Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Met een leaseverklaring kun je schadevrij rijden aantonen

Zolang je in een leaseauto rijdt, kun je geen schadevrije jaren opbouwen. Je kunt wel extra korting krijgen voor het schadevrij rijden in een leaseauto. Hoe zit dat precies met zo’n geleasede auto en het opbouwen van schadevrije jaren?

leaseverklaring schadevrije jaren

Verplichte autoverzekering

Zolang je een leaseauto rijdt is het niet nodig zelf een autoverzekering af te sluiten. Dat doet namelijk de leasemaatschappij voor je. Dat moeten ze ook wel want zij zijn immers de eigenaar van de auto. Als je na afloop van het contract weer zelf een auto koopt, heb je weer een verzekeringsplicht. Met een auto op je naam bouw je schadevrije jaren op.

No claimkorting

Autoverzekeraars geven een korting als blijkt dat je de afgelopen jaren geen schade hebt gedeclareerd (no claimkorting) bij een vorige verzekeraar. Door het rijden in een leaseauto bouw je geen korting op voor het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden. Toch kun je recht hebben op een korting, namelijk met een leaseverklaring. 

Wat is een leaseverklaring?

Bij het beëindigen van een leasecontract geeft het leasebedrijf een leaseverklaring af waaruit het schadeverleden blijkt. Deze kun je opsturen naar je nieuwe verzekeraar. Je kunt op basis van de leaseverklaring in aanmerking komen voor extra korting doordat je schadevrije jaren kunt aantonen. Het tegenovergestelde kan ook. Met één of zelfs een aantal schades, kun je ook nadeel hebben door een leaseverklaring.

Nut van een leaseverklaring

Stel, je hebt 10 jaar schadevrij gereden in een leaseauto van je werkgever. Je stopt bij de betreffende werkgever en je gaat zelf een auto kopen. Bij het aanvragen van een autoverzekering vraagt de verzekeraar naar het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De leaseauto stond op naam van de werkgever, dus heb jij nergens recht op. 

Bij het beëindigen van de leaseovereenkomst kan de leasemaatschappij een leaseverklaring afgeven waaruit blijkt hoeveel jaren er schadevrij gereden is met de auto. Op basis van deze verklaring kan een verzekeraar je extra korting op de verzekeringspremie toekennen.

Meenemen schadevrije jaren naar eigen autoverzekering

Met de leaseverklaring kun je dus schadevrije jaren meenemen. Officiële schadevrije jaren opbouwen doe je niet met een leaseverklaring. Na beëindiging van private lease met een positieve leaseverklaring op zak kan de nieuwe autoverzekeraar je wel extra korting geven.

Hoe gaan verzekeraars om met de leaseverklaring?

Een vereiste voor het toekennen van schadevrije jaren kan zijn het opsturen van de originele leaseverklaring. Verzekeraars kunnen stellen dat de leaseverklaring maximaal maar één jaar oud mag zijn. Verzekeraars bepalen hun eigen beleid hierin. Het is dus mogelijk dat je bij de ene verzekeraar meer korting krijgt dan bij de andere verzekeraar. 

Er zijn zelfs verzekeraars die niets willen doen met een leaseverklaring. Bij deze verzekeraars start je met nul schadevrije jaren en dus geen korting op de premie. Je begint pas vanaf de ingangsdatum autoverzekering met schadevrije jaren opbouwen.

Een leaseverklaring opvragen bij private lease

Je kunt ook privé een auto leasen. Bij het beëindigen van het contract worden er ook geen schadevrije jaren toegekend. De leasemaatschappij kan ook bij deze vorm van lease een leaseverklaring afgeven waaruit blijkt hoe lang je gereden hebt in de auto en hoeveel schades er geclaimd zijn. Met private lease is het jammer dat je geen schadevrije jaren opbouwt.

Een werkgeversverklaring in plaats van een leaseverklaring

Een werkgever kan ook verklaren dat je schadevrij gereden hebt in de zakelijke auto van de werkgever. Aan zo'n verklaring wordt minder waarde gehecht in vergelijking met de leaseverklaring. Mogelijk heeft de werknemer nauwelijks in de auto gereden of wil de werkgever gewoon een dienst verlenen aan de werknemer. Van de meeste verzekeraars krijg je door een werkgeversverklaring geen extra schadevrije jaren.

Geactualiseerd: maandag 6 maart 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie