Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Zorgt rekeningrijden voor goedkopere autoverzekeringen?

In 2030 wil de overheid rekeningrijden invoeren. Automobilisten gaan dan motorrijtuigenbelasting betalen per gereden kilometer. Met de invoering van het betalen voor gebruik in plaats van bezit wil de overheid ervoor zorgen dat je niet meer even snel de auto pakt om ergens naartoe te gaan. De hoop is dat mensen meer gebruik maken van alternatieven zoals de fiets of het openbaar vervoer. Ook kan het rekeningrijden invloed hebben op de premie van je autoverzekering. Het aantal kilometers dat je rijdt heeft namelijk invloed op hoeveel je betaalt voor de autoverzekering. 

rekeningrijden

Rekeningrijden: betalen naar gebruik

Bij rekeningrijden betaal je wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. Wie de auto veel gebruikt, krijgt ook een hogere rekening van de Belastingdienst. Dit is gunstig als je weinig rijdt en nadelig als de auto je tweede huis is waar je veel tijd in doorbrengt. Wij hebben alvast nagedacht over het effect van rekeningrijden op de premie voor de autoverzekering.

Hoe gaat rekeningrijden eruit zien?

Het plan van de overheid is om de wegenbelasting per 2030 afhankelijk te maken van de gereden kilometers. Automobilisten betalen straks per kilometer in plaats van afrekenen voor het bezitten van een auto, zoals de huidige belasting. Deze manier van belasting heffen moet het openbaar vervoer populairder maken als manier van transport. Als het aanslaat zorgt rekeningrijden voor teruglopende inkomsten voor de overheid, maar dat is het waard als het aantal files afneemt. Het is ook nodig om het Klimaatakkoord te halen.

Rekeningrijden moet een groot effect hebben op de kosten

De kilometerheffing kan het autogebruik sterk verlagen. Nederlanders zijn zeker gevoelig voor betalen per gereden km, maar dan moet de overheid minder autorijden wel goed belonen. Het kiezen voor alternatief vervoer, zoals de trein, moet niet zorgen voor nog hogere kosten. Het is ook nog de vraag of er onderscheid wordt gemaakt tussen vervuilende en schonere auto’s. Want naast het minder rijden wil de overheid ook de elektrische auto promoten. De hoogte van de kilometerprijs zal bepalend zijn voor het nieuwe systeem ten opzichte van het huidige systeem. 

Rekeningrijden moet een groot effect hebben op de kosten

Wat is het positieve van rekeningrijden?

Nederlanders zullen minder snel kiezen voor de auto en eerder voor de trein, bus of metro. Voor het gevoel wordt het autorijden duurder, wat voor velen niet het geval is. Je gaat betalen bij gebruik ervan. Het voelt als een extra belasting, dus wordt er waarschijnlijk minder gereden. Wat in de praktijk gebeurt moet nog blijken. Nederlanders gaan alleen minder kilometers rijden als er voor de belasting een groot verschil is per gereden kilometer.

Iemand die 30.000 kilometer per jaar rijdt, betaalt nu bijvoorbeeld €125 per maand aan belasting. Als deze bestuurder bij het rekeningrijden naar een maandelijkse heffing gaat van €175 kan het voor deze bestuurder niet uit om voor een deel van zijn kilometers bijvoorbeeld met de trein te gaan. Voor deze automobilist zal het rekeningrijden aanvoelen als een verkapte belastingverhoging, waarschijnlijk niet voor een stimulans om minder te rijden. 

Hoe heeft rekeningrijden effect op de autoverzekering?

Als we straks betalen per gereden kilometer, en het gewenste effect wordt bereikt, dan is dat positief voor de autoverzekeraars. Een lager aantal gereden kilometers zorgt namelijk voor minder schade. Een logisch gevolg is lagere schadelasten en dus kunnen de premies voor de autoverzekering omlaag. 

Rijd je weinig? Verzeker verstandig

Weinig rijden zorgt voor een lagere premie voor de autoverzekering, maar je moet wel weten bij welke verzekeraar je moet zijn. Wij wijzen je graag de weg. Vul jouw gegevens in en het aantal jaarlijkse kilometers dat je rijdt, en wij geven jou de beste autoverzekering op een presenteerplaatje in onze autoverzekeringvergelijker.


Geactualiseerd: dinsdag 9 januari 2024

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie