Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Zorgverzekering vergelijken 2023

Heb je een nieuwe zorgverzekering nodig? Regel eenvoudig jouw zorgverzekering in 2023!

Bekend van
Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Keuzehulp
 • Alle zorgverzekeraars
 • Laagste prijs garantie
 • Gratis onafhankelijk advies

Vergelijk in 4 simpele stappen je zorgverzekering

Stap 1
Vul je geboortedatum in en selecteer de hoogte van je gewenste eigen risico.
Stap 2
Selecteer eventueel aanvullende dekkingen.
Stap 3
Vergelijk zorgverzekeringen op prijs, dekking en gecontracteerde zorgverleners.
Stap 4
Kies de beste zorgverzekering voor jou en stap over.

Onafhankelijk je zorgpolis vergelijken

Op Poliswijzer.nl vind je de meest volledige zorgverzekeringen vergelijker van Nederland. Via de Keuzehulp helpen wij jou om eenvoudig de beste zorgverzekering te vinden, met de goedkoopste premie voor jouw situatie. Vergelijk je het liever helemaal zelf? Maak dan gebruik van de handige filters in onze zorgverzekering vergelijker. Dan kun je jouw zorgverzekering precies samenstellen zoals jij wilt en zetten wij de goedkoopste zorgverzekering die voldoet aan je wensen bovenaan.

Op Poliswijzer.nl kun je terecht voor eerlijk advies en deskundige informatie van onze gediplomeerde zorgadviseurs. In de uitgebreide kennisbank boordevol informatie over zorgverzekeringen vind je snel antwoord op de meeste vragen.

}
"Eenvoudig in gebruik! Helemaal geweldig."
Ben thumbsup
9,6
916 overstappers beoordeelden ons
Lees alle beoordelingen

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Veelgestelde vragen

Over zorgverzekeringen
 • Kan ik zelf kiezen naar welk ziekenhuis ik ga?

  Met een restitutie zorgverzekering kun je zelf jouw zorgverlener kiezen en krijg je een volledige vergoeding van zorgkosten. De premie voor een restitutie zorgverzekering is gemiddeld duurder dan een natura- of combinatiepolis, maar daar krijg je een volledige keuzevrijheid voor terug.

 • Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

  De duurste medische behandelingen krijg je vergoed uit de basisverzekering. Neem alleen een aanvullende verzekering als je veel kosten maakt, waarvoor je geen vergoeding krijgt uit de basisverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om een vergoeding voor een beugel, tandartskosten en voor fysiotherapie. Maar bedenk daarbij altijd of de vergoeding opweegt tegenover de zorgpremie die je betaalt.

 • Waar let je op tijdens het vergelijken van een zorgverzekering?

  Het is verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken aan de hand van welke zorg je nodig hebt. Wat voor jou de goedkoopste en beste zorgverzekering is, hangt af van je persoonlijke situatie. Vergelijk niet alleen op prijs maar ook op inhoud en kwaliteit.

Bespaar op je zorgverzekering

De verwachting is dat ook in 2024 de zorgverzekering duurder wordt. Dit maakt het vergelijken meer dan waard!
Ben Woldring geeft in De Telegraaf TV tips om te besparen op je zorgverzekering:

 • Tip 1: Neem aanvullende verzekeringen niet als abonnement
 • Tip 2: Verhoog het eigen risico in ruil voor korting als je geen of weinig zorg nodig hebt.
 • Tip 3: Kijk eens naar de premie van een prijsvechtersmerk van je eigen zorgverzekeraar.
  Deze polis is vaak hetzelfde, maar wordt aangeboden tegen een veel lager tarief.

Meer tips vind je in de Poliswijzer kennisbank

Overstappen loont met Zorgverzekering op Maat

Met Zorgverzekering op Maat helpt Poliswijzer.nl gemeenten bij het vinden van een alternatief voor de gemeentepolis. Voor een beter passende zorgverzekering voor mensen met een lager inkomen.

Jouw zorgverzekering vergelijken is naar de toekomst kijken

Je weet niet welke zorg je zeker nodig hebt in 2023, maar je kunt misschien wel een inschatting maken.  Als je niet gelooft in alternatieve geneeswijzen, heeft het natuurlijk geen nut om dit mee te verzekeren. Met onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je de juiste keuzes maakt voor 2023.

 • Heb je in het afgelopen jaar gekozen voor een ruimere aanvullende verzekering omdat je dat nodig had? Misschien ligt dat in 2023 anders. Je kind was bijvoorbeeld in behandeling bij een orthodontist, maar de beugel zit er nu in. Pas je zorgverzekering hier dan op aan.
 • Heb je nauwelijks zorgkosten gemaakt de afgelopen jaren? Overweeg een hoger eigen risico. Dit geeft je recht op een korting op de zorgpremie.
 • Als je dit jaar één of twee keer naar de tandarts bent geweest voor een controle, ben je oververzekerd met een tandartsverzekering. De premie is waarschijnlijk veel hoger dan de vergoeding die je hebt ontvangen. Een controle kost namelijk ongeveer € 25 per keer. Terwijl de goedkoopste tandartsverzekering meer dan € 100 per jaar kost.
 • Had je juist een hoger eigen risico, maar verwacht je voor 2023 flinke medische kosten die onder de basisverzekering vallen? Kies in je nieuwe zorgverzekering dan voor het standaard eigen risico van € 385.
 • Verwacht je een baby of een andere verandering in je medische situatie? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen van de zorgverzekering 2023.

Rekenvoorbeeld 1: De juiste aanvullende verzekering afsluiten

Je dochter van 15 jaar krijgt in 2023 een beugel. Gerekend over 2023 brengt de orthodontist € 1000 beugelkosten in rekening. Deze kosten kun je grotendeels verzekeren in je zorgverzekering in 2023. Er zijn zorgverzekeraars die een wachttijd hebben voor het verzekeren van haar beugel, maar er is ook een verzekeraar die de kosten gelijk voor 80% draagt. 

Rekenvoorbeeld 2: De aanvullende zorgverzekering schrappen

Je hebt een ruime zorgverzekering tegen een premie van in totaal € 175 per maand. Je kunt 16 keer naar de fysiotherapeut en voor de tandartskosten ben je gedekt tot € 500. Het afgelopen jaar ben je slechts één keer voor een controle bij de tandarts geweest en verder heb je geen zorgkosten gemaakt. Achteraf had je het consult bij de tandarts beter zelf kunnen betalen. Dit kost je namelijk ongeveer € 25. Kiezen voor uitsluitend de basisverzekering had je een besparing gegeven van mogelijk wel € 1000.

Wat verandert er in 2023?

Hogere premie zorgverzekering in 2023

Net als de zorgverzekering 2022 wordt de zorgverzekering in 2023 weer duurder.  Met Prinsjesdag is de verwachting uitgesproken dat de zorgpremie voor de zorgverzekering ruim € 10 per maand duurder wordt, en dat is precies uitgekomen. De verschillen zijn groot. Sommige zorgverzekeringen zijn minder dan € 5 per maand duurder geworden. Andere verzekeraars juist meer dan € 18 per maand. Vergelijk zorgverzekeringen dus elk jaar weer opnieuw! Blijf alleen bij de huidige zorgverzekeraar als het ook echt de beste keuze is.

Geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering

In 2023 mogen zorgverzekeraars geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. De collectief verzekerden krijgen dus minder korting in 2023, want alleen op de aanvullende zorgverzekering kan nog een korting zitten. Gelukkig zijn er veel goedkopere zorgverzekeraars die dan misschien geen korting geven, maar standaard al een veel lagere premie rekenen. Alleen op de duurdere collectieve zorgpolissen wordt er namelijk korting gegeven door de zorgverzekeraars.

Vitamine D verdwijnt uit de basisverzekering

Jaarlijks krijgen 1,5 miljoen Nederlanders vitamine D voorgeschreven door de huisarts of een andere zorgverlener. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die last hebben van botontkalking of mensen met een darmaandoening. Het wordt voorgeschreven omdat de patiënten een hoge dosis vitamine D nodig hebben. Omdat vitamine D supplementen over het algemeen verkrijgbaar zijn bij drogisterijen, verdwijnt de vergoeding uit de basisverzekering.

Medicijn tegen overgewicht juist in de basisverzekering

In de basis zorgverzekering zit vanaf 2023 het medicijn Mysimba. Dit medicijn zorgt voor een verminderde behoefte aan eten en het verlaagt de opname van dopamine. Er gelden voorwaarden voor het krijgen van een vergoeding uit de basisverzekering.

Onafhankelijk zorgverzekering vergelijken bij Poliswijzer.nl

Poliswijzer.nl is de meest volledige, onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen. Zorgverzekeraars betalen ons niet om opgenomen te worden in de vergelijker en kunnen dus niet de volgorde beïnvloeden. Zo staat altijd de goedkoopste zorgverzekering voor jou bovenaan. Met alle verzekeraars in de vergelijker vind je bij Poliswijzer.nl altijd de zorgverzekering met de beste dekking en premie.

Ik wil graag een lage premie: wat moet ik doen?

Op Poliswijzer.nl nemen wij alle zorgverzekeraars mee bij het vergelijken. De kracht van het vergelijken is het vinden van de zorgverzekeraar die de gewenste dekking biedt tegen een zo laag mogelijke premie. Een lagere premie is het streven, maar niet ten koste van de kwaliteit van de dekking. Wij helpen jou bij het verlagen van de premie zonder in te leveren op de kwaliteit. 

Wij hebben het zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt. In onze vergelijker geef je aan welke zorgkosten je verwacht. Zorgverzekeraars die geen passende dekking bieden, vallen weg uit de resultaten. De verzekeraars die de dekking wel bieden zetten wij op volgorde. De goedkoopste verzekeraar staat altijd op nummer één. 

Heb je de zorgverzekering gevonden die voldoet aan je wensen? Dan stap je via het aanmeldformulier gemakkelijk over. Je oude zorgverzekering wordt hierbij automatisch opgezegd. Daar hoef jij dus niets voor te doen.

De beste zorgverzekering voor jouw situatie

Hoe kies ik de beste zorgverzekering?

De beste zorgverzekering is de polis die het beste aansluit op jouw wensen tegen een lage premie. Wat voor jou de beste zorgverzekering is, is waarschijnlijk voor iemand anders niet de beste. Het is dus zeer persoonlijk. Vergelijk het met het doen van boodschappen. Je legt alleen in je mandje wat je nodig hebt. Boodschappen die je niet nodig hebt laat je links liggen.

Volledige vergelijking

Op Poliswijzer.nl vergelijk je zorgverzekeringen op basis van premie, voorwaarden, mate van vrije zorgkeuze, extra's die zorgverzekeraars bieden (GoedeZorg-score) en klantbeoordelingen. Daarnaast vergelijk je de aanvullende zorgverzekeringen van alle zorgverzekeraars. Zo kun jij een volledige vergelijking maken en de juiste zorgverzekering kiezen.

Hulp nodig?

Kom je er niet uit of heb je vragen? Onze gediplomeerde adviseurs staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en om je te helpen met het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Waarom zorgverzekering vergelijken?

Er bestaan grote prijsverschillen tussen zorgverzekeringen. Daarom is het belangrijk om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken. Er zijn nog meer redenen om je zorgverzekering jaarlijks te checken.

premie & dekking verandertzorgsituatie verandert elk jaarCollectiviteitskortingvergelijken is gratis

1. De premie en dekking verandert ieder jaar

Jaarlijks veranderen de premies van de zorgverzekeringen. Hoewel de dekking van de basisverzekering bij alle zorgverzekeraars gelijk is, kunnen de zorgpremies behoorlijk verschillen. Dit komt doordat zorgverzekeraars zelf hun premie bepalen. 

Zo kan bijvoorbeeld bij de ene zorgverzekeraar de basisverzekering of de aanvullende verzekering voor fysiotherapie goedkoper zijn dan bij de ander. Daarom kun je bij ons je zorgverzekering vergelijken op basis van jouw situatie. Overstappen van zorgverzekering zorgt voor een goed op jouw wensen afgestemde zorgverzekering. Tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan alleen in uitzonderingsgevallen.

In de afgelopen jaren hebben verzekeraars de zorgverzekering duurder gemaakt. Enerzijds doen ze dit door hogere premies voor de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen te vragen. De tweede manier is door het beperkingen van dekkingen. Denk bijvoorbeeld aan het vergoeden van 75% van de tandartskosten tot € 250 in plaats van het vergoeden van 100% van de tandartskosten tot € 250. Of een aanvullende dekking gaf eerst een vergoeding van 20 fysiotherapiebehandelingen. Een jaar later hebben ze de dekking beperkt tot 18 behandelingen.

2. Je zorgsituatie verandert

Door een andere zorgbehoefte in 2023 kan een andere zorgverzekering noodzakelijk zijn. Het kan zijn dat je sommige aanvullende verzekeringen niet meer nodig hebt in 2023. Het omgekeerde is ook waar: misschien heb je bepaalde dekkingen komend jaar juist wel nodig. Bijvoorbeeld de volgende veranderingen kunnen van grote invloed zijn:

 • Je kind krijgt een beugel in 2023
 • Door blessures heb je waarschijnlijk extra fysiotherapie nodig
 • Op korte termijn moet je een hoortoestel of een kunstgebit
 • Je krijgt een baby in 2023
 • In 2022 had je hoge tandartskosten en in 2023 niet meer
 • Je hebt in 2022 een baby gekregen en hebt de aanvullende dekkingen in 2023 niet meer nodig

3. Een collectieve zorgverzekering is vaak niet goedkoper

Je kunt via je werkgever, gemeente, vakbonden of andere belangenorganisaties korting krijgen op je zorgverzekering. Echter is een dure zorgverzekering met een beetje korting nog steeds een dure zorgverzekering. Ben je collectief verzekerd? In 2023 mogen zorgverzekeraars geen korting meer geven op de basisverzekering. Hierdoor is het al snel lonend om te kijken naar een andere zorgverzekering. 

Op de aanvullende zorgverzekering mogen zorgverzekeraars in 2023 nog wel een korting geven. Blijf niet bij je huidige zorgverzekeraar om een korting. Vergelijk en kom erachter of je goedkoper uit kunt zijn met ook nog eens een ruimere dekking.

4. Een goedkopere zorgverzekering heeft geen invloed op je zorgtoeslag

De hoogte van de zorgtoeslag hangt niet af van wat jij maandelijks betaalt voor de zorgverzekering. Door het kiezen van een goedkopere zorgverzekering, heb je dus nog steeds recht op dezelfde hoogte van de zorgtoeslag. Wat je krijgt aan zorgtoeslag is namelijk afhankelijk van je inkomen, het vermogen en of je wel of geen partner hebt.

5. Vergelijken en overstappen kost niets!

Onze unieke vergelijkingstools zijn gratis. Ook een nieuwe zorgverzekering afsluiten kost je niets. Niet verkeerd, toch? Met het vergelijken van de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen bespaar je veel op je maandelijkse uitgaven.

Niet vergelijken en overstappen kan jou juist geld kosten. Stel, het is 2023 en je bent vergeten om de zorgverzekering af te stemmen op de kosten die je in 2023 verwacht. Na 1 januari kun je de zorgverzekering niet meer aanpassen. Hierdoor moet je de hoge tandartskosten in 2023 zelf dragen of de 20 fysio behandelingen zelf betalen.

Hoe vergelijk ik zorgverzekeringen?

Het is eenvoudig om zorgverzekeringen te vergelijken. Volg het onderstaande stappenplan, zodat jij gemakkelijk de juiste zorgverzekering voor jouw situatie vindt. Alle zorgverzekeringen nemen wij mee bij het vergelijken.

1. Maak een inschatting van de zorg die je in 2023 verwacht

Allereerst is het belangrijk om in te schatten welke zorg je komend jaar nodig denkt te hebben. Als je dit weet kun je beter bepalen welke zorgverzekering je moet kiezen. Verwacht je een beugel of veel behandelingen van de fysiotherapeut? Stem je zorgverzekering 2023 hier dan op af. Had je veel fysiotherapie verzekerd, maar is dat in 2023 waarschijnlijk niet meer nodig? Pas je zorgverzekering hierop aan in het nieuwe jaar.

2. Controleer of jouw verwachte zorgvraag matcht met de basisdekking

Nu je goed inzichtelijk hebt welke zorg je verwacht in 2023, kun je kijken wat hiervan door de basisverzekering wordt vergoed. Iedereen is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. De dekking van de basisverzekering is op Prinsjesdag door de overheid bepaald en is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. De premie verschilt juist wel. Voorbeelden van vergoedingen die niet in de basisverzekering zitten zijn alternatieve geneeswijzen, anticonceptie vanaf 21 jaar en fysiotherapie. Belangrijke wijzigingen per 2023 zijn:

 • Corona herstelzorg blijft dekking voor tot 1 augustus 2023
 • Collectiviteitskorting voor de basisverzekering vervalt
 • Niet effectieve zorg gaat uit de basisverzekering
 • Vergoeding voor vitamine D gaat uit de basisverzekering

Hieronder vind je een globaal overzicht van wat de basisverzekering vergoedt. Kies voor een uitgebreidere dekking als de basisverzekering onvoldoende dekking biedt.

Dekking basisverzekering

Kijk aan de hand hiervan of het nodig is om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bereken daarbij of het voordeliger is om zorg zelf te betalen in plaats van een aanvullende verzekering af te sluiten. De premie voor de aanvullende verzekering, zoals een aanvullende tandartsverzekering, kan hoger zijn dan de vergoeding die je ontvangt.

Wat is bijvoorbeeld niet verzekerd in de basisverzekering?

De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Toch zijn er ook dekkingen die voor jou noodzakelijk zijn en niet in de basisverzekering zitten. Door het afsluiten van een aanvullende verzekering kun je de volgende zorgkosten aanvullend verzekeren:

Er zijn ook zorgkosten die gedeeltelijk verzekerd zijn in de basisverzekering. Het gaat bijvoorbeeld om:

Wanneer moet ik wel of niet een aanvullende verzekering afsluiten?

Bij de keuze of je wel of niet een aanvullende verzekering af moet sluiten, is het belangrijk om te weten wat jouw verwachte zorg is (dat niet gedekt wordt door de basisverzekering) en wat de hoogte van de vergoeding van deze aanvullende dekking is.

 • Is de jaarlijkse premie hoger dan de vergoeding? Sluit dan géén aanvullende verzekering af.
 • Is de jaarlijkse premie lager dan de vergoeding? Sluit dan wél een aanvullende verzekering af.

Voorbeeld:

Jan wil zijn ogen laten laseren. Dit kost € 1300 euro. Een aanvullende zorgverzekering vergoedt € 500. De premie voor een aanvullende verzekering is € 45 per maand. In dit geval kan Jan beter geen aanvullende verzekering afsluiten, omdat hij meer premie betaalt (€ 45  x 12 maanden = € 540) dan hij vergoed krijgt uit de aanvullende verzekering.

3. Bepaal de hoogte van het eigen risico in je nieuwe zorgpolis

In Nederland heeft iedereen een verplicht eigen risico. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385. Je kunt er zelf voor kiezen om het eigen risico te verhogen, tot een maximum van € 885. Wanneer je je eigen risico verhoogt, bespaar je op de premie.

Is het verstandig om mijn eigen risico te verhogen?

Als je in een jaar weinig zorgkosten verwacht, kan het slim zijn om je eigen risico te verhogen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie is. Houd er wel rekening mee dat je dit hogere eigen risico moet kunnen betalen als je onverwachte zorgkosten hebt. Het is dus verstandig om hier een bedrag voor achter de hand te houden.

Loop je liever geen extra risico? Dan kun je volstaan met het verplichte eigen risico. Hiermee voorkom je de kans op onvoorziene hoge zorgkosten. Meer over het verhogen van het eigen risico.

Eigen risico

Wat bespaar je ongeveer per jaar?
€ 885 € 240
€ 785

€ 160

€ 685 € 120
€ 585 € 100
€ 485 € 50
€ 385 € 0

4. Welke vorm kies ik?

De zorgverzekering kun je onderverdelen in een aantal soorten. Het gaat om de volgende onderverdeling:

koffer-blauw.png
Naturapolis
Lagere premie, geen vrije zorgkeuze
koffer-oranje.png
Combinatiepolis
Gemiddelde premie, meer vrije zorgkeuze
koffer-rood.png
Restitutiepolis
Hogere premie, volledige vrije zorgkeuze

In de natura zorgverzekering werkt de verzekeraar wel met contracten met zorgverleners. Als je ervoor kiest om je te laten behandelen door een niet-gecontracteerde zorgverlener, betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Hoeveel je zelf betaalt, verschilt per polis. Je betaalt bijvoorbeeld 25% van de zorgkosten zelf. De zorgverlener stuurt de factuur rechtstreeks naar de verzekeraar.

De combinatiepolis is een mix tussen de restitutieverzekering en de naturaverzekering. Voor sommige zorgkosten heb je een volledige keuzevrijheid in zorgverleners. Voor andere soorten van zorg heb je wel een beperking in de keuzevrijheid. Voor welke zorg je een beperkte keuzevrijheid hebt, bepaalt de verzekeraar.

Met de restitutie zorgverzekering heb je een volledige vrijheid bij het kiezen van een zorgverlener (behandelaar). Jouw zorgverzekeraar sluit geen contracten af met bijvoorbeeld ziekenhuizen en apotheken. De zorgverlener stuurt de factuur naar jou toe, die jij vervolgens doorstuurt naar de zorgverzekeraar.

5. Vergelijk je zorgverzekering

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen is het belangrijk niet alleen op premie en dekking te letten, maar ook op andere details. Denk hierbij aan:

 • Klantervaringen: je kunt ook zorgverzekeraars vergelijken op basis van ervaringen. Lees beoordelingen van andere klanten over zorgverzekeraars.
 • Extra services: de GoedeZorg-score in de vergelijker laat zien hoe zorgverzekeraars scoren op extra's die je als verzekerde ontvangt, zoals gratis toegang tot gezondheidsapps. Ook de duurzaamheid van de verzekeraar is hierin meegenomen.
 • Zorgverleners in de buurt: controleer bij welke zorgverleners je in de buurt terecht kunt bij de gekozen zorgverzekeraar.
 • In hoeverre heb je keuzevrijheid in zorgverleners? Je moet bijvoorbeeld naar een gespecialiseerd ziekenhuis voor een bepaalde behandeling. Een ruime keuze in ziekenhuizen is daarom wenselijk. 
 • Let ook op hoe eenvoudig het declareren is. Kun je online eenvoudig declaraties uploaden?

Met welke ziekenhuizen heeft een verzekeraar een contract?

Voor spoedeisende hulp kun je bij alle ziekenhuizen terecht. Of een verzekeraar wel of geen contract heeft, speelt in dat geval geen rol. Voor planbare zorg (waar je een afspraak voor maakt) maakt het wel uit of je zorgverlener een contract heeft met jouw verzekeraar. Naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaan kan kostbaar zijn. Je moet bijvoorbeeld 25% of 30% van de rekening zelf betalen. Welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn door een zorgverzekeraar kun je controleren. Doe de check op onze contractstatus pagina.

Je eigen zorgverzekering als uitgangspunt gebruiken

Kun je niet goed inschatten wat je zorgkosten zijn volgend jaar? Je huidige zorgpolis vergelijken zorgt al voor inzichten in wat je wel en niet nodig hebt. Je kunt je huidige zorgverzekering als basis kiezen voor de vergelijking. Je vraagt dus aan onze vergelijker naar een goedkopere zorgverzekering met minimaal dezelfde dekking als je huidige zorgverzekering. Zo krijg je inzicht in de verschillen tussen zorgverzekeraars.

6. Tijd om over te stappen

Je hebt tot 1 januari 2023 de tijd om te vergelijken en om over te stappen. Na een overstap heb je 14 dagen bedenktijd. Als je overstapt, wordt je huidige zorgverzekering automatisch beëindigd per 1 januari 2023. Hier krijg je ook een bevestiging van gestuurd door je oude verzekeraar.

Wanneer krijg ik mijn zorgpas thuis gestuurd?

Binnen een paar dagen na het afsluiten, sturen verzekeraars de zorgpas. Niet alle verzekeraars verstrekken nog steeds een zorgpas of kiezen ervoor om een digitale zorgpas via de mail te sturen. In overleg met de zorgverzekeraar is het eventueel mogelijk om een zorgpas thuis gestuurd te krijgen. Een zorgpas kun je zonder. Zorgverleners stellen namelijk het hebben van een pas niet als eis voor een behandeling.

Zorgpas

Kan ik mijn zorgverzekering naderhand nog annuleren of wijzigen?

Na het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering heb je nog een bedenktijd van 14 dagen. In deze periode kun je de aangevraagde zorgverzekering weer annuleren. In deze periode kun je de aangevraagde verzekering ook nog wijzigen. In de praktijk blijkt dat je een aangevraagde verzekering altijd nog kunt aanpassen tot 1 januari. Je vraagt bijvoorbeeld eind november een zorgverzekering aan. De aangevraagde polis kun je tot 1 januari nog weer veranderen.

Overstappen met een betalingsachterstand

Met een betalingsachterstand kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Eerst moet je de achterstand inlopen, anders is de verzekeraar namelijk niet bereid om je huidige zorgverzekering te beëindigen. Met een betalingsachterstand op het eigen risico kun je overigens wel overstappen.

Meer over zorgverzekeringen

Navigatie