Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Hoe is een leenauto verzekerd?

Jouw auto staat bij de garage voor een keuring, onderhoud of voor schadeherstel. Zonder een auto kom je niet thuis, dus leen je een auto van het garagebedrijf. Dit is niet zonder risico’s. Schade aan de leenauto zijn in principe te verhalen op jou. Als de leenauto WA casco verzekerd is, loop je geen of minder risico. Bij een beperktere dekking kan de eventuele schade verhaald worden op jezelf. Mogelijk biedt de autoverzekering van de auto die wordt gerepareerd uitkomst.

auto - bolide.jpg

Bij het rijden in een vreemde auto heb je een grotere kans op schade. Als het gebeurt met een leenauto kun jij staan voor de schade aan de leenauto. Het aansprakelijkheidsrisico heeft het garagebedrijf wel verzekerd, maar de schade aan de auto zelf hebben ze mogelijk niet verzekerd. 

Hoe is de leenauto verzekerd?

Informeer bij het garagebedrijf hoe de leenauto verzekerd is voordat je de auto meeneemt. Mogelijk is de auto WA casco (all risks) verzekerd, maar waarschijnlijk is de leenauto alleen maar WA verzekerd. In dat geval kun je aangesproken worden voor schade aan de auto. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor de auto gedurende de leenperiode. De aansprakelijkheidsschade sta je niet voor. Het kan gaan om schade door een ongeval, maar bijvoorbeeld ook door vandalisme. Het maakt niet uit of het gaat om verwijtbare schade. Zolang je de auto tot beschikking hebt, ben jij verantwoordelijk voor de auto. Ook als de auto WA casco verzekerd is kun je nog steeds voor kosten staan bij een schade. Het garagebedrijf gaat bijvoorbeeld het verschuldigde eigen risico op jou verhalen. Krijg hier duidelijkheid over voordat je de auto meeneemt.

Het risico is verzekerbaar

Het garagebedrijf kan de cascodekking optioneel aanbieden. Ook kun je bij schade jouw eigen autoverzekering aanspreken voor schadeherstel van de leenauto. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Je auto moet dan WA casco verzekerd zijn, en je eigen auto moet op dat moment voor onderhoud of schadeherstel bij de uitlenende garage staan. Een claim op jouw eigen casco verzekering kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van de premie voor je eigen verzekering. Dit gaat namelijk ten laste van de schadevrije jaren.

auto - pech.jpg

Is Clixx iets voor jou?

De verzekeraar OHRA komt met een verzekeringsoplossing voor de leenauto onder de naam Clixx. Deze verzekering dekt de met de geleende auto veroorzaakte schade, voor zover het niet verzekerd is in de autoverzekering van het geleende voertuig. Clixx geeft ook een vergoeding voor de terugval in de no-claimkorting voor het geval de schade wel verzekerd is in de autoverzekering. Je kunt voor een euro per dag extra de leenauto zelfs meenemen naar het buitenland. OHRA biedt met Clixx een oplossing voor een probleem. Schade aan een leenauto kan namelijk voor lastige situaties zorgen. De kosten zijn € 6 of € 7 per dag als je met de auto naar het buitenland gaat. 

Wat als de schade niet verzekerd is?

De eigenaar van de auto kan jou aansprakelijk stellen voor de schade aan de auto. Bij een zwaar ongeval kan het om een schade van duizenden euro’s gaan. Als je ook jouw eigen autoverzekering niet kunt inschakelen, moet er met het garagebedrijf gezocht worden naar een oplossing. In uiterste geval kan het uitlopen op een rechtszaak waar ook weer kosten uit voortvloeien.

Kiezen voor een WA casco verzekering voor je eigen auto is de oplossing, maar je gaat je auto niet uitgebreid verzekeren alleen omdat je een leenauto krijgt. Maak in ieder geval duidelijke afspraken met het garagebedrijf voordat je de leenauto meeneemt. 

geactualiseerd: 18-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 18 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie