Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Meldcode auto: waar vind ik de meldcode van mijn auto op kentekenbewijs?

Waar staat de meldcode op het kentekenbewijs? Je vindt de meldcode van je auto op deel 1 van het kentekenbewijs. Het kan gaan om een papieren kentekenbewijs en sinds 1 januari 2014 om de kentekencard. Je kentekencard ontvang je enkele dagen na aankoop van de auto van de RDW. Het papieren kentekenbewijs komt steeds minder vaak voor, maar je kunt ze nog steeds tegen komen.

Meldcode auto op oud kentekenbewijs (papier)

Op het papieren kentekenbewijs staat de meldcode van je auto rechts naast het kenteken.

meldcode kentekenbewijs op papier

Meldcode auto op nieuw kentekenbewijs (pasje)

Op de kentekencard vind je de meldcode van je auto op de voorkant van het pasje onder het kenteken.

meldcode kentekenbewijs pasje

Meldcode auto staat ook op andere plekken

Je kunt de meldcode van je auto ook op de volgende manieren vinden, bijvoorbeeld wanneer je (nog) geen kentekenbewijs hebt:

  1. Op het tenaamstellingsverslag dat je ontvangt bij aankoop van een auto staat ook de meldcode. Dit is een betalingsbewijs van de overschrijving, waarbij het kenteken op jouw naam is geregistreerd. 
  2. Door de meldcode op te vragen bij de autoverkoper of de vorige eigenaar van de auto.
  3. Aan de binnenkant van je portier of onder de motorkap staat meestal het chassis- of identificatienummer van je auto. De laatste 4 cijfers hiervan vormen de meldcode.  
  4. Soms staat de meldcode ook op je huidige verzekeringspolis. 

Waar heb je de meldcode voor nodig?

Om fouten bij het aanmelden van kentekens te voorkomen, vormt het kenteken en de meldcode een unieke combinatie. Als één van beide niet klopt, lukt het de verzekeraar niet om het kenteken aan te melden bij de RDW. 

Kun je zonder meldcode een auto verzekeren?

Zolang je nog geen kenteken in combinatie met de meldcode hebt, kun je jouw auto niet verzekeren. Dit kan zorgen voor een lastige situatie. Daar is een oplossing voor. Een verzekeraar kan een voorlopige dekking verstrekken aan de hand van het kenteken. Dit gebeurt in uitzonderlijke gevallen en niet alle verzekeraars zijn hiertoe bereid. Je kunt dit probleem ondervangen door de autoverzekering af te sluiten direct nadat de auto op jouw naam is gezet. Binnen aan paar minuten kun je het namelijk regelen bij ons op Poliswijzer.nl.

Geactualiseerd: donderdag 30 mei 2024

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie