Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Inboedelverzekering vergelijken

Vind de goedkoopte inboedelverzekering voor jouw woonsituatie

Vergelijk direct

inboedelverzekeringen
Op basis van je adres kunnen we een aantal kenmerken van je woning bepalen, zoals bouwjaar en oppervlakte.

Ook wordt er op basis van je woonwijk een inschatting gemaakt welke risico's je loopt en welke waarden je bezittingen hebben. Dit kan invloed hebben op de premie.
Op basis van je leeftijd maakt de verzekeraar een inschatting van de risico's en waarde van je bezittingen. Dit kan invloed hebben op de premie.
Hoeveel kamers heb jij in je huis?
Het gaat dan om werk-, slaap-, hobby- en woonkamers.

Gezinssamenstelling

Wat is een inboedelverzekering?

Spullen die zich los in je huis bevinden, zoals je meubels, sieraden en elektronische apparatuur, verzeker je met een inboedelverzekering. De inboedelverzekering verzekert je spullen tegen de grootste gevaren zoals brand, diefstal, storm- en waterschade.

Besparen op de inboedelverzekering

Doordat inboedelverzekeraars verschillende premies rekenen voor dezelfde dekking, ontstaan er verschillen in de prijs die je betaalt voor een inboedelverzekering. Door inboedelverzekeringen met elkaar te vergelijken vind je snel de beste en goedkoopste inboedelverzekering. En afsluiten is zo geregeld.

Eenvoudig je inboedelverzekering afsluiten

Op Poliswijzer.nl kun je gemakkelijk je inboedelverzekering vergelijken en afsluiten. Vul een aantal persoonlijke gegevens in de vergelijker en ontdek de inboedelverzekering die het beste bij jouw situatie past. Door middel van jouw persoonlijke gegevens (postcode, type huis, gezinssamenstelling) kunnen we de voordeligste premie voor jouw inboedelverzekering berekenen. Als je de ideale inboedelverzekering hebt gevonden, kun je deze direct afsluiten via de  aanmeldknop.

Heb je een vraag over inboedelverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs

Veelgestelde vragen

over inboedelverzekeringen
 • Is een inboedelverzekering verplicht?

  Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht maar het is wel verstandig om een inboedelverzekering te nemen. Met de inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd tegen brand-, inbraak-, diefstal- en waterschade. In onze vergelijker kun je de diverse inboedelverzekeringen vergelijken op prijs en inhoud. 

 • Hoeveel kost een inboedelverzekering?

  Een extra uitgebreide inboedelverzekering kost gemiddeld € 7,00 per maand. De premie van de all risk inboedelverzekering is gemiddeld € 10,60 per maand. De premie is hoger als je in een duurder gebied woont, zoals de randstad. Of als je in een vrijstaand huis woont. De premie wordt juist lager als je kiest voor een eigen risico.

 • Hoe wordt de premie bepaald van een inboedelverzekering?

  De premie van een inboedelverzekering wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren, zoals je persoonlijke situatie en het bedrag waarvoor je verzekerd wilt zijn. Woon je bijvoorbeeld in een stad waar de kans op inbraak groter is? Dan is de premie gemiddeld hoger.

 • Hoe bepaal ik het te verzekeren bedrag?

  Dat kun je doen door in de vergelijker vragen over jouw (woon)situatie te beantwoorden. Dit zijn bijvoorbeeld vragen over je inkomen, type woning en bouwjaar. Aan de hand van jouw antwoorden schat de verzekeraar de waarde van jouw spullen in.

 • Wat is het verschil tussen extra uitgebreid en all risk dekking?

  In de extra uitgebreide polis wordt schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand of diefstal gedekt. De all risk inboedelverzekering is completer en dekt bijvoorbeeld ook schade dat door eigen schuld is veroorzaakt. Wanneer je per ongeluk je tv laat vallen, dekt de all risk inboedelverzekering dit dus wel en de extra uitgebreide inboedelverzekering niet.

Inboedelverzekering dekking

Wat een inboedelverzekering vergoedt, verschilt per verzekering en verzekeraar. Bij een inboedelverzekering zijn de spullen in je huis verzekerd tegen inbraak-, water- en brandschade. Bij een all risk verzekering zijn je spullen ook verzekerd als je de schade zelf per ongeluk veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een vaas of tv laat vallen. Wat er precies wordt gedekt door een inboedelverzekering staat in de polisvoorwaarden. Dit kun je vinden onder ‘dekking en vergoedingen’ in de vergelijker.

Inboedelverzekering vergelijken

Inboedelverzekering wijzigen bij wijzigingen in inboedel

Het is verstandig om regelmatig na te kijken of jouw inboedelverzekering nog past bij jouw inboedel. Door de jaren heen verandert jouw inboedel. Je schaft misschien nieuwe/duurdere apparaten aan of je koopt nieuwe meubels. Door regelmatig je inboedelverzekering te vergelijken en aan te passen aan jouw huidige inboedel, voorkom je dat je verzekeraar niet 100% uitkeert bij schade/diefstal.

Smartphone en inboedelverzekering

Je smartphone is verzekerd tegen diefstal en brandschade als dit binnenshuis is gebeurd. Heb je een all risk inboedelverzekering afgesloten? Dan is je smartphone ook verzekerd als je deze zelf per ongeluk hebt laten vallen.  

Maar let op: bij sommige inboedelverzekeringen is de dekking voor een smartphone beperkt of helemaal uitgezonderd. Dit kan betekenen dat je een hoger eigen risico betaalt bij diefstal of schade aan jouw smartphone. Er zijn ook verzekeraars die schade of diefstal aan smartphones helemaal niet vergoeden of alleen een maximale vergoeding uitkeren. Bekijk daarom goed bij welke verzekeraars je smartphone wel verzekerd is.

Schade-uitkering

Bij schade gaat de verzekeraar uit van de nieuwwaarde. De nieuwwaarde is het bedrag dat nodig is om het voorwerp nieuw te kopen. Als de waarde van het voorwerp onder de 40% van de nieuwwaarde zakt, krijg je niet het volledige schadebedrag uitgekeerd. In dit geval krijg je de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde is het bedrag dat het voorwerp waard was vlak voor de schade/diefstal. 

Wil je weten hoe dit uitpakt bij jouw inboedelverzekering? Gebruik dan onze crashtest bovenin de vergelijker. De tool gebruikt de afschrijvingslijsten (hiermee wordt de dagwaarde berekend) van verzekeraars om jou te laten zien wat je terugkrijgt in het geval van schade of diefstal.

crashtest in de vergelijker

Allrisk inboedelverzekering

Bij een all risk inboedelverzekering zijn de losse spullen in je woning verzekerd tegen brand-, water- en inbraakschade. Daarnaast zijn je spullen verzekerd tegen schade door eigen schuld, mits je dit niet opzettelijk hebt gedaan. Je spullen zijn bij een all risk inboedelverzekering alleen niet verzekerd in situaties die nadrukkelijk in de polisvoorwaarden zijn genoemd. Dit verschilt per verzekeraar.

Verschil tussen extra uitgebreid- en all risk-dekking

In de extra uitgebreide polis wordt schade aan je inboedel door bijvoorbeeld brand of diefstal gedekt. De all risk inboedelverzekering is completer en dekt bijvoorbeeld ook schade dat door eigen schuld is veroorzaakt. Wanneer je per ongeluk je tv laat vallen, dekt de all risk inboedelverzekering dit dus wel en de extra uitgebreide inboedelverzekering niet.

Eigen risico bij een inboedelverzekering

Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. De hoogte van het eigen risico is niet bij alle verzekeraars gelijk. Voor een inboedelverzekering ligt het eigen risico meestal tussen de € 0 en € 100. Bij stormschade en in bepaalde grote steden kunnen verzekeraars een hoger eigen risico hanteren.

De goedkoopste inboedelverzekering

De hoogte van de premie van jouw inboedelverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. De premie wordt berekend op basis van jouw adres, type woning, de grootte van de woning en je gezinssamenstelling. Zo is de premie voor een kleine woning lager dan voor een vrijstaand huis. Daarnaast betaal je meer premie als je in een regio woont waar de kans op inbraak hoger is, zoals in de randstad. Op ‘Wat kost een inboedelverzekering’ vind je een indicatie voor een goedkope inboedelverzekering in jouw situatie. 

premie-huizen-poliswijzer.png

Als je jouw woning hebt beveiligd volgens het politiekeurmerk en het BORG-certificaat daarvoor hebt ontvangen, kun je korting krijgen op de premie van de inboedelverzekering. Een BORG-certificaat is een document waarmee je aantoont dat je woning goed beveiligd is tegen inbraak. Een BORG-certificaatHet wordt alleen uitgegeven door een erkend beveiligingsbedrijf.

De beste inboedelverzekering

Op Poliswijzer.nl kun je jouw gegevens invullen en jouw verzekeraar vergelijken met alle andere aanbieders. Hier kun je gemakkelijk een inboedelverzekering vergelijken op prijs en kwaliteit.

Vergoeding van schade door eigen schuld

Schade door eigen toedracht is niet standaard meeverzekerd. Een all risk inboedelverzekering vergoedt schade wel die door je eigen toedracht is veroorzaakt. Dit geldt alleen onder de voorwaarde dat de schade niet opzettelijk is gemaakt.

Opzeggen inboedelverzekering

De meeste verzekeraars rekenen een minimale looptijd van 1 jaar voor een inboedelverzekering. Na dit jaar kun je op elk moment je verzekering opzeggen. Je hebt wel een opzegtermijn van één maand.

Er zijn ook verzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn. Hierbij heb je in het eerste jaar geen opzegtermijn. Deze inboedelverzekeringen kun je vinden met het filter ‘dagelijks opzegbaar’ in de vergelijker. 

Onder bepaalde omstandigheden mag je jouw inboedelverzekering vroegtijdig opzeggen. Als je gaat emigreren of samenwonen mag je een inboedelverzekering per direct opzeggen. Als je gaat samenwonen en beiden een inboedelverzekering hebt, mag je jouw inboedelverzekering opzeggen en als het nodig is een nieuwe afsluiten.

Inboedelverzekering kosteloos annuleren

Na het afsluiten van een inboedelverzekering heb je 14 dagen bedenktijd. Mocht je je toch bedenken of een andere verzekering willen, dan kun je binnen 14 dagen je verzekering kosteloos annuleren en een andere verzekering kiezen.

Verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering

Met een inboedelverzekering dek je alle losse spullen die in je woning staan tegen brand-, water- en inbraakschade. Denk hierbij aan je meubels, elektronische apparatuur en sieraden. Je kunt een inboedelverzekering afsluiten bij een koop- en huurwoning. Met een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan je huis tegen schade door brand, inbraak, storm of blikseminslag. Denk hierbij aan de keuken, badkamer en inbouwkast. Een opstalverzekering kun je alleen afsluiten bij een koopwoning.

inboedel of opstalverzekering

Meer informatie over inboedelverzekeringen is te vinden in onze Kennisbank.

Informatie gecontroleerd door expert

Lesley Anker

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Lesley Anker, specialist op het gebied van verzekeringen.

Navigatie