Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Verzekeringen vergelijken
Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Verzekeringen vergelijken

Gevraagd: wegwijzer in het zorgverzekeringen bos

Leestijd: 5 minuten

Zorgverzekeraars vergelijken is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Je kunt het jezelf wel heel moeilijk maken. Je ziet dan door de wirwar aan polissen door de bomen het bos niet meer. Je mist als het ware een wegwijzer in de polisjungle. En je zult dan ook niet snel een overstap naar een andere zorgverzekering wagen.  Jammer, want niets doen kost je poen. Benieuwd hoe ik de weg uit de jungle gevonden heb?

Budgetpolis: brandnetel of roos?

Gelukkig zijn er ook mensen die geen moeite hebben met het vinden van een zorgverzekering die het beste bij hun past. Anno 2015 is  9% van de bevolking 2 of 3 keer overgestapt naar een andere zorgverzekeraar en 1% al 4 keer. Nou beweer ik niet dat de zorgmarkt eenvoudig in elkaar steekt. Ooit ben ik ook het 'zorgverzekeringen bos' ingestapt. 'Ik zag toen helaas nog geen wegwijzer met Poliswijzer erop vermeld. Ik vond het toen ook een polisjungle. Maar net als in een echt bos liet ik me niet afschrikken door de donkere plekken en vele bomen en ben ik op zoek gegaan naar de mooie bloemen in dat bos. En zo zag ik uiteindelijk in de budgetpolis een roos en geen brandnetel. Door de jaren heen ben ik een stuk slimmer geworden in het vergelijken van zorgverzekeringen en daardoor vind ik sneller welke zorgverzekering goed bij mij past. Nu durf ik gewoon veel eerder een besluit te nemen. Want daar draait het uiteindelijk om. De overstap durven zetten zonder de angst dat het niet goed zal gaan.

Stappenplan zorgverzekering kiezen

Als ik kijk naar het kiezen van een zorgverzekering zijn voor mij 4 zaken echt belangrijk:

  1. Welke basisverzekering is geschikt voor mij?
  2. Welk eigen risico zal ik nemen?
  3. Heb ik een aanvullende verzekering nodig?
  4. Zijn mijn zorgverleners gecontracteerd?

Eén keer heb ik me hier goed in verdiept en daar profiteer ik nog steeds van. Nu ik weet wat ik zoek, kan ik goed vergelijken en bewust kiezen.

1. Welke basisverzekering is geschikt voor mij?

Zo kwam ik erachter dat een natura basisverzekering beter bij mij past dan een restitutiepolis. Waarom? Omdat ik het fijn vind dat de nota rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaat. En niet zoals bij een restitutiepolis eerst naar mij. Dat ik dan naar minder zorgverleners kan gaan, is mij om het even. Al mag ik van de zorgverzekeraar maar naar 5 zorgverleners gaan om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen, zoals bij sommige budgetpolissen. Zolang die 5 zorgverleners mijn eigen zorgverleners zijn, is dat geen enkel probleem.

2. Welk eigen risico zal ik nemen?

Ook leerde ik dat het verleidelijk is om een hoog eigen risico te nemen zodat je per maand veel goedkoper uit bent. De meeste verzekeringen worden zelfs op die manier aangeboden. Maar dat weegt voor mij niet op tegen het grote nadeel. Dat je ineens een hoog bedrag moet betalen als het even tegen zit. Dat risico vind ik persoonlijk te groot en daarvoor neem ik nooit een vrijwillig hoger eigen risico.

3. Heb ik een aanvullende verzekering nodig?

Een aanvullende verzekering neem ik pas als het echt nodig is. De truc daarbij is dat je uitrekent hoeveel je per jaar aan premie zou betalen. En dit afzet tegen de kosten van de zorg die je denkt nodig te hebben. Ik ga natuurlijk geen 300 euro betalen aan premie als ik alleen maar een bril nodig heb die 200 euro kost. Heeft je kind een beugel nodig dan wordt het een ander verhaal. De gemiddelde beugel kost rond de 2000 euro. Dan is het wel zo verstandig hiervoor een aanvullende tandverzekering te nemen. Kies daarbij dan een zorgverzekeraar zonder extra acceptatie eisen en eentje die geen wachttijd hanteert voordat je pas een vergoeding krijgt.

4. Zijn mijn zorgverleners gecontracteerd?

Heel belangrijk is het om te controleren of je zorgverlener wel door de zorgverzekeraar is gecontracteerd. Ga je naar een zorgaanbieder die geen contract heeft met de zorgverzekeraar? Dan geldt een vergoeding tot een maximumbedrag. Welk percentage je dan vergoed krijgt, hangt af van de soort zorg die je krijgt. Heeft je zorgverlener wel afspraken gemaakt met de zorgverzekeraar, dan krijg je een volledige vergoeding.

Maak elk jaar opnieuw een vergelijking

Ieder jaar vergelijk ik op precies dezelfde manier alle zorgverzekeringen die er zijn met mijn huidige polis. En tot nu toe zat er altijd wel een zorgverzekering bij die net iets goedkoper was of een betere dekking had dan de mijne. Of ik ontdekte de extra services van een zorgverzekeraar. Bij sommige zorgverzekeraars heb je soms extra voordeel doordat er geen eigen risico geldt voor bepaalde behandelingen of medicijnen. Als je zo’n behandeling moet ondergaan, maar daarbij opziet tegen het eigen risico, is dat toch handige informatie.

Tot slot nog enkele persoonlijke tips

Basisverzekering

  • Laat je niet gek maken door de vele polissen. Uiteindelijk zijn ze terug te brengen tot maar 3 soorten: naturapolis, restitutiepolis of een combinatie hiervan.
  • Controleer altijd of jouw gewenste zorgverlener gecontracteerd is door de zorgverzekeraar om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen.
  • Ben je een gezond iemand die haast geen zorg nodig heeft, overweeg dan om het eigen risico te verhogen. Bedenk daarbij wel of je het kunt betalen als je toch onverwacht zorg nodig hebt.

Aanvullende verzekering

  • Voor een aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar je weigeren. Maar er zijn wel degelijk zorgverzekeraars die iedereen direct accepteren en daarbij geen wachttijden hanteren.

Vergelijken

  • Vergelijk je huidige verzekering altijd met die van alle andere zorgverzekeraars. Niets doen kost je poen. Een vergelijkingssite als Poliswijzer.nl kan je daarbij helpen.
  • Kijk goed naar de onafhankelijkheid en de volledigheid van een vergelijkingssite. Check of de site een vergunning heeft van AFM.
  • Consuwijzer helpt je hierbij: Zo herken je een goede vergelijkingssite

Overstappen

  • Bij alle zorgverzekeraars heb je een bedenktijd van 14 dagen na het ontvangen van de nieuwe polis om de verzekering kosteloos te annuleren.
  • Je hoeft de huidige zorgverzekering niet zelf op te zeggen. Dat doet de nieuwe verzekeraar voor je. Makkelijk toch?

Heb jij ook een tip bij het vergelijken van zorgverzekeringen?

Gevraagd: wegwijzer in het zorgverzekeringen bos | Poliswijzer

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022
Dit artikel is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Vergelijk en bespaar op je verzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle verzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.