.

Om het geheel verder te vereenvoudigen zijn de vragen genummerd. De nummers vallen nauwelijks op, maar ze staan op de voorzijde van het formulier.aanrijdingsformulier top.jpg

Vragen 1 tot en met 5 beantwoorden

Deze vragen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor de verzekeraar om vast te stellen wanneer en waar het ongeval ontstaan is. Speciale aandacht voor vraag nummer 5. Vaak wordt gedacht dat getuigen niet belangrijk zijn omdat de schadetoedracht duidelijk is. Helaas blijkt in de praktijk vaak anders. Als er getuigen zijn, zorg dan in ieder geval voor de naam en het telefoonnummer.

Vragen 6 tot en met 9 – gegevens over jezelf en de auto

Het lijkt onzinnig om deze vragen gelijk na het ongeval te beantwoorden. Deze gegevens kun je immers later ook invullen. Beide partijen vullen hetzelfde formulier in. Het is dus belangrijk om wel alle gegevens keurig over te schrijven van de groene kaart. Alles wat jullie invullen wordt doorgedrukt op een achterliggend formulier. Het maakt niet uit of jouw gegevens links (voertuig A) of rechts (voertuig B) op het formulier staan.

aanrijdingsformulier middel.jpg

Vragen 10 en 11 – Waar zit de schade?

De antwoorden moeten de verzekeraars duidelijk maken waar de schade aan de auto zit. Bij vraag 10 geef je met een pijltje aan waar de schade zit en met het antwoord bij vraag 11 geef je de toelichting.

Vraag 12 – De vaak vergeten toedracht van de schade

In het midden over het formulier zit verticaal misschien wel de belangrijkste vraag verstopt. Hiermee geven de betrokkenen bij de schade aan wat de situatie was. Middels een kruisje kun je aangeven waar jij en de tegenpartij reden op het moment van de schade. Voor de toedeling van de schuld maakt het bijvoorbeeld nogal een verschil of je stilstond of achteruit reed. een kruisje aan de linkerkant geeft aan wat de situatie was van voertuig A en het kruisje aan de rechterkant van voertuig B.

aanrijdingsformulier onder.jpg

Vraag 13 – De situatieschets

Eén schets kan meer duidelijk maken dan 100 woorden. Teken hier de situatie van het ongeval. Iemand die niet bij het ongeval aanwezig was moet een idee krijgen over de situatie van de schade aan de hand van de schets. Teken bij voorkeur ook de wegen en de plek waar de auto’s stonden bij het ongeval. Zet de straatnamen er het liefst ook bij.

Vraag 14 – Mijn opmerkingen

Er kunnen situatie zijn die vragen om een toelichting. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan schade die de tegenpartij opgeeft, maar waarover jij twijfelt of het ontstaan is door het ongeval. Ook kun je aangeven dat je het met bepaalde punten niet eens bent. Licht het toe als er bijzonderheden zijn, want bij vraag 15 zet jij je handtekening, waarmee je aangeeft dat je akkoord bent met het ingevulde.

Vraag 15 – Handtekening van de bestuurders

Door het plaatsen van een handtekening geef jij jouw akkoord aan de opgave. Controleer de ingevulde gegevens goed voordat je er een handtekening onder zet. Je wordt er namelijk aan gehouden, ook als er een foutje in geslopen is. Beide betrokkenen dienen het formulier te ondertekenen.

De ingevulde gegevens worden doorgedrukt op een achterliggend formulier. Ieder van de betrokkenen ontvangt één van de exemplaren.

Denk om de achterkant van het Europees schadeformulier

De voorkant van het formulier ben je al geruime tijd mee bezig om het in te vullen. Maar dat is nog maar een deel van wat er moet gebeuren. Op de achterkant van het formulier worden er nog vragen gesteld over een aantal randzaken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan met welke snelheid je reed vlak vóór het ongeval en over de hoogte van het schadebedrag. Ook kun je hier nog toelichten wie volgens jou aansprakelijk is voor de schade. De achterkant vul je niet met de tegenpartij in, maar juist alleen. Dit hoeft ook niet gelijk. Later kun je het thuis ook nog invullen.

Geactualiseerd: 18-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 18 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie