Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!

Autoverzekering vergelijken 2024

Start met vergelijken van autoverzekeringen

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Je woonplaats kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Vul hier het aantal kilometers in wat je jaarlijks denkt te rijden.
Schadevrije jaren beïnvloeden de hoogte van je premie. Je vindt ze op de laatst gekregen polis van je huidige verzekeraar.
 • 100% Onafhankelijk

  Verzekeraars betalen ons niet om opgenomen te worden in de vergelijking. Ze bepalen dus ook niet de ranking en daarom staat de voor jou goedkoopste verzekering altijd bovenaan.
 • Volledig vergelijken

  Poliswijzer.nl brengt de verzekeringen zorgvuldig voor je in kaart. Je kunt filteren, sorteren en direct kiezen voor de juiste polis. We worden niet voor niets beoordeeld met een super hoge waardering.
 • Inzicht in de toekomst

  Wij laten zien wat jouw autoverzekering volgend jaar kost. Wat wordt de premie met één extra schadevrij jaar of na een geclaimde schade? Inzicht in de toekomst maakt het kiezen van een autoverzekering eenvoudiger.

Wat is het voordeel van autoverzekering vergelijken?

De drie belangrijkste redenen om te vergelijken:

1. Als je een andere auto koopt

Nieuwe auto, nieuwe autoverzekering. Als je een nieuwe (tweedehandse) auto bezit, is je auto verzekeren wettelijk verplicht. Door autoverzekeringen te vergelijken vind je de goedkoopste autoverzekering die het beste bij je nieuwe situatie past. Zet niet zomaar je huidige autoverzekering over op de nieuwe auto, maar zoek de meest geschikte verzekering voor je nieuwe auto. Bekijk daarbij ook gelijk of een aanvullende autoverzekering nuttig voor je is. 

2. Besparen op je maandelijkse vaste lasten

De prijsverschillen tussen autoverzekeraars zijn enorm groot. Waarschijnlijk ben je bij een andere verzekeraar tientallen euro's per maand  goedkoper uit. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste verzekering kan zelfs oplopen tot honderden euro's per jaar. Autoverzekeraars veranderen ook nog eens regelmatig de premie door het jaar heen, waardoor het verstandig is om minimaal 1 keer per jaar een vergelijking te maken. 

3. De autoverzekering past niet meer bij  de leeftijd van jouw auto

Heb je al jaren niet meer naar jouw autoverzekering omgekeken? Dan kan het zomaar zo zijn dat de dekking niet meer bij de leeftijd van  jouw auto past. Vergelijk autoverzekeringen en kom snel erachter wat de beste autoverzekering is die beter aanlsluit bij de dagwaarde van jouw auto. 

Veelgestelde vragen over autoverzekeringen

 • De beste dekking voor jouw auto hangt vooral af van het risico dat jij wilt verzekeren en de financiële ruimte die je daarvoor hebt. Een ruimere dekking verzekert meer risico's, maar is ook duurder. Toch kan een ruimere dekking bij de ene verzekeraar goedkoper zijn dan een minder ruime dekking bij een andere verzekeraar, dus vergelijk! Ook kun je de beste dekking bepalen aan de hand van de leeftijd van de auto. Heb je een nieuwe auto die vijf jaar of jonger is? Dan kun je het beste kiezen voor de meest uitgebreide dekking, de all risk autoverzekering. Voor een auto van zes tot en met negen jaar, raden we de WA beperkt casco dekking aan. Voor een auto ouder dan negen jaar is een WA verzekering met de minst uitgebreide dekking waarschijnlijk voldoende voor jouw auto. Met meerdere schadevrije jaren op je naam, kun je een oudere auto toch ruimer verzekeren tegen een aantrekkelijke premie.

  Welke dekkingsvorm moet ik kiezen?

 • Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat jij geen schade hebt geclaimd bij jouw autoverzekeraar. Per verzekerd jaar zonder schadeclaim, krijg je een schadevrij jaar erbij. Door het opbouwen van schadevrije jaren bouw je een korting op in je autoverzekering. Heeft jouw auto schade en dien je dit in op de autoverzekering? Dan verlies je er vijf. De premie wordt dan mogelijk hoger. Sommige ingediende schades kosten jou geen schadevrije jaren, zoals storm- of hagelschade. We kunnen ons voorstellen dat je meer vragen hebt over schadevrije jaren. Daarom beantwoorden wij in deze blog de tien meest gestelde vragen over schadevrije jaren.

 • Met een WA+ beperkt casco of WA+ volledig casco autoverzekering krijg je bij schade aan je eigen auto maximaal de dagwaarde uitgekeerd. Dat is de waarde van de auto vlak voordat je schade rijdt. Bij het afsluiten van je autoverzekering is er vaak standaard een aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto's of een nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto's aanwezig. Bij total loss of diefstal van de auto kun je een beroep doen op één van deze regelingen. Je krijgt dan bij schade de aanschafwaarde of nieuwwaarde van de auto vergoed tot een aantal jaren na de aankoop. Zo kun je een soortgelijke (tweedehands) auto opnieuw kopen. Vind je dit belangrijk? In de vergelijker vind je welke autoverzekeringen een aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling aanbieden en tot hoeveel jaar na de aankoop de aanschafwaarde of nieuwwaarde wordt uitgekeerd.

 • Bij schades met letsel, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk, is het belangrijk dat je eerst medische hulp inschakelt als dat nodig is. Is de situatie veilig? Dan kun je foto's maken van de schade aan de auto. Als er een tegenpartij is vul je samen het Europees schadeformulier in. Het ingevulde formulier stuur je op naar de verzekeraar. Bij noodsituaties of vragen kun je altijd jouw verzekeraar bellen. De gegevens van de autoverzekeraar staan op de groene kaart. Heb je een kleine schade aan de auto, zoals blikschade of ruitschade, en is er geen tegenpartij? Dan kun je de schade melden bij de verzekeraar, bijvoorbeeld in een app van de verzekeraar.

Verschillende dekkingen in de autoverzekering

Een autoverzekering is verplicht wanneer je een auto bezit. Toch heb je bij het verzekeren van je auto zelf de keuze uit drie soorten dekkingen: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco (all risk). Hieronder leggen we kort uit wat de verschillende dekkingen inhouden.

1. WA verzekering

Een WA autoverzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is verplicht als je een auto bezit. Met deze minst uitgebreide dekking is schade die jij veroorzaakt met de auto aan anderen verzekerd. Schade aan je eigen auto is met de WA dekking niet meeverzekerd.

2. WA beperkt casco verzekering

De WA + beperkt casco autoverzekering dekt naast schade aan anderen ook een aantal schades veroorzaakt aan jouw eigen auto. Het gaat bijvoorbeeld om autoschades door: 

 • brand
 • natuurverschijnselen, zoals storm, hagel en bliksem
 • autodiefstal
 • ruitbreuk
 • aanrijding met loslopende dieren is gedekt met de beperkt casco verzekering

3. WA volledig casco (all risk) verzekering

De WA + volledig casco autoverzekering (all risk) is, zoals de naam al zegt, de meest uitgebreide autoverzekering. Naast de dekkingen van de WA en beperkt casco verzekering ben je ook verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld vandalisme. Zelfs schades aan je eigen auto die je zelf per ongeluk door eigen schuld veroorzaakt, zoals een aanrijding, zijn gedekt.

Soort schade         WA          WA + Beperkt casco  WA + Volledig casco
Schade aan anderen
Storm
Autobrand
Diefstal
Ruitbreuk
Hagelschade
Vandalisme
Schade door eigen schuld

Overstappen van autoverzekering: zo doe je dat

Heb je een autoverzekering gevonden in de vergelijker? Dan kun je deze gemakkelijk afsluiten bij de nieuwe verzekeraar via de aanmeldknop in de vergelijker. Tijdens het aanmeldproces zal de nieuwe autoverzekeraar je vragen of ze jouw huidige autoverzekering moeten opzeggen voor je. Makkelijk toch? Je kunt er ook voor kiezen om zelf de oude autoverzekering op te zeggen.

Dit kan ook eenvoudig per mail, post of telefoon of in de online omgeving van je huidige autoverzekeraar. Je ontvangt direct na de aanmelding een bevestigingsmail van de nieuwe autoverzekeraar. Daarin staat of je (meteen) de weg op kunt of niet. Meestal ben je direct geaccepteerd of krijg je een voorlopige dekking. Twijfel je over de nieuwe autoverzekering? Geen enkel probleem, want je hebt altijd 14 dagen bedenktijd. 

Overstappen van autoverzekering


Aanvullende autoverzekeringen

Wil jij je auto aanvullend verzekeren? Aanvullende verzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt hierbij denken aan aanvullende dekkingen zoals de schadeverzekering inzittenden en rechtsbijstand in het verkeer.


Autoverzekeringen vergelijken en de invloed van schadevrije jaren

We hebben allemaal wel eens van die momenten dat je denkt: 'Had ik dit maar eerder geweten.'

Voor ieder schadevrij jaar geeft de autoverzekeraar een bepaalde korting op de premie (=bonus). Maar die korting is bij iedere autoverzekeraar anders. Ga je autoverzekeraars vergelijken dan wil je natuurlijk ook weten welke autoverzekeraar de hoogste korting geeft. Maar let niet op de korting alleen. Het gaat er uiteindelijk om hoeveel je onder aan de streep betaalt.

Wist je dat sommige autoverzekeraars opeens een veel hogere premie vragen als je een schade claimt (=malus)? Door een schadegeval gaat er namelijk een streep door je opgebouwde korting. Met onze unieke tool bovenin de autoverzekeringen vergelijker zie je per autoverzekeraar wat precies de gevolgen zijn voor de premie. Zo kies je niet alleen de voordeligste autoverzekering op dit moment, maar ook de voordeligste als je dan toch een keer schade rijdt.

de-crashtest-geeft-antwoord1.png


Tips voor een voordelige autoverzekering

Zoek je een goedkope verzekering? Vergelijk je autoverzekering dan op Poliswijzer.nl en kom tot de goedkoopste premie met de ruimste dekking. Naast regelmatig je autoverzekering vergelijken, zijn er nog meer tips om de kosten voor je auto zo laag mogelijk te maken:

1. Betaal kleine schades zelf

Als je een schade indient, verlies je schadevrije jaren en gaat de premie van je autoverzekering mogelijk omhoog. Daarom is het soms voordelig om kleine schades zelf te betalen, zoals een krasje op een bumper of een kapotte zijspiegel. Zo verlies je geen schadevrije jaren. Wil je voordat je een autoverzekering kiest, weten hoe hoog de premie wordt na een schadeclaim bij die verzekeraar? De tool bovenaan de autoverzekering vergelijking geeft hier inzicht in.

2. Kijk naar het eigen risico

Als je een autoverzekering vergelijkt zie je gelijk in het resultaat of er een eigen risico geldt. Je kunt voor een paar euro meer beter kiezen voor een iets duurdere autoverzekering zonder eigen risico. Wil je juist de laagste premie en heb je eigenlijk nooit schade? Overweeg dan een hoger eigen risico.

3. Vergelijk ook uitgebreidere dekkingen

Kies niet voor een beperkte dekking bij een willekeurige verzekeraar. Een uitgebreidere dekking, beperkt casco of volledig casco (all risk dekking), kan zelfs voordeliger zijn dan een autoverzekering met een WA dekking. Maak hiervoor een autoverzekering vergelijking.


Artikelen binnen autoverzekeringen

Autoverzekeringen algemeen

Wat is een autoverzekering? | Wat is de beste autoverzekering? | Hoeveel gaat je premie omhoog na schade? | Autoschadeformulier invullen | Wat is de no-claim garantie?  | Schadeafhandeling | Autoverzekering berekenen | Autoverzekering afsluiten

Regels van autoverzekering

Auto uitlenen aan kind | Auto uitlenen verzekering | Beveiligingseisen autoverzekering  | Auto verzekeren op andere naam | Groene kaart verplicht? | Royementsverklaring | Wanneer wordt autoverzekering afgeschreven? | Schadeformulier invullen 

Overige informatie

Verzekerd voor hagelschade | WA casco verzekering auto | Verzekerd voor dieraanrijding | Tijdelijke autoverzekering  | Vervangend vervoer bij schade | Gratis kentekencheck | Wegenbelasting berekenen

Meer informatie over autoverzekeringen is te vinden in onze Kennisbank.

Navigatie