Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Hoeveel korting krijgen jongeren op de ANWB autoverzekering?

Ben je een jonge automobilist tot 26 jaar oud en maak je wel eens gebruik van de auto van je ouders? Dan heeft de ANWB een extra service die je misschien aanspreekt, no-claim korting voor meerijdende kinderen. Wat houdt dit in en wat zijn de voor- en nadelen van deze extra-service?

anwb

Jongeren betalen hoge premie voor de autoverzekering

Stel, je hebt net je rijbewijs gehaald en je denkt dat het nog wel even duurt voordat je een eigen auto bij elkaar hebt gespaard. Je kijkt alvast op internet hoeveel de maandelijkse premie voor een autoverzekering ongeveer bedraagt in jouw situatie. Dan kom je erachter dat autoverzekeraars vaak een erg hoge premie in rekening brengen voor jongeren tot  en met 24 jaar. Jongeren worden namelijk als een risicogroep gezien. Ze hebben weinig of geen rijervaring en rijden gemiddeld ruiger. Vaker schades aanrichten is een logisch gevolg. Zo betalen jongeren tot 24 jaar bij de meeste verzekeraars tot 3 keer zoveel premie in vergelijking tot andere leeftijdsgroepen.

No-claim korting opbouwen op polis ouders bij de ANWB

De ANWB speelt in op deze situatie en vindt dat jongeren recht hebben op een goede en betaalbare autoverzekering. Jongeren kunnen zich gratis laten bijschrijven op de ANWB-autoverzekering van hun ouders of verzorgers. Het voordeel is dat ze ook gelijk beginnen met het opbouwen van een korting op de toekomstige autoverzekering. Ze hebben nog geen eigen autoverzekering, maar ze bouwen wel al korting op. Er worden dus geen schadevrije jaren opgebouwd, maar een korting. Zo kunnen jongeren die zich op achttienjarige leeftijd laten bijschrijven al op hun 26e een bijna volledige no-claim korting opgebouwd hebben. En dat kan honderden euro's per jaar schelen. 

Niet alleen maar voordelen

Een minpunt is dat de opgebouwde korting niet bij andere verzekeraars wordt geaccepteerd. De korting is alleen te gebruiken voor het afsluiten van een autoverzekering bij de ANWB. Zo hoopt de ANWB de jonge en beginnende autorijder voor een langere tijd aan zich te binden.

Voorwaarden no-claim korting meerijdende kinderen:

  • Het kind is tussen 17 en 26 jaar oud
  • In het bezit van een rijbewijs
  •  inwonend of uitwonend voor studie
  • heeft nog geen eigen auto
  • De opbouw begint vanaf het moment het kind bijgeschreven is op de autoverzekering

Geactualiseerd: donderdag 31 maart 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie