Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Marktdata autoverzekeringen

De markt van autoverzekeringen is complex. Daarom maken wij deze inzichtelijk. Te beginnen met: welke autoverzekeraars zijn er allemaal? En wat zijn de opvallende verschillen in eigen risico tussen autoverzekeraars?

Welke autoverzekeraars horen bij elkaar?

De markt van autoverzekeringen is niet altijd even overzichtelijk. Daarom heeft Poliswijzer.nl onderstaande infographic gemaakt. Hierin zie je welke autoverzekeraars bij elkaar horen omdat ze bijvoorbeeld dezelfde risicodrager hebben. De grote concerns, zoals Achmea, Allianz en Nationale Nederlanden zijn risicodrager van bijna de helft van alle autoverzekeringen in de markt. 

Steeds minder autoverzekeraars

De laatste jaren zit er veel beweging in de markt van autoverzekeraars. Labels verdwijnen omdat ze niet meer winstgevend zijn. En labels worden overgenomen of samengevoegd omdat verzekeraars hun marktaandeel willen vergroten. Doordat er steeds minder autoverzekeringen zijn, hebben consumenten die een autoverzekering zoeken ook steeds minder om uit te kiezen. Eén van de grootste wijzigingen van de laatste jaren is het verdwijnen van Allsecur.  Dit label van Allianz heet nu Allianz Direct.

Hieronder vind je het actuele overzicht van autoverzekeraars in willekeurige volgorde:

overzicht-autoverzekeraars-april-2023.png

De autoverzekeraars die je bij ons kunt vergelijken vind je in dit overzicht van autoverzekeraars. Daar lees je meer over de verzekeraars, zoals het ontstaan, de plus- en minpunten en welke verzekeringen ze nog meer aanbieden. 

Gemiddeld eigen risico

Standaard eigen risico is gemiddeld € 125

Meer dan de helft (55%) van de autoverzekeringen met (beperkt of volledig) casco dekking hebben een standaard eigen risico. Gemiddeld betaalt de consument  € 125 zelf bij een schade aan zijn of haar auto. Bij 45% van alle autoverzekeringen geldt er geen eigen risico. 

De hoogte van het eigen risico hangt af van de soort schade. En of de autogarage waar de consument de schade laat repareren is aangesloten bij de verzekeraar. Een veelvoorkomende schade aan de auto is ruitschade, zoals een sterretje in je ruit. Daarom kan het eigen risico voor ruitreparatie en vervanging afwijken van het standaard eigen risico.

Bij 98% van de verzekeraars geldt geen eigen risico voor ruitreparatie bij een aangesloten ruithersteller

Bij vrijwel alle autoverzekeringen (98%) hoeft de consument geen eigen risico te betalen als de ruit wordt gerepareerd bij een aangesloten ruithersteller. De ruitreparatie wordt in dat geval volledig vergoed. Bij slechts 2% van de volledig casco (all risk) autoverzekeringen betaalt de consument een eigen risico van € 150. Dit bedrag betaal je bij 3% van de autoverzekeringen met beperkt casco dekking.

Tot € 150 eigen risico bij ruitvervanging bij aangesloten ruithersteller

Het is een ander verhaal voor consumenten waarbij ruitreparatie niet voldoende is, maar waarbij de ruit volledig moet worden vervangen. Dan vraagt minder dan de helft van de autoverzekeraars geen eigen risico (37%). Het eigen risico ligt bij de meeste verzekeraars (32%) tussen de € 51 en € 100. Het eigen risico kan oplopen tot € 150. Dit geldt voor zowel de beperkt casco als de volledig casco dekking. 

Bijna kwart all risk autoverzekeraars vraagt meer dan € 500 eigen risico bij niet aangesloten ruithersteller

Consumenten die trouw zijn aan hun eigen ruithersteller moeten extra opletten als de ruit moet worden vervangen. Autoverzekeraars gaan namelijk heel verschillend om met ruitvervanging bij een hersteller die niet bij hun is aangesloten. Nog maar 2% van de all risk autoverzekeringen vraagt in dat geval helemaal geen eigen risico. Het bedrag dat de consument zelf betaalt (eigen risico) bij ruitvervanging bij een niet aangesloten ruithersteller varieert tussen de € 50 en € 500. Bij bijna een kwart (17%) van de volledig casco autoverzekeringen is het eigen risico zelfs nog hoger dan € 500.

In onderstaande grafiek kun je de eigen risico's per dekkingsvorm selecteren. 

Binnenkort volgt hier nog meer informatie over de markt van autoverzekeringen.

Informatie gecontroleerd door expert

Lesley Anker

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Lesley Anker, specialist op het gebied van verzekeringen. Poliswijzer.nl wordt regelmatig genoemd in de media, bijvoorbeeld:

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie