Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Overstappen zorgverzekering in 2023

Hoe doe je dat?

Vind jouw zorgverzekering

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Wij vragen je postcode omdat we willen laten zien bij welke zorgverleners zoals ziekenhuizen in jouw buurt je terecht kunt.
Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Eén keer per jaar kun je een andere zorgverzekering kiezen voor het volgende jaar. Overstappen naar een andere zorgverzekering doe je om meerdere redenen. De belangrijkste redenen zijn een betere dekking en een lagere premie. Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan jou veel geld besparen.

Waarom heb je een zorgverzekering nodig?

Om te voorkomen dat je zorgkosten zelf moet betalen is een zorgverzekering afsluiten verplicht. Iedereen moet minimaal de basisverzekering hebben. Voor een ruimere dekking kun je de zorgverzekering uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende verzekering sluit je bijvoorbeeld af voor een vergoeding van de tandartskosten en de kosten van fysiotherapie.

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 Basis zorgverzekeringen
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Overstappen zorgverzekering - Waar moet je op letten?

Je kunt de premies voor het nieuwe jaar vergelijken in de periode vanaf half november tot 1 januari. Door te vergelijken kom je erachter welke zorgverzekeraar de voor jou beste dekking biedt tegen de laagste premie. Zet je eigen wensen centraal en zie welke verzekeraar de zorgverzekering biedt die zo goed mogelijk aansluit op de zorgkosten die je verwacht in het nieuwe jaar. Tussentijds overstappen is namelijk alleen in uitzonderingsgevallen mogelijk.

Je kunt voor het nieuwe jaar ongeveer inschatten welke zorgkosten je in ieder geval moet verzekeren. Als je zoon of dochter bijvoorbeeld een beugel verwacht, kun je de zorgverzekering daarop afstemmen. Op basis van voorgaande jaren kun je ook inschatten of je genoeg hebt aan 6 fysiotherapie behandelingen of dat je er 30 moet verzekeren. Als je je alleen voor zorg verzekert die je echt nodig hebt, geeft dat jou mogelijk wel een besparing van 20 euro per maand. Verzeker je dus vooral niet te ruim.


Hoe gaat het overstappen naar een andere zorgverzekering?

Het vergelijken en overstappen van zorgverzekering is eenvoudig als je gebruik maakt van onze zorgvergelijker. Door het gebruiken van filters, stel je jouw eigen zorgverzekering samen. Je geeft bijvoorbeeld aan dat je een bril en anticonceptie wilt meeverzekeren. De vergelijker zoekt naar zorgverzekeringen die aan jouw eisen voldoen, en zet de resultaten in een overzicht. De goedkoopste zorgverzekering die aan de voorwaarden voldoet staat op nummer één. Je kunt je huidige zorgverzekering in de vergelijking zetten om te zien wat je van je eigen zorgverzekering mag verwachten in het nieuwe jaar.


Korting in de collectieve zorgverzekering naar nul, dus overstappen zorgverzekering is de moeite waard

Je kiest alleen een nieuwe zorgverzekering als de huidige niet meer voldoet aan je wensen of als je flink kunt besparen. Vooral verzekerden met een collectieve zorgverzekering moeten goed opletten. Je oude zorgverzekering wordt namelijk flink duurder doordat er sinds 2023 geen korting meer zit op de basisverzekering. Je blijft bij je huidige zorgverzekeraar verzekerd, maar zonder de korting op de basisverzekering. Vergelijken en een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan je dit jaar dus een nog grotere besparing op de kosten geven.


Met de juiste filters altijd geaccepteerd door nieuwe zorgverzekeraar

Bij het overstappen van zorgverzekering kun je tegen beperkingen aanlopen. De nieuwe zorgverzekeraar accepteert je mogelijk niet voor de aanvullende verzekering. Of de verzekeraar hanteert een wachttijd, waardoor je pas in 2024 gebruik kunt maken van een ruime tandartsverzekering. Alleen in uitzonderingsgevallen zijn er beperkingen als je gaat overstappen. In de zorgvergelijker kun je deze uitzonderingen uitsluiten. Zet dan een vinkje bij “acceptatie” voor “direct”. Alleen de zorgverzekeringen die geen wachttijd hanteren en die jou altijd accepteren komen dan nog in de vergelijker terug. Voor de basisverzekering mogen verzekeraars geen beperkingen stellen.

geaccepteerd door nieuwe zorgverzekeraar


Bij dezelfde verzekeraar blijven en toch goedkoper uit zijn

Ben je zeer tevreden over je eigen zorgverzekeraar, maar moet de premie wel omlaag? Je kunt ook vergelijken binnen dezelfde verzekeraar. Beperk de vergelijking dan door jouw verzekeraar toe te voegen bij de filters. Je stapt bijvoorbeeld over van een dure aanvullende verzekering naar een goedkopere. Doordat er geen andere zorgverzekeraar in het overzicht staat, kun je eenvoudiger kiezen.

Tip: of kies een zorgverzekering bij een nieuwe zorgverzekeraar binnen hetzelfde concern. Je kiest bijvoorbeeld voor FBTO in plaats van Zilveren Kruis. Of voor Anderzorg in plaats van Menzis. Op deze manier bespaar je op je maandlasten, maar blijf je wel binnen hetzelfde concern verzekerd. De grote zorgverzekeraars hebben namelijk ook nog goedkopere labels. Zie voor een overzicht het zorglandschap.


Heb je hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering?

Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering heb je misschien wat hulp nodig. Daarom kun je altijd contact met ons opnemen voor een advies op maat. Vergelijk zorgverzekeringen met een adviseur en krijg inzicht in de opties. Voordat je de nieuwe zorgverzekering afsluit, kunnen wij voor je bevestigen dat je de juiste keuze maakt.

De nieuwe zorgverzekering gaat in per 1 januari. Je hebt t/m 31 december de tijd om je keuze te maken. Ben je er eind december nog niet uit? Je kunt ook de huidige zorgverzekering alvast opzeggen in het oude jaar en vervolgens in de hele maand januari nog een nieuwe zorgverzekering kiezen. De nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari. Het is wel belangrijk om je huidige polis vóór de jaarwisseling op te zeggen, anders kun je deze niet meer midden in het jaar beëindigen.

Navigatie