Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Kentekencheck: hoe kan ik gratis online mijn auto kenteken checken?

Een kentekencheck doe je als je wilt weten hoeveel een auto waard is. Bijvoorbeeld als je een tweedehands auto wilt kopen of verkopen. De waarde van een voertuig hangt van meerdere factoren af, zoals de kilometerstand en het schadeverleden. Aan de hand van het kenteken kun je dit soort gegevens over voertuigen in Nederland opvragen.

kentekencheck.png

Informatie na een kentekencheck

Bij de kentekencheck ontvang je een rapport met allerlei gegevens over het voertuig: algemene gegevens, technische gegeven en fiscale gegevens. Het verschilt per kenteken check hoe uitgebreid het rapport is. Je weet na een kentekencheck bijvoorbeeld: 

  • Eigenarenhistorie (aantal eigenaren)
  • Waarde van de auto
  • Datum van APK keuring
  • Schadeverleden
  • Wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting)

Informatie over eigenaar wordt niet gegeven

Met een check van het kenteken kun je het aantal eigenaren van de auto achterhalen. Wil je op basis van een kenteken weten wie de eigenaar van het voertuig is? De naam van de eigenaar is privacy gevoelige informatie. Alleen overheidsinstanties en verzekeraars kunnen deze gegevens over de eigenaar inzien. 

Kentekencheck handig bij kopen auto

Een kentekencheck is verstandig als je een auto wilt aanschaffen. Met de informatie die je krijgt na zo'n check weet je precies hoeveel de auto waard is. Zo kun je een miskoop voorkomen. De check laat op hoofdlijnen de staat van de auto zien; je weet of de auto APK gekeurd is en of het voertuig geïmporteerd is. Ook weet je met de kentekencheck of je niet teveel betaalt aan de huidige eigenaar van de auto. Je kunt zelfs zien of het voertuig geregistreerd staat als gestolen.

Informatie over voertuig ook interessant bij verkoop auto

Ook als je een auto wilt verkopen is een kentekencheck handig. De kilometerstand en waarde van het voertuig kun je gebruiken voor het bepalen en onderbouwen van de verkoopprijs.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Hoe doe je een gratis kentekencheck?

Een kentekencheck kun je voor alle voertuigen in Nederland laten doen. Verschillende websites kunnen een gratis check uitvoeren, zoals rdw.nl. RDW beheert de gegevens van voertuigen. Opvragen van deze gegevens kan heel gemakkelijk. Na het invoeren van het kenteken ontvang je direct een overzicht met basisgegevens en technische gegevens over het voertuig waaraan het kenteken is gekoppeld. Denk aan vervaldatum APK, datum tenaamstelling, catalogusprijs en de motorrijtuigenbelasting.

Het verschilt wel per website hoe uitgebreid de informatie van de kentekencheck is. Wil je liever alle gegevens over het voertuig inzien? Dat kan helaas niet gratis. Websites vragen daar vaak een bedrag voor.

Kenteken zoek? Kenteken vind je hier

Wil je meer weten over een voertuig, maar weet je het kenteken niet? Je eigen kenteken staat op je kentekencard. Dit kentekenbewijs ontvang je een paar dagen na de aankoop van je auto van RDW. Je kunt je kenteken ook online of schriftelijk opvragen bij RDW.

Autoverzekering afsluiten

De kentekencheck laat ook zien of de auto door de huidige eigenaren is verzekerd. Ga je de auto van het gecheckte kenteken kopen? Dan word jij de nieuwe eigenaar en ben je verplicht om zelf een autoverzekering af te sluiten. Vergelijk je autoverzekering en sluit er direct een af!

Geactualiseerd: woensdag 28 december 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Communicatiemedewerker & Online Productspecialist Verzekeringen

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie