Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Hoe is een leenauto verzekerd?

Jouw auto staat bij de garage voor een keuring, onderhoud of voor schadeherstel. Zonder een auto kom je niet thuis, dus leen je een auto van het garagebedrijf. Dit is niet zonder risico’s. Schade aan de leenauto zijn in principe te verhalen op jou. Als de leenauto WA casco verzekerd is, loop je geen of minder risico. Bij een beperktere dekking kan de eventuele schade verhaald worden op jezelf. Mogelijk biedt de autoverzekering van de auto die wordt gerepareerd uitkomst.

leenauto verzekering

Bij het rijden in een vreemde auto heb je een grotere kans op schade. Als het gebeurt met een leenauto kun jij staan voor de schade aan de leenauto. Het aansprakelijkheidsrisico heeft het garagebedrijf wel verzekerd, maar de schade aan de auto zelf hebben ze mogelijk niet verzekerd. 

Hoe is de leenauto verzekerd?

Informeer bij het garagebedrijf hoe de leenauto verzekerd is voordat je de auto meeneemt. Mogelijk is de auto WA casco (all risks) verzekerd, maar waarschijnlijk is de leenauto alleen maar WA verzekerd. In dat geval kun je aangesproken worden voor schade aan de auto. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor de auto gedurende de leenperiode. De aansprakelijkheidsschade hoef je niet zelf te betalen. Het kan gaan om schade door een ongeval, maar bijvoorbeeld ook door vandalisme. Het maakt niet uit of het gaat om verwijtbare schade. Zolang je de auto tot beschikking hebt, ben jij verantwoordelijk voor de auto. Ook als de auto WA casco verzekerd is, kun je nog steeds voor kosten staan bij een schade. Het garagebedrijf gaat bijvoorbeeld het verschuldigde eigen risico op jou verhalen. Krijg hier duidelijkheid over voordat je de auto meeneemt.

Het risico is verzekerbaar

Het garagebedrijf kan de cascodekking optioneel aanbieden. Ook kun je bij schade in sommige gevallen jouw eigen autoverzekering aanspreken voor schadeherstel van de leenauto. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Je auto moet dan WA casco verzekerd zijn, en je eigen auto moet op dat moment voor onderhoud of schadeherstel bij de uitlenende garage staan. Een claim op jouw eigen casco verzekering kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van de premie voor je eigen verzekering. Dit gaat namelijk ten laste van de schadevrije jaren.

auto pech

Is een speciale leenauto verzekering iets voor jou?

De verzekeraar OHRA heeft een verzekeringsoplossing speciaal voor de leenauto. Deze verzekering dekt de met de geleende auto veroorzaakte schade, voor zover het niet verzekerd is in de autoverzekering van het geleende voertuig. De Leenautoverzekering kun je afsluiten voor 1 dag, tot maximaal 30 aaneengesloten dagen. Je kunt voor een euro per dag extra de leenauto zelfs meenemen naar het buitenland. OHRA biedt met de leenautoverzekering een oplossing voor een probleem. Schade aan een leenauto kan namelijk voor lastige situaties zorgen. 

Wat als de schade niet verzekerd is?

De eigenaar van de auto kan jou aansprakelijk stellen voor de schade aan de auto. Bij een zwaar ongeval kan het om een schade van duizenden euro’s gaan. Als je ook jouw eigen autoverzekering niet kunt inschakelen, moet er met het garagebedrijf gezocht worden naar een oplossing. In het uiterste geval kan het uitlopen op een rechtszaak waar ook weer kosten uit voortvloeien.

Kiezen voor een WA casco verzekering voor je eigen auto is de oplossing, maar je gaat je auto niet uitgebreid verzekeren alleen omdat je een leenauto krijgt. Maak in ieder geval duidelijke afspraken met het garagebedrijf voordat je de leenauto meeneemt. 


Geactualiseerd: maandag 13 maart 2023

Jorn Alders
Jorn Alders Expert in verzekeringen & PR

Als Online Productspecialist Verzekeren streef ik er elke dag naar om complexe verzekeringsinformatie op een simpele en concrete manier vergelijkbaar te maken. Ik heb al meer dan 12 jaar ervaring met het analyseren van schadeverzekeringen en het uitvoeren van diverse onderzoeken voor consumenten belangenorganisaties en verzekeringsmaatschappijen. Deze kennis gebruik ik nu om de vergelijkingen op Poliswijzer.nl continu te verbeteren. Zo kan elke bezoeker bij ons een verzekering vinden die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie