Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

No-claim korting jongeren bij de ANWB

Ben je een jonge automobilist tot 26 jaar oud en maak je wel eens gebruik van de auto van je ouders? Dan heeft de ANWB een extra service die je misschien aanspreekt, no-claim korting voor meerijdende kinderen. Wat houdt dit in en wat zijn de voor- en nadelen van deze extra-service?

Jongeren betalen hoge premie voor de autoverzekering

no-claim korting jongerenStel, je hebt net je rijbewijs gehaald en je denkt dat het nog wel even duurt voordat je een eigen auto bij elkaar hebt gespaard. Je kijkt alvast op internet hoeveel de maandelijkse premie voor een autoverzekering ongeveer bedraagt in jouw situatie. Dan kom je erachter dat autoverzekeraars vaak een erg hoge premie in rekening brengen voor jongeren tot 25 of 26 jaar. Jongeren worden namelijk als een risicogroep gezien. Ze hebben weinig of geen rijervaring en rijden gemiddeld ruiger. Vaker schades aanrichten is een logisch gevolg. Zo betalen jongeren van 18 tot 19 jaar bij de meeste verzekeraars 2 tot 3 keer zoveel premie in vergelijking tot andere leeftijdsgroepen.

No-claim korting opbouwen op polis ouders

De ANWB speelt in op deze situatie en vindt dat jongeren vanaf het begin van hun rijcarrière recht hebben op een goede en betaalbare autoverzekering. Jongeren kunnen zich gratis laten bijschrijven op de ANWB-autoverzekering van hun ouders of verzorgers. Het voordeel is dat ze ook gelijk beginnen met het opbouwen van een korting op de toekomstige autoverzekering. Ze hebben nog geen eigen autoverzekering, maar ze bouwen wel al korting op. Zo kunnen jongeren die zich op achttienjarige leeftijd laten bijschrijven al op hun vijfentwintigste een bijna volledige no-claim korting opgebouwd hebben. En dat kan honderden euro's per jaar schelen. 
 

Niet alleen maar voordelen

Er is een nadeel. Wanneer een kind een schade veroorzaakt, gaat dit ten koste van de no-claim korting van de ouders. Een ander minpunt is dat de opgebouwde korting niet bij andere verzekeraars wordt geaccepteerd. De korting is alleen te gebruiken voor het afsluiten van een autoverzekering bij de ANWB. Zo hoopt de ANWB de jonge en beginnende autorijder voor een langere tijd aan zich te binden.

Voorwaarden no-claim korting meerijdende kinderen:

  • Het kind is tussen 17 en 26 jaar oud
  • In het bezit van een rijbewijs
  • Zoon of dochter is inwonend of uitwonend voor studie
  • De opbouw begint vanaf het moment het kind bijgeschreven is op de autoverzekering

Extra ledenkorting

Je hebt recht op een extra korting afhankelijk van de duur van jouw lidmaatschap. Ook kun je kiezen voor een Veilig Rijden Autoverzekering. Afhankelijk van je rijgedrag kun je 30% extra korting krijgen

Extra korting is altijd goed, maar staar je er niet op blind. Een korting op een te hoge premie is nog steeds een hoge premie.

Geactualiseerd: 12-08-2019


Gepubliceerd: woensdag 15 juli 2015
Geactualiseerd: maandag 12 augustus 2019

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie