Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar

Goedkoopste zorgverzekering 2023

Vergelijk de goedkoopste zorgverzekeringen & bespaar!

Vind jouw zorgverzekering

Je leeftijd kan van invloed zijn op de hoogte van de premie.
Wij vragen je postcode omdat we willen laten zien bij welke zorgverleners zoals ziekenhuizen in jouw buurt je terecht kunt.
Gezinsleden meeverzekeren
Gezinsleden meeverzekeren

Goedkoopste zorgverzekering in 2023

De goedkoopste zorgverzekering staat op nummer één in onze vergelijker. De voor jou goedkoopste zorgverzekering is mogelijk niet de goedkoopste zorgverzekering voor iemand anders.

Een goedkope polis hoeft niet te betekenen dat je inlevert op de kwaliteit. Een lage maandelijkse premie en toch goed verzekerd zijn is goed mogelijk. Onze gediplomeerde zorgadviseurs helpen je graag met het vinden van de goedkoopste zorgverzekering met de juiste dekking.

Heb je een vraag over zorgverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs
Top 5 max. eigen risico
Met minimaal 50% vrije ziekenhuiskeuze

Veelgestelde vragen

Over zorgverzekeringen
 • Hoe kies je de goedkoopste aanvullende dekking?

  Wat voor jou de goedkoopste aanvullende zorgverzekering is, hangt vooral af van welke zorg je nodig hebt. Een aanvullende verzekering neem je natuurlijk alleen als de te betalen premie opweegt tegen de verwachte kosten. We snappen dat dit lastig zelf te berekenen is. Vaak dekken verzekeringen immers maar een gedeelte van een behandeling. Poliswijzer.nl maakt het je makkelijk en doet de berekeningen voor je zodat je precies weet welke zorgverzekering het beste aansluit bij de te verwachten kosten. Het enige wat jij hoeft te doen is aangeven welke kosten je verwacht.

 • Waar let je op tijdens het vergelijken van een zorgverzekering?

  Het is verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken aan de hand van welke zorg je nodig hebt. Wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is, hangt af van je persoonlijke situatie. Vergelijk niet alleen op prijs maar ook op inhoud en kwaliteit.

 • Is de kwaliteit van zorg bij een goedkopere zorgverzekering lager?

  Nee, de kwaliteit van de zorg bij een goedkopere zorgverzekeraar is hetzelfde als bij die van een duurdere verzekeraar. Dit komt omdat de zorg niet door de zorgverzekeraar wordt verleend, maar door de zorgverleners.

 • Ben je het goedkoopst uit met een collectieve zorgverzekering?

  Nee, het is een misverstand dat je als collectief verzekerde altijd goedkoper uit bent. Er zijn zorgverzekeringen zonder collectiviteit die een lagere premie hebben en dus goedkoper zijn. Met een collectieve zorgverzekering loop je de kans dat je onder- of oververzekerd bent. Daardoor ben je meer geld kwijt dan wanneer je een individuele polis zou afsluiten die beter bij je past. 

Wat is de goedkoopste zorgverzekering 2023?

De allergoedkoopste zorgverzekering in 2023 is Zekur (Natura beperkt). Deze zorgpolis kost € 122,95 per maand met het verplichte eigen risico van € 385. Deze basisverzekering heeft wel een nadeel: namelijk een beperkte vrije ziekenhuiskeuze. Voor slechts een paar euro meer heb je al een zorgverzekering waarbij alle Nederlandse ziekenhuizen gecontracteerd zijn. Dan is VinkVink van Menzis de goedkoopste zorgverzekering met € 125 per maand. Dit zijn de 5 zorgverzekeringen met de laagste premie met minimaal 50% van de ziekenhuizen gecontracteerd. En zoals je ziet, kun je bij alle vijf bij alle ziekenhuizen terecht! Welke goedkoopste basisverzekering kies jij?

top 5 goedkoopste zorgverzekeringen met 385 eigen risico


Hoe duur is een zorgverzekering?

De prijs van de zorgverzekering verschilt per zorgverzekeraar. In 2023 betaal je gemiddeld € 138,51 per maand voor de basisverzekering. De goedkoopste zorgverzekering is € 122,95 en de duurste € 156,50. Een verschil van € 402,60 op jaarbasis in het voordeel van de goedkopere zorgverzekering. De premie is niet alleen afhankelijk van de verzekeraar die je kiest. Ook persoonlijke voorkeuren bepalen de hoogte van de premie. Denk maar eens aan aantal gecontracteerde zorgverleners (ziekenhuizen), de hoogte van het eigen risico, type polis en aanvullende dekkingen.


Goedkoopste zorgverzekering met hoger eigen risico

Wil je echt de goedkoopste zorgverzekering 2023? Kies dan voor een maximaal vrijwillig eigen risico van € 885. Dan is Univé de goedkoopste zorgverzekering met een premie van € 107,45 per maand. Het verhogen van je eigen risico kan verstandig zijn wanneer je weinig zorg nodig hebt en het komende jaar ook weinig zorgkosten verwacht. Je betaalt dan minder premie, in ruil voor het risico dat je loopt.  Let op: zorg dat je altijd voldoende geld achter de hand hebt om je volledige eigen risico te kunnen betalen als je onverhoopt toch zorgkosten maakt. Hieronder vind je de goedkoopste basisverzekeringen met € 885 eigen risico.

top 5 goedkoopste zorgverzekeringen met 885 eigen risico


Laagste zorgpremie per type polis

Je kunt kiezen uit een natura-, combinatie- en restitutiepolis. Met een naturapolis bepaalt de zorgverzekeraar bij welke zorgverleners je terecht kunt. Je hebt een beperkte zorgkeuze. Wat er gebeurt als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat? Dan ontvang je geen volledige vergoeding. Met een restitutiepolis heb je een vrije zorgkeuze. Daarom is een restitutieverzekering duurder dan een naturaverzekering. De goedkoopste restitutiepolis is € 140,75 per maand. Dat is een stuk hoger dan de goedkoopste budget naturapolis van € 122,95 per maand. Een combinatiepolis zit hier tussenin.

De zogeheten internetpolis is vaak een goedkope zorgverzekering

Zorgverzekeraars kunnen de premie van een internet zorgverzekering laag houden omdat de service online is ingericht. Zo kun je in een online omgeving de polis inzien en declaraties indienen. Dit kun je als een voordeel zien als jij je zorgzaken graag online regelt. Soms is ook de klantenservice geheel online, bijvoorbeeld via een chat. Verschillende verzekeraars bieden online polissen aan.


De goedkoopste aanvullende zorgverzekering

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope zorgverzekering, kan het verleidelijk zijn om geen aanvullende vergoedingen te kiezen. Voor mensen die bijvoorbeeld geen tandartskosten maken en nooit naar de fysiotherapeut gaan, kan dit een verstandige keuze zijn. Maak je wel eens gebruik van zorg wat niet in de basisverzekering zit, zoals alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie of tandartsbehandelingen? Dan raden we je aan om goed te kijken naar wat je wel of niet aanvullend verzekert. 

Een uitgebreide zorgverzekering kan voor jou de goedkoopste polis zijn, want met een vergoeding voorkom je dat je zelf betaalt voor zorg die je nodig hebt. Een aanvullende verzekering maakt de zorgverzekering duurder, maar met behulp van de vergelijker vind je alsnog de goedkoopste zorgverzekering 2023. Ga wel voor de gewenste dekking, maar dan tegen de laagste premie.

Hieronder vind je de goedkoopste aanvullende verzekeringen als je weinig, gemiddeld of veel zorg verwacht nodig te hebben in 2023.

 • Goedkope zorgverzekering met klein aanvullend pakket
  Je bent aanvullend verzekerd voor 6 keer fysiotherapie en 75% tot € 250 voor de tandarts bij Univé voor € 142,45 per maand. 
 • Goedkoopste zorgverzekering met middel aanvullend pakket
  Wil je je aanvullend verzekeren voor minimaal 9 behandelingen fysiotherapie en 75% tot € 500 tandartskosten? Dan ben je het voordeligst uit bij Zilveren Kruis met € 162,95 per maand.
 • Goedkope zorgverzekering met groot aanvullend pakket
  De goedkoopste zorgverzekering met een vergoeding voor 16 keer fysiotherapie en 100% tot € 500 tandartskosten is IZZ met een maandelijkse premie van € 176,95. Heb je ook kronen of bruggen nodig volgend jaar? Dan is IZA de goedkoopste zorgverzekering voor € 180,70 per maand.

5 tips om te besparen op je zorgverzekering

De beste zorgverzekering is nog eenvoudig met nuttige tips. Daarom geven we je 5 tips die kunnen helpen bij het vinden van een goedkope zorgverzekering zonder in te leveren op de kwaliteit.

1. Het eigen risico verhogen

Het minimale eigen risico is in Nederland € 385. Dit bedrag kun je vrijwillig opschroeven naar maximaal € 885 per jaar. Door vrijwillig meer eigen risico te betalen, wordt je basisverzekering goedkoper. Hierdoor kun je jaarlijks tot wel € 250 besparen op de basisverzekering. Mocht het zo zijn dat je wel het gehele bedrag aan eigen risico moet betalen, dan moet je dit natuurlijk wel achter de hand hebben. Daarom raden we deze optie alleen aan als je altijd genoeg geld op je spaarrekening hebt staan om dit bedrag te kunnen betalen en als je over het algemeen weinig zorg nodig hebt.

Eigen risico Wat bespaar je ongeveer?
€ 385 € 0
€ 485 € 60
€ 585 € 75
€ 685 € 120
€ 785 € 180
€ 885 € 250

2. Besparen op je tandartsverzekering

Sommige aanvullende zorgverzekeringen zijn onnodig. De tandartsverzekering is een voorbeeld van een verzekering die in sommige gevallen niet uit kan. Wanneer je jaarlijks één of twee keer naar de tandarts gaat voor controle en er nauwelijks iets aan de hand is, dan kun je de tandarts vrijwel altijd beter zelf betalen. De premie die je met een tandartsverzekering jaarlijks extra betaalt, is hoger dan de kosten voor de bezoeken.

3. Is fysiotherapie echt nodig?

Wanneer je niet sport of vrijwel nooit blessures hebt, is het niet per se nodig om een verzekering voor fysiotherapie af te sluiten. De kosten voor de premie liggen in veel gevallen hoger dan de kosten die je maakt als je één of twee keer per jaar de fysiotherapie zelf betaalt. Bekijk daarom goed of je deze aanvullende verzekering echt nodig hebt.

4. Kinderen meeverzekeren

Zijn je kinderen jonger dan 18 jaar? Dan kun je ze gewoon gratis laten meeverzekeren op één van de polissen van de ouders. Het is verstandig om dan te kiezen voor de polis met de meest uitgebreide dekking. Op deze manier betaal je geen extra premie, maar kan je kind wel gebruikmaken van de ruime aanvullende dekkingen.

5. Bekijk of je recht hebt op zorgtoeslag.

Tot een bepaald inkomen heb je recht op zorgtoeslag. De zorgtoeslag dekt een groot deel van de zorgverzekering. Daarom is het altijd de moeite waard om te bekijken of je hier recht op hebt. Hiervoor kun je een proefberekening doen bij de belastingdienst.
 

Navigatie