Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Wanneer is het waar zwarte zaterdag in Europa?

Er wordt weer topdrukte verwacht op de wegen richting landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Dit komt mede door onzekerheid over het vliegen. In 2022 waren er namelijk veel problemen op vliegvelden. Mogelijk overkomt ons dat ook weer in 2023. Er zijn dit jaar twee zwarte zaterdagen, maar ook buiten deze dagen om kun je grote drukte verwachten. Er zijn namelijk ook meerdere "donker grijze" zaterdagen.

zwarte zaterdag
 

Een ontspannen rit en lekker doorrijden op een zaterdag in juli en augustus kun je in veel landen vergeten. Ga er maar vanuit dat je ook op doordeweekse dagen een grotere kans op files hebt op weg naar je vakantiebestemming. Op welke dagen kun je extreme drukte verwachten en moet je niet de weg op gaan?

Zwarte zaterdag 2023

Er zijn twee data waar onder andere de Franse verkeersdienst Bison Futé voor waarschuwt.

Het gaat om:

 • Zaterdag 29 juli
 • Zaterdag 5 augustus

De volgende dagen kun je ook nog een zwarte zaterdag noemen:

 • 8 juli  
 • 15 juli  
 • 22 juli
 • 12 augustus
 • 19 augustus 
 • 26 augustus

Kortom, alle zaterdagen vanaf 8 juli tot en met het laatste weekend van augustus zijn druk om de weg op te gaan.

De zwarte zaterdag drukte kun je ontlopen door op andere data te vertrekken. Toch geeft vertrekken op vrijdag of zondag je nog geen vrije doorgang op de snelwegen. Je kunt de drukte ook niet ontlopen door het kiezen voor een alternatieve route, want er zijn meer mensen die dit bedenken. De Europese snelwegen zijn erg druk. Het laatste weekend van juli wordt vooral een probleem om te vertrekken met de auto. 

We kunnen beter spreken over zwarte weekenden

De ANWB heeft twee weekenden als zeer druk bestempeld voor Frankrijk en andere landen richting het Zuiden. Het gaat om de weekenden waar de zwarte zaterdagen in vallen: 28 juli tot en met 30 juli en 4 augustus tot en met 6 augustus. Ook in andere landen als Zwitserland, Duitsland en Italië wordt het “topdruk” tijdens deze weekenden. Verwacht dus lange rijen op de Route du Soleil en de ringweg van Parijs.

kennisbank-autovakantie-1.png

Zwarte zaterdag 2023 in Frankrijk

Als je op vakantie gaat naar het Zuiden kom je vaak niet onder het rijden door Frankrijk uit. Het populaire Spanje zorgt alleen al voor veel vakantieverkeer. De naar verhouding rustige weken zijn de eerste twee van juli. Daarna beginnen de zwarte zaterdagen (samedi noir) in Frankrijk. Als je de informatie van de verkeersdienst gebruikt, weet je hoeveel drukte je onderweg kunt verwachten. Ontloop bij voorkeur de drukke dagen.

Zwarte zaterdag 2023 in Duitsland

Het wordt in Duitsland en Oostenrijk erg druk vanaf het tweede weekend van juli tot en met begin september. Alleen in het eerste weekend van juli valt de drukte nog mee. Daarna zijn alle zaterdagen zeer druk tot september. De drukte kun je ontlopen door te reizen op maandag tot vrijdag, behalve maandag 15 augustus. Dat is namelijk een feestdag in Duitsland. Zoeken naar alternatieve routes is een optie. Of plan een overnachting in een van de prachtige Duitse steden.

Zwarte zaterdag 2023 in België

In België wordt niet de drukte verwacht die wel wordt verwacht in landen als Duitsland en Frankrijk. Als je eindbestemming België is, kun je nog steeds beter niet reizen op zaterdag in de zomermaanden. Vooral op 29 juli en 5 augustus wordt het waarschijnlijk erg druk.

Zwarte zaterdag 2023 in Italië

Ook de grote snelwegen in Italië lopen vast in de zomer. In de file staan in Italië kom je niet onderuit op de volgende dagen:

 • 15 juli
 • 22 juli 
 • 29 en 30 juli
 • 5 augustus
 • 12 en 13 augustus
 • 19 augustus
 • 26 augustus
 • 2 september

Het zal je niet verbazen dat het vooral weer zaterdagen zijn en diverse weekenden. Alleen de eerste twee zaterdagen van juli is het nog niet erg druk.

Zwarte zaterdag 2023 in Spanje

De zomerdrukte in Spanje is vergelijkbaar met Frankrijk. Eind juli komen de Fransen en Spanjaarden in beweging op weg naar Zuid-Frankrijk en andere populaire bestemmingen. De grootste problemen worden in Frankrijk verwacht, maar in Spanje wordt het ook erg druk op de zaterdagen in de zomer.

Kijk uit voorzorg naar je autoverzekering. Ben je goed verzekerd of kun je jouw auto ruimer verzekeren tegen een lagere premie? Vergeet ook je reisverzekering niet.


Geactualiseerd: maandag 26 juni 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie