Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering vergelijken?

Mail mij als de zorgpremies 2022 bekend zijn.

Top 5 Basis zorgverzekeringen

Met minimaal 50% Vrije ziekenhuiskeuze
 1. 1
  58% vrije ziekenhuiskeuze

  € 109,25 p/m

 2. 2
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 109,85 p/m

 3. 3
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 110,90 p/m

 4. 4
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 111,70 p/m

 5. 5
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 113,00 p/m

Vergelijk deze top 5 Bespaar tot € 464,40 per jaar door over te stappen! Goedkoopste basisverzekering 2021 (€ 109,25/maand) t.o.v. de duurste basisverzekering (€ 147,95/maand)
Op basis van minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Top 5 max. eigen risico

€ 885 eigen risico en minimaal 50% Vrije ziekenhuiskeuze
 1. 1
  58% vrije ziekenhuiskeuze

  € 87,25 p/m

 2. 2
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 89,00 p/m

 3. 3
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 90,90 p/m

 4. 4
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 91,00 p/m

 5. 5
  100% vrije ziekenhuiskeuze

  € 91,00 p/m

Vergelijk deze top 5 Bespaar tot € 483 per jaar door over te stappen! Goedkoopste basisverzekering 2021 (€ 87,25/maand) t.o.v. de duurste basisverzekering (€ 127,50/maand)
Op basis van minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze
"Zeer goed duidelijke website en daarnaast vriendelijke klantenservice."
9 september 2021
Stap nu over van zorgverzekering via Poliswijzer.nl en profiteer van de actie:

Kijk 3 maanden gratis met de TV App van Logo Canal Digitaal

Nu 3 maanden gratis

t.w.v. € 44,85
Stap nu over van zorgverzekering via Poliswijzer.nl en profiteer van de actie:

Kijk 3 maanden gratis met de TV App van Logo Canal Digitaal

 • Mis niets van de Eredivisie met ESPN, ESPN2, ESPN3 en ESPN4
 • 78 tv-zenders en urenlang kijkplezier met on demand series en films
 • Stream overal in de EU, kijk op je telefoon, smart-tv of laptop
Deze actie loopt t/m 31-12-2021
 • 100% Onafhankelijk

  Verzekeraars betalen ons niet om opgenomen te worden in de vergelijking. Ze bepalen dus ook niet de ranking en daarom staat de voor jou goedkoopste verzekering altijd bovenaan.
 • Volledig vergelijken

  Poliswijzer.nl brengt alle verzekeringen zorgvuldig voor je in kaart. Je kunt filteren, sorteren en direct kiezen voor de juiste polis. We worden niet voor niets beoordeeld met een super hoge waardering.
 • Gratis overstapservice

  Overstappen is geen gedoe. Wij regelen de gehele overstap en je oude polis wordt automatisch opgezegd. Onze servicedesk zit altijd voor je klaar om je te helpen met kiezen en overstappen.

Bespaar op je zorgverzekering

De verwachting is dat ook in 2022 de zorgverzekering duurder wordt. Dit maakt het vergelijken meer dan waard!
Ben Woldring geeft in De Telegraaf TV tips om te besparen op je zorgverzekering:

 • Tip 1: Neem aanvullende verzekeringen niet als abonnement
 • Tip 2: Verhoog het eigen risico in ruil voor korting als je geen of weinig zorg nodig hebt.
 • Tip 3: Kijk eens naar de premie van een prijsvechtersmerk van je eigen zorgverzekeraar.
  Deze polis is vaak hetzelfde, maar wordt aangeboden tegen een veel lager tarief.
Start met zorgverzekeringen vergelijken

Meer tips vind je in de Poliswijzer kennisbank

Overstappen loont met Zorgverzekering op Maat

“Poliswijzer.nl heeft ook een project voor de minima. Dat vinden wij fantastisch, omdat juist zij de besparing goed kunnen gebruiken.”

Het laatste nieuws

28 september 2021

Eerste zorgpremie 2022 veel later bekend

Zorgverzekeraar DSW maakt dit jaar de zorgpremie van het volgende jaar later bekend dan normaal. De eerste bekendmaking wordt midden oktober verwacht.

Lees verder
21 september 2021

Poliswijzer.nl voorspelt – Wat kost de zorgverzekering in 2022?

In 2022 wordt een hogere premie voor de zorgverzekering verwacht. Wij en ook de politiek gaan ervan uit dat de stijging meevalt.

Lees verder
26 augustus 2021

Hoogte premie belangrijk bij keuze voor zorgverzekering

Alleen in de laatste zes weken van het jaar kun je de zorgverzekering aanpassen. Laat deze kans niet voorbij gaan en verlaag je premie.

Lees verder

Waarom zorgverzekeringen vergelijken?

Wist je dat het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering 504 euro was in 2021? 

Daarom is het interessant om jaarlijks van zorgverzekering te wisselen. Om je hierbij te helpen hebben we de beste deals als eerste in onze vergelijker gezet. Makkelijker kunnen we het niet maken. Alle zorgverzekeringen nemen wij mee bij het vergelijken.

zorgverzekering vergelijken stap 1zorgverzekering vergelijken stap 2zorgverzekering vergelijken stap 3zorgverzekering vergelijken stap 4

1. De premie & dekking verandert ieder jaar 

Jaarlijks veranderen de premies van de zorgverzekeringen. Hoewel de dekking van de basisverzekering overal gelijk is, kunnen de premies behoorlijk verschillen. Dit komt doordat zorgverzekeraars ieder jaar zelf hun premie mogen bepalen. 

Zo kan bijvoorbeeld bij de ene zorgverzekeraar de aanvullende verzekering voor fysiotherapie goedkoper zijn dan bij de ander. Doordat er zoveel polissen zijn is het voor jou als consument bijna onmogelijk om de beste premie te kiezen zonder wat extra hulp. 
Daarom kun je bij ons de beste zorgverzekeringen vergelijken op basis van jouw situatie. 

2. Je zorgsituatie verandert.  

Het kan zijn dat je sommige aanvullende verzekeringen niet meer nodig hebt volgend jaar. Het omgekeerde is ook waar: wellicht heb je sommige aanvullende verzekeringen juist wél nodig komend jaar.  

3. Collectieve verzekeringen zijn niet altijd goedkoper 

Je kunt via je werkgever, vakbonden of andere belangenorganisaties korting krijgen op je zorgverzekering. Echter is een dure verzekering met een beetje korting nog steeds een dure verzekering.  

Daarnaast betaal je via een collectieve verzekering vaak voor vergoedingen die je niet nodig hebt. Als je zelf geen bril hebt, wil je ook niet betalen voor een brillenvergoeding. De kans op oververzekering is groot! 

4. Vergelijken kost niets! 

Onze vergelijkingstools zijn gratis. Ook het overstappen kost je niets. Niet verkeerd, toch? 

Tips voor vergelijken en overstappen

Besparen op de aanvullende verzekering 

Heb je niet genoeg aan alleen de basisverzekering? Dan kun je ook kiezen voor een aanvullende verzekering. Hierdoor kun je bijvoorbeeld voor de tandarts vergoedingen krijgen bij hoge kosten. Kijk dus goed welke zorg je aankomend jaar nodig hebt. Heb je nog vragen? Bel met onze zorgexperts voor advies over welke zorgverzekering het beste bij jou past. Onderstaand vind je een paar tips voor het kiezen van een aanvullende verzekering.

1. Besparen op je tandartsverzekering 

Ga je alleen jaarlijks of halfjaarlijks voor een consult naar de tandarts, dan kun je de tandartskosten beter niet meeverzekeren. De premie overtreft de kosten in dat geval. Ga je vaker naar de tandarts voor een duurdere ingreep, zoals kronen en bruggen? Bekijk dan welke aanvullende verzekering voor jou het beste past via onze vergelijker of onze keuzehulp.

2. Besparen op fysiotherapie 

Is sporten niet je dagelijkse hobby maar voel je je nog wel fit, dan hoef je mogelijk geen verzekering voor fysiotherapie af te sluiten. Maar ook in dat geval kun je fysiotherapie nodig hebben.  Mogelijk ben je in de oude zorgverzekering te ruim verzekerd voor fysiotherapie. De verschillen in zorgverzekeringen zijn groot qua dekking.

Ben je al wat ouder of een echte sportfanaat? Wellicht is een aanvullende zorgverzekering dan noodzakelijk. Verwacht je hoge kosten voor fysiotherapie? Stem de zorgverzekering hier dan op af. 

3. Besparen op je bril of lenzen 

Heb je een bril of lenzen, maar zijn er geen andere zaken waarvoor je een aanvullende dekking nodig hebt? Verzeker je bril dan niet! Ga je zorgverzekering vergelijken en bekijk wat het meeverzekeren van een bril kost.

Waarom?
De aanvullende verzekeringen voor een bril en/of lenzen zijn vaak een onderdeel van dure aanvullende verzekeringen. Dus voor elk van de vergoedingen betaal je premie. Wanneer je alleen een aanvullende verzekering wilt voor de bril betaal je tevens veel premie voor dekkingen die je niet gaat gebruiken. Daarom is het goedkoper om de bril zelf te betalen dan om een vergoeding ervoor te ontvangen via een zorgverzekeraar. 

4. Maak ieder jaar een vergelijking

Welke zorgverzekering je kiest stem je af op welke zorg je nodig hebt. Door zorgverzekeringen te vergelijken vind je wat bij jou past. De beste zorgverzekering van dit jaar is mogelijk niet de beste keuze  voor volgend jaar. Overstappen van zorgverzekering hoeft niet jaarlijks, maar maak wel een vergelijking. De nieuwe zorgverzekering kan goedkoper zijn en ook nog een ruimere dekking bieden. Door het jaarlijks vergelijken kun je hoge zorgkosten die je verwacht zo goed mogelijk verzekeren.

Stappenplan vergelijken en overstappen zorgverzekering 2022

1. Maak een inschatting van de zorgkosten die je in 2022 verwacht en die buiten de dekking van de basisverzekering vallen. 

Welke zorg heb je nodig? 

Allereerst is het belangrijk om te inventariseren welke zorg je komend jaar nodig denkt te hebben. Als je dit weet kun je beter bepalen wat voor soort zorgverzekering je nodig hebt en in welke vorm. Weet je niet wat er in de basisverzekering zit? In hoofdlijnen komt het op de volgende dekking neer:

dekking-basisverzekering-3.png

2. Ga na in hoeverre een aanvullende verzekering deze kosten vergoedt en hoeveel premie je moet betalen. 

In dit geval moet je ook weten wat de basisverzekering vergoedt: 

1. Basisverzekering 

In Nederland is het verplicht om een basisverzekering te hebben. Deze heb je dus sowieso nodig. Wat er onder deze verzekering valt, wordt jaarlijks op Prinsjesdag bepaald. Over het algemeen vergoedt de basiszorgverzekering alle dure zorg, zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars identiek.

2. Aanvullende verzekeringen 

Naast de basisverzekering kan er ook nog worden gekozen voor aanvullende verzekeringen. Hierin verschillen verzekeraars ook erg in premie, maar ook in de dekking. Of je een aanvullende verzekering nodig hebt is volledig afhankelijk van jouw situatie: 

 • Wanneer je bijvoorbeeld vaak naar de tandarts gaat, kan het handig zijn om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten. 

Ga je vrijwel nooit naar de tandarts? Dan is een aanvullende tandverzekering waarschijnlijk niet nodig. 

 • Betaal je meer premie dan je vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering?   

Sluit dan géén aanvullende verzekering af. Het is goedkoper om wat geld opzij te zetten om deze kosten zelf te betalen.  

 • Betaal je minder premie dan je vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering?   

Sluit dan een aanvullende verzekering af. 

Kom je er niet uit? Gebruik dan onze keuzehulp of neem contact op met ons team! 

3. Ga na of je het eigen risico wilt verhogen van € 385 naar maximaal € 885 

Verwacht je weinig zorgkosten komend jaar? Dan kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Je krijgt dan korting op je zorgverzekering. Dat bedrag kun je elke maand besparen en dus in de portemonnee houden. Je loopt dan wel het risico dat je veel betaalt als je toch wat overkomt. Het is daarom verstandig dit bedrag achter de hand te houden. 

Het minimale verplichte eigen risico voor 2022 bedraagt nog steeds € 385. Wanneer je het eigen risico zelf verhoogt met stapjes van € 100 tot het maximum van € 885 ga je geld besparen op je premie! 

Zoals je kunt zien bespaar je geld op je premie. Je loopt echter wel het risico dat je tot € 885 moet ophoesten wanneer je iets overkomt. Voor wie raden wij deze strategie aan? 

Heb je jaarlijks geen of weinig zorgkosten? In dat geval betaal je waarschijnlijk minder dan € 385 aan eigen risico. Het verhogen van het eigen risico zorgt dus niet voor hogere zorgkosten en je krijgt wel een korting op de premie. Hierover lees je alles in ons artikel over het verhogen van het eigen risico. Heb je niet veel geld achter de hand? Misschien is het dan beter om een laag eigen risico te houden. Zo loop je minder risico op onvoorziene hoge kosten. 

4. Zorgverzekeringen vergelijken 

De beste zorgverzekering voor jou is mogelijk niet de beste keuze voor je partner. Maak dus losse vergelijkingen. Minderjarige gezinsleden meeverzekeren doe je op de ruimste polis.

Overstappen van zorgverzekering

 1. Via onze vergelijker kun je meteen doorklikken naar het juiste pakket bij je gekozen zorgverzekeraar.  
 2. Vul je gegevens in en vraag de verzekering online aan. 
 3. Binnen enkele dagen ontvang je jouw nieuwe polis en zorgpas. 

Belangrijke details

 1. Opzegservice: het opzeggen van je oude polis gebeurt automatisch bij het aanvragen van jouw nieuwe zorgverzekering. Daar hoef jij niets voor te doen. 
 2. Polis bedenktijd: Je kunt na ontvangst van jouw nieuwe polis altijd binnen 14 dagen de nieuwe zorgverzekering annuleren. 

Wanneer krijg je jouw nieuwe zorgpolis?

Je nieuwe zorgverzekeraar stuurt jouw nieuwe polis met polisvoorwaarden op via e-mail of per post. Het is belangrijk om deze goed te bewaren. Ook ontvang je in de meeste gevallen een nieuwe zorgverzekeringspas die je het beste altijd bij je kunt hebben. 

Veranderingen basisverzekering 2022

De inhoud van de basisverzekering verandert elk jaar maar is voor iedereen gelijk, omdat verzekeraars dezelfde dekking aanbieden in de basisverzekering. Alle zorgverzekeringen zijn wat betreft de dekking identiek, maar de premies verschillen juist sterk.

Niet bewezen zorg verdwijnt

Zorg uit de basisverzekering moet effectief zijn. Behandelingen die niet het gewenste resultaat opleveren worden uit de basiszorgverzekering gehaald. Zorginstituut Nederland ziet toe op de dekkingen. Als in 2022 niet effectieve zorg is opgemerkt, kan de dekking in de basisverzekering gedurende het jaar veranderen. Hierbij gaat het niet om gebruikelijke behandelingen en medicijnen. Veruit de meeste Nederlanders merken niets van de veranderingen. Ook komt er een nieuwe manier van verrekenen van de geestelijke gezondheidszorg. Je leest over alle wijzigingen in onze kennisbank.

Hogere premie zorgverzekering in 2022?

Net als de zorgverzekering 2021 wordt de verzekering waarschijnlijk in 2022 ook duurder. Dit wordt mede veroorzaakt door de hoge kosten door het coronavirus. Per 12 november 2022 zijn alle premies van de zorgverzekeraars bekend en weten we dus echt of de premies stijgen. Zodra een zorgverzekeraar de nieuwe premie bekend maakt, publiceren we dit in het premieoverzicht. Vergelijk zorgverzekeringen dus ook dit jaar weer. De voor jou beste zorgverzekering staat altijd bovenaan in onze vergelijker. Kijk dus kritisch naar je zorgverzekering.

Navigatie