Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wegenbelasting berekenen in 2023 via je kenteken

De hoogte van de wegenbelasting (tegenwoordig motorrijtuigenbelasting) kun je zelf berekenen met behulp van je kenteken. Wat je kwijt bent aan wegenbelasting is onder andere afhankelijk van de soort auto, het gewicht van de auto en de plek waar je rijdt.

Wegenbelasting berekenen

Bedrag aan wegenbelasting verschilt per provincie

Wist je dat je de meeste wegenbelasting betaalt  in de provincie Groningen en het goedkoopst uit bent in Noord-Holland? Voor de premie voor de autoverzekering ben je juist erg goedkoop uit in de provincie Groningen. De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig.

Wegenbelasting geldt voor alle motorrijtuigen

Wegenbelasting (Provinciale Opcenten) is één van de vaste lasten waarmee je rekening moet houden als eigenaar van een motorrijtuig. Dat geldt niet alleen voor een personenauto, maar ook voor een ander voertuig. Bijvoorbeeld ook voor eigenaren van een motor, camper of bestelauto. Jaarlijks wordt de bijdrage aan wegenbelasting gecorrigeerd aan de hand van de inflatie. In sommige gevallen ben je vrijgesteld van wegenbelasting.

Hoe wordt de wegenbelasting berekend?

Officieel heet wegenbelasting tegenwoordig motorrijtuigenbelasting. Het is een belastingheffing die de eigenaar van het betreffende voertuig moet afrekenen met de Belastingdienst. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Soort motorrijtuig (bijvoorbeeld benzineauto of diesel)
  • Gewicht van de auto (gaat om gewichtsklasse)
  • Type brandstof
  • Milieubelasting van je auto
  • Provincie waar de eigenaar woont

Wanneer krijg je vrijstelling voor de wegenbelasting?

Een volledig elektrische auto geeft je een vrijstelling voor de wegenbelasting. Ook auto’s die volledig op waterstof rijden zijn vrijgesteld (geen CO2 uitstoot). Hiermee wil de overheid het duurzaam rijden promoten. De vrijstelling voor de wegenbelasting verdwijnt per 2025. 

Hoeveel wegenbelasting betaal je voor oldtimers

Voor oldtimers die minimaal 40 jaar oud zijn, krijg je ook een vrijstelling van de belastingdienst. Deze auto’s zijn juist niet duurzaam, maar toch betaal je er geen wegenbelasting over. 

Korting voor hybride auto’s

Afhankelijk van de datum van productie kunnen plug-in hybrides (hybride auto's) recht geven op een korting op de motorrijtuigenbelasting van 50%. Deze kortingsregeling verdwijnt ook per 2025. Door het wegvallen van de provinciale opcenten krijgen elektrische auto's een extra stimulans. Voor een buitenlands kenteken betaal je geen wegenbelasting.

Door een schorsing zet je ook de wegenbelasting ‘on hold’

Als je langere tijd je auto niet gebruikt, kun je het kenteken schorsen. De auto mag niet de weg op zolang het kenteken geschorst is. De autoverzekering kun je opzeggen en je betaalt ook geen motorrijtuigenbelasting. Voor nadere informatie over het schorsen van je kenteken verwijzen wij jou naar de website van de RDW.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Hoe kun je de wegenbelasting berekenen?

Het berekenen van de wegenbelasting is eenvoudig. Door het beantwoorden van een paar vragen kun je op de website van de Belastingdienst een nauwkeurige berekening maken. Het is een kwestie van een paar vragen over een aantal factoren beantwoorden, en je weet wat je moet betalen. Kijk wel even na op de kentekencard hoe zwaar de auto is. Het gewicht heb je namelijk nodig voor het berekenen van de hoogte van de wegenbelasting.

Betalen per kilometer in plaats van de wegenbelasting

Er zijn politieke plannen voor het invoeren van een kilometerheffing. Dat betekent dat je niet meer afrekent op basis van het gewicht, soort brandstof en de provincie waarin je woont. Iemand die veel kilometers rijdt, gaat meer betalen. Autobezitters die weinig rijden hebben hier dus baat bij.

Tarieven verschillen per provincie

Oorspronkelijk is de wegenbelasting ingesteld voor het bekostigen van het onderhoud van ons wegenstelsel en voor de uitbreiding ervan. Wel wrang om te bedenken dat de wegenbelasting het hoogst is in de provincies Groningen en Drenthe (2022). Waar extra asfalt het minst noodzakelijk is, moeten de inwoners wel extra belasting betalen.

Wegenbelasting niet onderhandelbaar

Helaas is de wegenbelasting niet onderhandelbaar. De premie voor de autoverzekering wel. De provincie waarin je woont kan voor een groot verschil in wegenbelasting zorgen.

Wegenbelasting niet betalen - Wat zijn de gevolgen?

Het betalen van wegenbelasting kom je niet onderuit. Bij het niet of te laat betalen van de wegenbelasting kun je een naheffingsaanslag krijgen. De verzuimboete die hier aan gekoppeld is, bedraagt 100% van het bedrag dat je al moest betalen aan wegenbelasting. De verzuimboete bedraagt minimaal € 55. Ga je nog steeds niet betalen?  In uitzonderlijke gevallen kan de boete oplopen tot € 5.514.

Bespaar op andere vaste lasten

Hoeveel wegenbelasting je ook betaalt, dit bedrag kun je niet verlagen. Wij kunnen jou wel helpen aan een zeer betaalbare autoverzekering. Ook de verzekering voor elektrische voertuigen kunnen we vergelijken. Je voert jouw kenteken in en wij zorgen voor de vergelijking.


Geactualiseerd: maandag 7 maart 2022

Jorn Alders
Jorn Alders Online Productspecialist Verzekeringen & Head of Research

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie