Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!

Annuleringsverzekering afsluiten

Goed verzekerd bij annulering van je reis!

Vergelijk direct

doorlopende reisverzekeringen

Aanvullende dekking

Verzekerd voor minimaal € 1.000

Dekking bij het annuleren van je vakantie

Moet je je vakantie annuleren? Met een annuleringsverzekering ben je verzekerd als je geboekte vakantie niet kan doorgaan vanwege bijvoorbeeld ziekte of een ziekenhuisopname of als je de reis eerder moet afbreken.

Welke annuleringsverzekering moet ik kiezen?

Je kunt kiezen tussen een kortlopende annuleringsverzekering en een doorlopende annuleringsverzekering. Welke je kiest, hangt af van hoe vaak je op vakantie gaat en van de hoogte van de premie. Een doorlopende reisverzekering met daarin annuleringsdekking is goedkoper dan het afsluiten van een aparte kortlopende annuleringsverzekering. De kortlopende annuleringsverzekering is niet via ons af te sluiten.

Heb je een vraag over doorlopende reisverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de experts van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsexperts
Top 5 doorlopende reisverzekeringen

Veelgestelde vragen

over annuleringsverzekering
 • Kan ik de annuleringsverzekering combineren met de reisverzekering?

  Ja, je kunt een doorlopende reisverzekering inclusief annuleringsverzekering afsluiten. Met deze aanvullende dekking hoef je geen losse annuleringsverzekering meer af te sluiten.

 • Kan ik na het boeken van de vakantie nog een annuleringsverzekering afsluiten?

  Ja, dat kan, maar sluit de annuleringsverzekering wel af binnen 7 na het boeken van de vakantie en vóórdat je reis begint. Anders biedt de annuleringsverzekering geen volledige dekking. 

 • Keert de annuleringsverzekering uit bij annulering door doktersadvies?

  De annuleringsverzekering keert alleen uit als je door een plotselinge ziekte de vakantie moet annuleren. Als je uit voorzorg (ook al is dit een advies van de dokter) de reis annuleert, keert de annuleringsverzekering niet uit. 

 • Wat is een annuleringsverzekering?

  Een annuleringsverzekering biedt dekking als je door ernstige gebeurtenissen niet op vakantie kunt, maar wel al een vakantie hebt geboekt. De annuleringsverzekering keert ook uit als je jouw vakantie moet onderbreken door ziekte of een ongeval. Ook als je terug moet naar Nederland door bijvoorbeeld een sterfgeval van directe familie. 

 • Wanneer moet ik de annuleringsverzekering afsluiten?

  De annuleringsverzekering sluit je af: 

  • voordat je op vakantie gaat; 
  • binnen zeven dagen na het boeken van de vakantie.  

  Als je langer wacht is het annuleren van de vakantie niet meer mogelijk als de annulering het gevolg is van een bestaande kwaal of situatie. Je was bijvoorbeeld al ziek bij het afsluiten van de reisverzekering met de annuleringsdekking. 

Wat vergoedt een annuleringsverzekering?

Een vakantie boek je vaak al ruim vóór de vertrekdatum. In de periode tot je vakantie kan er iets veranderen waardoor de vakantie niet door kan gaan. Bij annuleren vóór de vertrekdatum, moet je een deel of de volledige reissom betalen. Je kunt een annuleringsverzekering afsluiten om te voorkomen dat je betaalt voor een vakantie die niet doorgaat. Geldige annuleringsredenen zijn onder andere: 

 • Ernstige ziekte van jezelf of van je naasten (medische redenen) 
 • Onvoorziene medische ingreep 
 • Onvrijwillige werkloosheid 
 • Echtscheiding 
 • Zwangerschapscomplicaties 
 • Nieuwe baan na werkloosheid 
 • Ernstige schade aan je huis 
 • Niet krijgen van een noodzakelijk visum 
 • Onvoorziene gebeurtenissen 

Je reis moeten afbreken door een verzekerde gebeurtenis geeft ook recht op een uitkering. Je kunt bijvoorbeeld op de bestemming ernstig ziek worden.   

Binnen 7 dagen na het boeken moet je de annuleringsverzekering afsluiten. Sommige verzekeraars hanteren een ruimere termijn


Wat houdt een kortlopende annuleringsverzekering in?

Een kortlopende annuleringsverzekering wordt ook wel een aflopende annuleringsverzekering genoemd. Dit is een verzekering om maar één vakantie te verzekeren. Bij annulering vóór vertrek, krijg je de reissom die je moet afrekenen weer terug van de verzekeraar als je aan de voorwaarden voldoet. Bij het eerder afbreken van de vakantie krijg je een deel van de reissom terug. Deze dekking kan een onderdeel zijn van een kortlopende reisverzekering. De annuleringsverzekering is in dat geval een aanvullende dekking. De kortlopende annuleringsverzekering sluit je vaak af als je niet meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Ga wel eerst vergelijken, want een losse annuleringsverzekering is behoorlijk duur.


Wat houdt een doorlopende annuleringsverzekering in?

De doorlopende annuleringsverzekering is een onderdeel van de doorlopende reisverzekering. Een dergelijke reis- en annuleringsverzekering maakt het verzekeren van je vakantie goedkoper. Je sluit namelijk tegen een lage premie een reisverzekering af voor het gehele jaar. Voor bijvoorbeeld een weekendje weg ben je dan standaard verzekerd. Je hebt dekking bij een samengestelde reis naar Spanje, maar bijvoorbeeld ook bij een nachtje weg naar een hotel aan de kust. De voorwaarde is het hebben van een geboekte reis en minimaal één overnachting.

annuleringsverzekering afsluiten


Reis annuleren - Zo claim je schade op de annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering vergoedt de schade als je vooraf of tijdens de vakantie moet annuleren. De annuleringsverzekering dekt de schade als het annuleren veroorzaakt is door een verzekerde oorzaak. Je kunt contact opnemen met de verzekeraar om de schade te melden. Verzekeraars hebben hier tegenwoordig online processen voor ingericht. Moet jij je reis afbreken? Neem dan gelijk contact op met de alarmcentrale van je reisverzekeraar om aan te geven waarom je eerder de vakantie moet afbreken.


Een negatief reisadvies is geen geldige annuleringsreden

Als vóór aanvang van de vakantie een negatief reisadvies wordt afgegeven, is dit geen geldige reden voor een claim op de annuleringsverzekering. Een pakketreis mag je annuleren als de bestemming niet veilig is. Mogelijk neemt de reisorganisatie zelf al het initiatief om de reis te annuleren. Je hebt dan recht op een omboeking of een andere vertrektijd.


Waarom je beter niet kunt kiezen voor een kortlopende annuleringsverzekering

Zodra je reis geboekt is, krijg je van de reisorganisatie of de boekingssite ook gelijk de optie om een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar deze verzekeringen zijn erg duur. Het gaat vaak om een premie tussen 5% en 7% van de reissom. Voor een gezinsvakantie van € 3500 betaal je dus een premie tussen € 175 en € 245. Door het kiezen voor een doorlopende reisverzekering met een doorlopende annuleringsverzekering, betaal je maar € 110 per jaar. Je betaalt dus minder en je hebt er ook nog een reisverzekering voor het hele jaar bij.


Annuleringsverzekering toevoegen aan de doorlopende reisverzekering

Heb je al een doorlopende reisverzekering? Dan kun je ervoor kiezen om de annuleringsdekking eraan toe te voegen. Nog beter is het maken van een nieuwe vergelijking waarin je beide verzekeringsvormen meeneemt. Elke wijziging in je wensen kan namelijk betekenen dat een andere reisverzekeraar voordeliger is.


Altijd onbezorgd op vakantie

Met een doorlopende reisverzekering kun je altijd onbezorgd op vakantie. Ook met last minute reizen. Als je een vakantie boekt, heb je dekking op je doorlopende polis. De kortlopende annuleringsverzekering geldt ook voor last minute reizen, maar met een dergelijke reisverzekering betaal je per reis.

Bij het boeken van een vakantie kun je het beste alle mogelijkheden doornemen. Standaard een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten is niet verstandig. Kijk vooral ook wat een doorlopende annuleringsverzekering in een doorlopende reisverzekering kost. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt. 

Navigatie