Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Opstalverzekering vergelijken

Stap eenvoudig over & bespaar!

Vergelijk direct

opstalverzekeringen
Op basis van je adres kunnen we een aantal kenmerken van je woning bepalen, zoals bouwjaar en oppervlakte.

Ook wordt er op basis van je woonwijk een inschatting gemaakt welke risico's je loopt en welke waarden je bezittingen hebben. Dit kan invloed hebben op de premie.
Op basis van je leeftijd maakt de verzekeraar een inschatting van de risico's en waarde van je bezittingen. Dit kan invloed hebben op de premie.
Hoeveel kamers heb jij in je huis?
Het gaat dan om werk-, slaap-, hobby- en woonkamers.

Gezinssamenstelling

Wat is een opstalverzekering?

Alles wat vastzit aan je koophuis, zoals je keuken, badkamer en zonnepanelen, verzeker je met een opstalverzekering. Deze verzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. De opstalverzekering verzekert je huis tegen schade door brand, diefstal, storm of blikseminslag.

Wat is opstal?

Een opstal is een huis en alles wat aan dat huis vastzit. Alles wat je niet eenvoudig mee kunt nemen bij een verhuizing omdat het vastzit, is opstal en alles wat los staat van het huis is inboedel. Een losstaande kledingkast behoort tot de inboedel, een inbouwkast is juist weer opstal. Een inbouwkast is namelijk niet mee te nemen bij een verhuizing. Enkele voorbeelden van opstal:

 • Zonnepanelen
 • Schutting
 • Vastgelijmde vloer
 • Keuken
 • Warmtepomp
 • Centrale verwarming
 • Badkamer

Heb je een vraag over opstalverzekeringen?

Neem dan gerust contact op met de specialisten van Poliswijzer.nl.
Wij staan iedere maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.30 voor je klaar.
Poliswijzer.nl Poliswijzer gediplomeerde verzekeringsadviseurs

Veelgestelde vragen

over opstalverzekeringen
 • Wat is een opstalverzekering?

  Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering, dekt schade door brand, inbraak, storm of blikseminslag aan je huis. Onder de opstalverzekering valt alles wat vastzit aan je huis, zoals je keuken, badkamer, maar bijvoorbeeld ook een inbouwkast, vastgelijmde vloeren en rolluiken voor het raam.

 • Is de opstalverzekering verplicht?

  De opstalverzekering voor je woning is niet verplicht volgens de wet. Wanneer je een huis hebt gekocht met een hypotheek stelt de bank waar je de hypotheek hebt afgesloten de opstalverzekering wél verplicht.Logisch, want je huis is het onderpand van je lening. Zonder een opstalverzekering loop je een groot financieel risico omdat je huis veel waarde heeft. De opstalverzekering is daarom altijd aan te raden.

 • Voor wie is de opstalverzekering?

  Huiseigenaren sluiten de opstalverzekering af. Als je een huis hebt gekocht, kun je een opstalverzekering afsluiten. Als je een huis huurt, sluit de verhuurder de opstalverzekering af.

 • Hoeveel kost een opstalverzekering?

  Een extra uitgebreide opstalverzekering kost gemiddeld € 16 per maand. De premie van de allrisk dekking kost gemiddeld € 21 per maand. De premie is hoger in het geval je in een duurder gebied woont, zoals de randstad. Of als je in een vrijstaand huis woont. De premie wordt juist lager als je kiest voor een eigen risico. Een goedkope opstalverzekering kan direct de beste opstalverzekering zijn. Door het vergelijken kom je tot de best passende opstalverzekering tegen een lage premie. Voor bijzondere panden kunnen hogere premies gelden.

 • Hoe bepaal ik het te verzekeren bedrag?

  Dat kun je doen door in de vergelijker vragen over jouw (woon)situatie te beantwoorden. Dit zijn bijvoorbeeld vragen over je inkomen, type woning en bouwjaar. Aan de hand van jouw antwoorden schat de verzekeraar de waarde van jouw huis in. Zo vind je de beste opstalverzekering en kun je binnen een paar klikken de goedkoopste opstalverzekering afsluiten met de beste dekking. Om een opstalverzekering af te sluiten hoef je geen ingewikkelde vragen over het huis te beantwoorden.

Je opstal verzekeren is noodzakelijk

De opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel noodzakelijk. Door een brand kan je huis verwoest raken. Dit heeft grote financiële gevolgen. De opstalverzekering vergoedt bijvoorbeeld waterschade en schade door brand inbraak. Andere belangrijke dekkingen zijn gericht op:

 • Brand- en blusschade
 • Ontploffing
 • Neerslag en vorst 
 • Inbraak en diefstal
 • Storm
 • Rook- en roetschade
 • Blikseminslag

Als je een hypotheek moet afsluiten voor het kopen van een huis, is de opstalverzekering verplicht. De bank eist namelijk dat je een opstalverzekering afsluit.

Welke opstalverzekering is de beste?

Niet voor iedereen is dezelfde opstalverzekering de beste keuze. De meest voorkomende schades vergoeden verzekeraars standaard, toch kunnen er belangrijke verschillen zitten tussen opstalverzekeringen. De ene verzekeraar vergoedt ook schade door jezelf veroorzaakt, terwijl een andere verzekeraar dergelijke schade afwijst. Voor jou kan de Centraal Beheer opstalverzekering de verstandigste keuze zijn. Een ander kan juist beter kiezen voor de allrisk opstalverzekering van Aegon. Alleen door het vergelijken zie je de verschillen in dekking en premie.

Met een huurhuis heb je geen opstalverzekering nodig

Voor een huurhuis is de verhuurder verantwoordelijk voor het verzekeren van het huis. De verhuurder moet dus de herbouwwaarde berekenen en sluit de opstalverzekering af.

Premie opstalverzekering - Waar is het van afhankelijk?

De premie is afhankelijk van wat de opstalverzekering dekt en van de herbouwwaarde van het huis. Deze waarde hoef je niet zelf te berekenen. In onze vergelijker vul je jouw gegevens is en wij zorgen voor de rest. Wat de opstalverzekering dekt, verschilt sterk tussen de all risk opstalverzekering en de verzekering met een beperktere dekking. Er zijn verschillende opstalverzekeringen met uiteenlopende dekking en premies. Na het afsluiten van de verzekering krijg je een voorlopige dekking of je krijgt gelijk de polis toegestuurd.

Wat maakt de all risk opstalverzekering een verstandige keuze?

Je hebt twee verschillende verzekeringsvormen die verzekeraars aanbieden, namelijk de extra uitgebreide opstalverzekering en de all risk opstalverzekering. Zoals uit de naam al blijkt, biedt de extra uitgebreide opstalverzekering al een ruime dekking. De all risk opstalverzekering doet daar nog een schepje bovenop. De all risk verzekering biedt dekking tegen alle schades die onverwacht ontstaan. Wat niet verzekerd is, wordt uitgesloten in de polisvoorwaarden. Uitgesloten is bijvoorbeeld schade opzettelijk door jezelf veroorzaakt.

Meer informatie over opstalverzekeringen is te vinden in onze Kennisbank.

Navigatie