Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Zorgverzekering vergelijken

Een nieuwe zorgverzekering nodig? Vergelijk snel en eenvoudig alle zorgverzekeraars.

Bekend van
Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Keuzehulp
 • Alle zorgverzekeraars
 • Laagste prijs garantie
 • Gratis onafhankelijk advies

Vergelijk in 4 simpele stappen je zorgverzekering

Stap 1
Vul je geboortedatum in en selecteer de hoogte van je gewenste eigen risico.
Stap 2
Selecteer eventueel aanvullende dekkingen.
Stap 3
Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners.
Stap 4
Kies de beste zorgverzekering voor jou en stap over.

Belangrijkste nieuws over de zorgverzekering in 2024

 1. De eerste zorgpremie is bekend. De zorgverzekering van DSW kost € 149 per maand in 2024
 2. De maximale zorgtoeslag daalt van € 154 per maand naar € 127 per maand
 3. De eigen bijdrage Wmo gaat van € 19 per maand naar € 20,60 per maand
 4. Het recht op paramedische herstelzorg na corona is verlengd tot 1 januari 2025
 5. Maximaal eens per 4 jaar een wisseling van medicijnen voor longpatiënten

}
"Eenvoudig in gebruik! Alles snel geregeld."
Ben thumbsup
9,6
920 overstappers beoordeelden ons
Lees alle beoordelingen

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Veelgestelde vragen

Over zorgverzekeringen
 • Waarom is het verstandig om te vergelijken?

  Omdat ieder jaar de premie, de dekking en misschien ook wel de zorg die jij nodig hebt verandert. De ene verzekeraar vraagt een veel hogere premie dan de andere.

 • Hoe eenvoudig is overstappen?

  Heel eenvoudig! Je klikt op de blauwe aanmeldknop en vult je gegevens in. Je ontvangt binnen een paar dagen het polisblad van je nieuwe zorgverzekeraar.

 • Moet ik zelf mijn huidige verzekering opzeggen?

  Nee, je hoeft zelf niets meer te doen. Je huidige zorgverzekering wordt automatisch opgezegd als je voor 1 januari overstapt.

Bespaar op je zorgverzekering

De verwachting is dat ook in 2024 de zorgverzekering duurder wordt. Dit maakt het vergelijken meer dan waard!
Ben Woldring geeft in De Telegraaf TV tips om te besparen op je zorgverzekering:

 • Tip 1: Neem aanvullende verzekeringen niet als abonnement
 • Tip 2: Verhoog het eigen risico in ruil voor korting als je geen of weinig zorg nodig hebt.
 • Tip 3: Kijk eens naar de premie van een prijsvechtersmerk van je eigen zorgverzekeraar.
  Deze polis is vaak hetzelfde, maar wordt aangeboden tegen een veel lager tarief.

Meer tips vind je in de Poliswijzer kennisbank

Overstappen loont met Zorgverzekering op Maat

Met Zorgverzekering op Maat helpt Poliswijzer.nl gemeenten bij het vinden van een alternatief voor de gemeentepolis. Voor een beter passende zorgverzekering voor mensen met een lager inkomen.

Ins en outs over de zorgverzekering

De verzekeringswereld lijkt niet altijd even eenvoudig om te begrijpen. Maar eigenlijk is het niet zo moeilijk. Daarom leggen we graag op een simpele manier uit hoe de zorgverzekering werkt.


Wat is een basisverzekering?

Een basisverzekering vergoedt de meest belangrijke zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, medicijnen die de huisarts voorschrijft of een behandeling in het ziekenhuis. Hiervoor betaal je iedere maand zorgpremie. Ook als je geen zorg nodig hebt. 

De basisverzekering is verplicht. Zo betaalt iedereen mee en heeft iedereen toegang tot zorg. Niet iedereen kan bijvoorbeeld een operatie van een paar duizend euro zelf betalen. Met een basisverzekering wordt de operatie vergoed. 

Elke zorgverzekeraar heeft een acceptatieplicht: iedereen wordt geaccepteerd voor de basisverzekering. Ook als je geen goede gezondheid hebt.

De overheid bepaalt wat er in de basisverzekering zit. Zorgverzekeraars mogen wel zelf de premie die ze ervoor vragen bepalen. Dat is opvallend omdat de inhoud overal gelijk is. Hieronder vind je een overzicht van vergoedingen in de basisverzekering:

bloedonderzoek.pnggehandicaptenzorg.pnghuisarts.pngmedicijnen.pngmedische-specialist.pngouderenzorg.pngpsychische-hulp-0.pngspoedeisende-hulp.pngtandarts-tot-18-0.pngverloskundige.pngziekenhuiszorg.pngziekenvervoer.png

Verschillende soorten zorgverzekeringen

Er zijn drie soorten zorgverzekeringen:

koffer-blauw.png
Naturapolis
Lagere premie, geen vrije zorgkeuze
koffer-oranje.png
Combinatiepolis
Gemiddelde premie, meer vrije zorgkeuze
koffer-rood.png
Restitutiepolis
Hogere premie, volledige vrije zorgkeuze

Met een natura zorgverzekering bepaalt de zorgverzekeraar bij welke zorgverleners je terecht kunt. De zorgverzekeraar maakt afspraken met zorgverleners over de vergoeding. Voor een volledige vergoeding moet jouw zorgverlener een contract hebben met de zorgverzekeraar. Je zorgkosten worden dan direct door de zorgverzekeraar betaald aan je zorgverlener. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan betaal je bijvoorbeeld 25% van de rekening zelf.

Met een restitutie zorgverzekering kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat. Contracten spelen geen rol. Je betaalt eerst zelf de rekening aan de zorgverlener. Daarna kun je de kosten declareren bij de zorgverzekeraar.

Een combinatie zorgverzekering is een mix. Voor sommige zorgkosten heb je een volledige keuzevrijheid in zorgverleners (zoals bij de restitutiepolis). Voor andere soorten van zorg heb je die keuzevrijheid niet (zoals bij de naturapolis).


Wat is een aanvullende zorgverzekering?

Niet alles is verzekerd met een basisverzekering. Als je zorg nodig hebt die niet in de basisverzekering zit, kun je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Denk maar eens aan fysiotherapie, tandartskosten voor volwassenen of een beugel voor je kind.

Het is wel verstandig om te bepalen of een aanvullende verzekering uit kan. Ga je bijvoorbeeld alleen voor controle naar de tandarts? Dan ben je per jaar niet meer dan € 50 kwijt. Terwijl de goedkoopste tandartsverzekering al snel meer dan € 120 kost.


Verschillende zorgverzekeraars

Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars in Nederland waar je een zorgverzekering kunt afsluiten. De ene zorgverzekeraar is duurder dan de andere. Bij de ene verzekeraar kun je zelf bepalen naar welk ziekenhuis je gaat. Bij een andere verzekeraar kun je niet naar elk ziekenhuis in Nederland. 

In dit overzicht van zorgverzekeraars vind je alle zorgverzekeraars van Nederland. Deze vind je allemaal in onze zorgvergelijker terug. Daar zie je ook bij welke zorgverzekeraar je in ieder ziekenhuis terecht kunt.

logos-zorgverzekeraars.png


Kinderen zijn gratis meeverzekerd

Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis verzekerd in de basisverzekering. Ze zijn namelijk met hun ouders meeverzekerd. Je moet kinderen wel voordat ze 4 maanden oud zijn bij jouw zorgverzekeraar aanmelden. Zijn kinderen 18 jaar of ouder? Dan betalen ze zorgpremie en kunnen ze een eigen zorgverzekering afsluiten bij iedere zorgverzekeraar die ze maar willen.  

Goed om te weten is dat tandartskosten voor kinderen onder de 18 jaar vergoed worden vanuit de basisverzekering. Je hoeft dus niet speciaal voor de minderjarige kinderen een aanvullende tandverzekering af te sluiten.


Wat is het eigen risico?

Voor sommige zorgkosten uit de basisverzekering betaal je eigen risico. De eerste € 385 van de zorgkosten in een jaar betaal je dan zelf. De zorgverzekeraar vergoedt daarna de rest van de kosten uit de basisverzekering in dat jaar. Er zijn ook zorgkosten die niet onder het eigen risico vallen.


Wat valt niet onder het eigen risico?

Je hoeft geen eigen risico te betalen voor de huisarts, verloskundige zorg of voor zorg uit de aanvullende verzekering. Ook zorgkosten voor minderjarige kinderen vallen niet onder het eigen risico. 

Hieronder vind je een overzicht van zorg uit de basisverzekering waar geen eigen risico voor geldt:

er-pw.PNG


Eigen risico verhogen

Als je in een jaar weinig zorgkosten verwacht, kun je ervoor kiezen om het verplicht eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit kan in stapjes van € 100 tot maximaal € 885. In ruil krijg je korting op de zorgpremie. Als je onverwacht toch hoge zorgkosten hebt, moet je dit hele bedrag direct kunnen betalen. Daarom is het verstandig dit bedrag achter de hand te houden.


Wat is een eigen bijdrage?

Naast het eigen risico betaal je in sommige gevallen ook een eigen bijdrage. Een deel van de kosten betaal je dan zelf. Het andere deel betaalt de zorgverzekeraar. Eigen bijdrage betaal je bijvoorbeeld bij een kunstgebit, hoortoestel of kraamhulp. Als er een eigen risico en eigen bijdrage geldt, betaal je eerst eigen bijdrage. Over het bedrag dat overblijft betaal je eigen risico.

Voorbeeld 

Je nieuwe kunstgebit kost € 1000. Je betaalt 25% eigen bijdrage zelf. Dat is € 250. Van de overgebleven € 750 betaal je de eerste € 385 zelf als je nog niks van het eigen risico hebt gebruikt dat jaar. De rest (€ 365) vergoedt de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering.


Een overzicht wat je betaalt voor de zorg

1. Je betaalt iedere maand zorgpremie voor je basisverzekering

Je kiest zelf of je daarbij een aanvullende zorgverzekering wilt.

2. Je betaalt zelf de zorgkosten tot het bedrag van jouw eigen risico. Daarna betaalt jouw verzekering de kosten.

Je kiest zelf of je jouw eigen risico wilt verhogen.

3. Heel soms betaal je een eigen bijdrage. Dat is afhankelijk van het soort zorg.

Je kunt een aanvullende verzekering nemen die de kosten van de eigen bijdrage betaalt.


Wat is zorgtoeslag?

Met zorgtoeslag kun je een deel van je zorgkosten betalen. Het is een bedrag dat je iedere maand ontvangt van de Belastingdienst. Dit moet je wel zelf aanvragen. Hoe hoog dat bedrag is, ligt aan je inkomen en vermogen. Het maakt voor de hoogte van je zorgtoeslag niet uit hoeveel zorgpremie je betaalt. Niet iedereen heeft recht op zorgtoeslag. Je krijgt alleen zorgtoeslag als je 18 jaar of ouder bent en je loon niet te hoog is.


Meer over zorgverzekeringen

Over Poliswijzer.nl

Navigatie