Autoverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Met een leaseverklaring kun je schadevrij rijden aantonen

Zolang je in een leaseauto rijdt, bouw je geen schadevrije jaren op. Je kunt wel een op extra korting opbouwen door het schadevrij rijden in een leaseauto. Hoe zit dat precies?

Met het rijden in een leaseauto bouw je geen schadevrije jaren op. Toch kun je recht hebben op een korting door het schadevrij rijden in een leaseauto. Bij het beëindigen van een leasecontract geeft het leasebedrijf een leaseverklaring af waaruit het schadeverleden blijkt. Deze kun je opsturen naar je nieuwe verzekeraar. Je kunt op basis van de leaseverklaring recht hebben op extra schadevrije jaren.

Nut van een leaseverklaring

Stel, je hebt 10 jaren schadevrij gereden in een leaseauto van je werkgever. Je stopt bij de betreffende werkgever en je gaat een auto kopen. Bij het aanvragen van een autoverzekering vraagt de verzekeraar naar het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De leaseauto stond op naam van de werkgever, dus heb jij nergens recht op. Bij het beëindigen van de leaseovereenkomst kan de leasemaatschappij een leaseverklaring afgeven waaruit blijkt hoeveel jaren er schadevrij gereden is met de auto. Op basis van deze verklaring kan een verzekeraar je extra korting op de premie toekennen.

leaseauto.jpg

Hoe gaan verzekeraars om met de leaseverklaring?

Verzekeraars bepalen hun eigen beleid hierin. Het is dus mogelijk dat je bij de ene verzekeraar 5 schadevrije jaren krijgt en bij een andere 6. Er zijn zelfs verzekeraars die niets kunnen met een leaseverklaring. Bij deze verzekeraars start je dus met nul schadevrije jaren. Verzekeraars kunnen stellen dat de leaseverklaring maximaal maar één jaar oud mag zijn. Een vereiste voor het toekennen van schadevrije jaren kan zijn het opsturen van de originele leaseverklaring.

Een leaseverklaring opvragen bij private lease

Je kunt ook privé een auto leasen. Bij het beëindigen van het contract worden er ook geen schadevrije jaren toegekend. De leasemaatschappij kan ook bij deze vorm van lease een leaseverklaring afgeven waaruit blijkt hoe lang je gereden hebt in de auto en hoeveel schades er geclaimd zijn.

taxi auto.jpg

Een werkgeversverklaring in plaats van een leaseverklaring

Een werkgever kan ook verklaren dat je schadevrij gereden hebt in de zakelijke auto van de werkgever. Aan zo'n verklaring wordt minder waarde gehecht in vergelijking met de leaseverklaring. Het is voor verzekeraars namelijk de vraag welke waarde ze kunnen hechten aan de verklaring. Mogelijk heeft de werknemer nauwelijks in de auto gereden of wil de werkgever gewoon een dienst verlenen aan de werknemer. Van de meeste verzekeraars krijg je door een werkgeversverklaring geen extra schadevrije jaren.

Geactualiseerd: 18-08-2021


Gepubliceerd: woensdag 3 mei 2017
Geactualiseerd: woensdag 18 augustus 2021

Vergelijk en bespaar tot € 230
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie