Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Zorgverzekering vergelijken

Vergelijk eenvoudig de premies van alle zorgverzekeraars, ook de verzekeringen die niet direct via ons af te sluiten zijn. Onze gediplomeerde adviseurs voorzien je graag van advies over zorgverzekeringen, zodat jij de juiste dekking kiest én bespaart op je zorgpremie.

Bekend van
Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
 • Altijd het complete aanbod
 • Onafhankelijke vergelijkers
 • Beste service

Vergelijk in 4 simpele stappen je zorgverzekering

Stap 1
Vul je geboortedatum in en selecteer de hoogte van je gewenste eigen risico.
Stap 2
Selecteer eventueel aanvullende dekkingen.
Stap 3
Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners.
Stap 4
Kies de beste zorgverzekering voor jou en stap over.

Onafhankelijk vergelijken

Op Poliswijzer.nl vind je de meest volledige zorgverzekeringen vergelijker van Nederland. Via de Keuzehulp helpen wij jou eenvoudig de beste zorgverzekering te vinden, met de goedkoopste premie voor jouw situatie. Doe je het liever helemaal zelf? Maak dan gebruik van de handige filters in onze zorgverzekering vergelijker. Dan kun je precies instellen wat jij nodig hebt voor jouw zorgverzekering.

Bij Poliswijzer.nl kun je terecht voor objectief advies en deskundige informatie van onze gediplomeerde experts. In de uitgebreide kennisbank vind je snel antwoord op de meeste vragen.

Stap nu over van zorgverzekering via Poliswijzer.nl en profiteer van de actie:

Kijk 3 maanden gratis met de TV App van Logo Canal Digitaal

3 mnd gratis
tv, series en films
t.w.v. € 44,85
Stap nu over van zorgverzekering via Poliswijzer.nl en profiteer van de actie:

Kijk 3 maanden gratis met de TV App van Logo Canal Digitaal

 • Kijk Live Eredivisie met ESPN Compleet en mis geen wedstrijd
 • 78 tv-zenders en urenlang kijkplezier met on demand series en films
 • Stream overal in de EU, kijk op je telefoon, smart-tv of laptop
Deze actie loopt t/m 30-06-2022

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Bencom specialisten
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Veelgestelde vragen

Over zorgverzekeringen
 • Hoe kan ik zelf kiezen naar welke zorgverlener en ziekenhuis ik ga?

  Met een restitutie zorgverzekering kun je zelf jouw zorgverlener kiezen en krijg je een volledige vergoeding van zorgkosten. De premie voor een restitutie zorgverzekering is gemiddeld duurder ten opzichte van een natura- of combinatiepolis, Maar daar krijg je een volledige keuzevrijheid voor terug.

 • Hoe kun je het beste besparen op je zorgverzekering?

  Besparen op je zorgverzekering doe je door jaarlijks over te stappen van zorgverzekeraar. Daarbij kies je de voordeligste basisverzekering en eventueel een aanvullende verzekering. Bovendien kan je kiezen voor een hogere eigen risico om maandelijks te besparen op je premie.

 • Waar moet je op letten bij het vergelijken van een zorgverzekering?

  Het is verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken aan de hand van je dekkingswensen. Wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van je persoonlijke situatie. Vergelijk niet alleen op prijs maar ook op dekking en kwaliteit.

Bespaar op je zorgverzekering

De verwachting is dat ook in 2023 de zorgverzekering duurder wordt. Dit maakt het vergelijken meer dan waard!
Ben Woldring geeft in De Telegraaf TV tips om te besparen op je zorgverzekering:

 • Tip 1: Neem aanvullende verzekeringen niet als abonnement
 • Tip 2: Verhoog het eigen risico in ruil voor korting als je geen of weinig zorg nodig hebt.
 • Tip 3: Kijk eens naar de premie van een prijsvechtersmerk van je eigen zorgverzekeraar.
  Deze polis is vaak hetzelfde, maar wordt aangeboden tegen een veel lager tarief.

Meer tips vind je in de Poliswijzer kennisbank

Overstappen loont met Zorgverzekering op Maat

Met Zorgverzekering op Maat helpt Poliswijzer.nl gemeenten bij het vinden van een alternatief voor de gemeentepolis. Voor een beter passende zorgverzekering voor mensen met een lager inkomen.

Onafhankelijk zorgverzekering vergelijken bij Poliswijzer.nl

Poliswijzer.nl is de meest volledige, onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen. Met alle verzekeraars in de vergelijker vind je bij Poliswijzer.nl altijd de zorgverzekering met de beste dekking en premie. Verzekeraars betalen ons niet om opgenomen te worden in de vergelijker en kunnen dus niet de ranking beïnvloeden. Zo staat altijd de beste zorgverzekering voor jou bovenaan. 

Heb je de juiste zorgverzekering gevonden? Dan stap je via het aanmeldformulier gemakkelijk over. Je oude zorgverzekering wordt door je nieuwe zorgverzekeraar opgezegd.

Volledige vergelijking 

Op Poliswijzer.nl vergelijk je zorgverzekeringen op basis van premie, dekking, mate van vrije zorgkeuze en klantbeoordelingen. Daarnaast vergelijk je eenvoudig de aanvullende dekkingen van verschillende verzekeraars. Zo kun jij een volledige vergelijking maken en de juiste verzekering kiezen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Onze gediplomeerde experts staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden of om je te helpen om de juiste zorgverzekering te kiezen.

Waarom zorgverzekering vergelijken?

Er bestaan grote prijsverschillen tussen zorgverzekeringen. Daarom is het belangrijk om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken. Er zijn nog meer redenen om je zorgverzekering jaarlijks te checken.

zorgverzekering vergelijken stap 1zorgverzekering vergelijken stap 2zorgverzekering vergelijken stap 3zorgverzekering vergelijken stap 4

1. De premie en dekking verandert ieder jaar 

Jaarlijks veranderen de premies van de zorgverzekeringen. Hoewel de dekking van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk is, kunnen de zorgpremies behoorlijk verschillen. Dit komt omdat zorgverzekeraars ieder jaar zelf hun premie mogen bepalen. 

Zo kan bijvoorbeeld bij de ene zorgverzekeraar de basisverzekering of de aanvullende verzekering voor fysiotherapie goedkoper zijn dan bij de ander. Daarom kun je bij ons je zorgverzekering vergelijken op basis van jouw situatie.

2. Je zorgsituatie verandert  

Het kan zijn dat je sommige aanvullende verzekeringen niet meer nodig hebt volgend jaar. Het omgekeerde is ook waar: misschien heb je sommige aanvullende verzekeringen juist wél nodig komend jaar. 

3. Een collectieve zorgverzekering is niet altijd goedkoper 

Je kunt via je werkgever, vakbonden of andere belangenorganisaties korting krijgen op je zorgverzekering. Echter is een dure zorgverzekering met een beetje korting nog steeds een dure zorgverzekering.  

Daarnaast betaal je via een collectieve verzekering vaak voor vergoedingen die je niet nodig hebt. Als je zelf geen bril hebt, wil je ook niet betalen voor een brillenvergoeding. De kans op oververzekering is groot!

4. Vergelijken kost niets! 

Onze vergelijkingstools zijn gratis. Ook een nieuwe zorgverzekering afsluiten kost je niets. Niet verkeerd, toch?

Hoe vergelijk ik zorgverzekeringen?

Het is eenvoudig om zorgverzekeringen te vergelijken. Volg het onderstaande stappenplan, zodat jij gemakkelijk de juiste zorgverzekering voor jouw situatie vindt.

1. Maak een inschatting van de zorg die je in 2022 verwacht nodig te hebben

Allereerst is het belangrijk om te inventariseren welke zorg je komend jaar nodig denkt te hebben. Als je dit weet kun je beter bepalen wat voor soort zorgverzekering je moet kiezen.

2. Controleer wat er van jouw verwachte zorg in de basisdekking 2022 zit

Nu je goed inzichtelijk hebt welke zorg je verwacht nodig te hebben in 2022, kun je kijken wat hiervan door de basisverzekering wordt vergoed. Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De dekking van de basisverzekering wordt op Prinsjesdag door de overheid bepaald en is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De premie verschilt juist wel. Voorbeelden van vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten zijn alternatieve geneeswijzen, anticonceptie vanaf 21 jaar en fysiotherapie. Hieronder vind je een globaal overzicht van wat de basisverzekering vergoedt:

Zorg gedekt door basisverzekering

Kijk aan de hand hiervan of het nodig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. In sommige gevallen is het voordeliger om zorg zelf te betalen dan een aanvullende verzekering af te sluiten. De premie voor de aanvullende verzekering kan hoger zijn dan de vergoeding die je ontvangt.

Wanneer moet ik wel of niet een aanvullende verzekering afsluiten?

In de keuze of je wel of niet een aanvullende verzekering af moet sluiten is het belangrijk om te weten wat jouw verwachte zorg is (dat niet gedekt wordt door de basisverzekering) en wat de hoogte van de vergoeding van deze aanvullende verzekering is.

 • Is de jaarlijkse premie hoger dan de vergoeding? Sluit dan géén aanvullende verzekering af.
 • Is de jaarlijkse premie lager dan de vergoeding? Sluit dan wél een aanvullende verzekering af.

Kom je er niet uit? Gebruik dan onze keuzehulp of neem contact op met één van onze experts. 

Voorbeeld: 

Jan wil zijn ogen laten laseren. Dit kost 1300 euro. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt 500 euro. De premie voor een aanvullende verzekering is 45 euro per maand. In dit geval kan Jan beter geen aanvullende verzekering afsluiten, omdat hij meer premie betaalt (45 euro x 12 maanden = 540 euro) dan hij vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering.

3. Bepaal de hoogte van je eigen risico 

In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico. Voor 2022 is het eigen risico vastgesteld op € 385. Je kunt er zelf voor kiezen om het eigen risico te verhogen, tot een maximum van € 885. Wanneer je je eigen risico verhoogt, bespaar je op je premie.

Is het verstandig om mijn eigen risico te verhogen?

Als je in een jaar weinig zorgkosten verwacht, kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je premie is. Houd er wel rekening mee dat je tot € 885 moet kunnen betalen als je onverwachte zorgkosten hebt. Het is dus verstandig om dit geld achter de hand te houden.

Heb je niet veel geld achter de hand? Dan is het verstandig om een laag eigen risico te houden. Hiermee loop je de minste kans op onvoorziene hoge kosten. Meer over het verhogen van het eigen risico.

Eigen risico besparing 2022

Eigen risico

Wat bespaar je ongeveer per jaar?
€ 885 € 260
€ 785

€ 175

€ 685 € 125
€ 585 € 90
€ 485 € 50
€ 385 € 0

4. Zorgverzekering vergelijken

Wanneer je de volgende informatie op een rij hebt, kun je beginnen met de vergelijking:

 • De zorg die je in 2022 verwacht nodig te hebben.
 • Wat er van jouw verwachte zorg vergoed wordt door de basisverzekering en of je een eventuele aanvullende zorgverzekering nodig hebt.
 • De hoogte van je eigen risico.

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het belangrijk niet alleen op premie en dekking te letten, maar ook op andere details. Denk hierbij aan:

 • Klantervaringen: Je kunt ook zorgverzekeraars vergelijken op basis van ervaringen. Lees beoordelingen van andere klanten over zorgverzekeraars.
 • Extra services: De GoedeZorg-score in de vergelijker laat zien hoe zorgverzekeraars scoren op extra’s die je als verzekerde ontvangt, zoals gratis toegang tot gezondheidsapps.
 • Zorgverleners in de buurt: Controleer bij welke zorgverleners je in de buurt terecht kunt bij de gekozen zorgverzekeraar.

Besparen op je zorgverzekering

Vergelijk alle verzekeringen apart

De beste zorgverzekering voor jou is mogelijk niet de beste keuze voor je partner. Iedereen heeft andere zorgbehoeften. Daarom is dezelfde zorgverzekering niet altijd de beste keuze. Maak dus losse vergelijkingen voor alle gezinsleden. Minderjarige gezinsleden verzeker je mee op de ruimste polis, zodat zij gebruik kunnen maken van de aanvullende dekkingen.

Bespaar op je premie

Heb je genoeg geld achter de hand? Verhoog dan je eigen risico. Wanneer je je eigen risico verhoogt, wordt je premie lager.

Betaal je premie in één keer

Wanneer je je premie in één keer voor het hele jaar betaalt - dus niet maandelijks de premie betaalt - krijg je korting op je premie. Deze korting kan verschillen van 1 tot 3 procent.

Kijk goed naar je aanvullende zorgverzekering

Ga goed na of je een aanvullende zorgverzekering écht nodig hebt. Het is zonde van het geld als je een aanvullende verzekering afsluit en er vervolgens geen gebruik van maakt.

Pas op voor dubbel verzekeren

Denk er bij het afsluiten van een verzekering om dat je je niet dubbel verzekert. Een voorbeeld hiervan is een reisverzekering die medische kosten in het buitenland vergoedt, terwijl je hier met je zorgverzekering ook aanvullend voor verzekerd bent.

Zorgverzekering vergelijken 2022

Niet bewezen zorg verdwijnt

Zorg uit de basisverzekering moet effectief zijn. Behandelingen die niet het gewenste resultaat opleveren worden uit de basiszorgverzekering gehaald. Zorginstituut Nederland ziet toe op de dekkingen. Als in 2022 niet effectieve zorg is opgemerkt, kan de dekking in de basisverzekering gedurende het jaar veranderen. Hierbij gaat het niet om gebruikelijke behandelingen en medicijnen. Veruit de meeste Nederlanders merken niets van de veranderingen. Ook komt er een nieuwe manier van verrekenen van de geestelijke gezondheidszorg. Je leest over alle wijzigingen in onze kennisbank.

Hogere premie zorgverzekering in 2022

Net als de zorgverzekering 2021 wordt de verzekering in 2022 ook duurder. Je betaalt volgend jaar gemiddeld 37 euro meer voor de zorgverzekering. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering loopt volgend jaar op tot 535 euro. Vergelijk zorgverzekeringen dus ook dit jaar weer!
 

Artikelen binnen zorgverzekeringen


Algemene informatie over zorgverzekeringen
Inzicht in markt van zorgverzekeringenWijzigingen aan de zorgverzekering in 2022 | Alle informatie over de basisverzekering 
Bij welke ziekenhuizen kan ik terecht met mijn zorgverzekering? | Tussentijds overstappen van zorgverzekering


Vergoedingen
Wat kost een beugel gemiddeld? Kosten voor een psycholoog?


Zorgverzekeringen gericht op prijs
De goedkoopste zorgverzekering  |  Zorgverzekeringen voor de minima  |  Zorgverzekeringen voor studenten

Navigatie