Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Autovakantie buitenland? Wat als de grenzen plots dicht gaan

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

In Europa hebben we grip op het coronavirus, maar een nieuwe uitbraak ligt op de loer. Stel, je gaat op autovakantie naar het buitenland en vervolgens gaan de grenzen dicht. Hoe kom je met auto en al weer thuis? 

wat-als-grenzen-dichtgaan-vakantie-poliswijzer.png

Door een autovakantie voorkom je dat je in de drukte terecht komt op vliegvelden. En je hoeft niet dicht bij vreemde mensen te zitten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Zodra je met de auto Nederland verlaat, moet je rekening houden met de wetten en de regels in het land waar je rijdt. De grootste angst is dat de grenzen tijdens jouw vakantie weer dicht gaan. Hoe kom je dan thuis?

Vast in het buitenland

Stel, je vertrekt naar Italië. Vervolgens beslist dat land om de grenzen dicht te gooien door een uitbraak van het coronavirus. In dat geval zit je vast in het buitenland. De Nederlandse overheid heeft aangegeven dat ze landgenoten niet weer terughalen. Het risico is dus voor jezelf. Wij hebben bij drie reisorganisaties/instanties nagevraagd hoe het zit met een autovakantie. 

Tui

Bij het boeken van een vliegvakantie is de reisorganisatie verantwoordelijk voor de heen- en terugreis. Dat is bij een autovakantie niet het geval. Als de grenzen van jouw vakantieland dicht gaan, ben je op jezelf aangewezen.

ANWB

Of ze je terughalen is afhankelijk van de situatie. In maart hebben ze reizigers teruggehaald, maar waarschijnlijk gaat het nu niet gebeuren omdat vakantiegangers nu bewust zelf een risico nemen. 

D-reizen

Ook bij D-reizen ben je op jezelf aangewezen. Ze zullen ondersteuning bieden, maar ze halen je niet op met een autovakantie.

ideale-vakantie-met-auto-en-caravan.png

Of het verstandig is om deze zomer met de auto naar het buitenland te vertekken? Het kan, maar verdiep je wel in de risico's. Reis bewust!

Kun je de autoverzekering inschakelen?

Nee, helaas gaat de verzekeraar niets voor je doen. De autoverzekering schakel je in bij schade, maar als je niet meer kunt vertrekken uit het vakantieland vanwege dichte grenzen kan de verzekeraar je niet helpen. Ook de reisverzekering zorgt er niet voor dat je terug wordt gehaald uit het buitenland. Je neemt immers zelf het risico.

Blijf op de hoogte van actuele reisadviezen

Op vakantie gaan in het buitenland is nu anders door de dreiging van het coronavirus. Houd er rekening mee dat er zaken anders kunnen lopen dan vooraf ingeschat. In het slechtste geval wordt je vakantie noodgedwongen verlengd door een lockdown. Houd het alarmnummer van de autoverzekering en de reisverzekering daarom binnen handbereik. Zorg er ook voor dat je snel online informatie kunt inwinnen. Met de app BZ Reisadvies ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in een land. Dus zorg voor een grote internetbundel en download de Reisapp van Buitenlandse Zaken of leg in noodsituaties contact op twitter via 247BZ. Het is de enige hoop om weer thuis te komen als je vastzit in het buitenland.

Check voor de zekerheid ook nog even je autoverzekering. Ben je WA of WA beperkt casco verzekerd? Je kunt de auto mogelijk tegen een vergelijkbare premie bij een andere verzekeraar allrisk verzekeren. Dat scheelt weer financiële zorgen bij schade aan je auto onderweg. 

We wensen jou een prettige autovakantie en veel veilige kilometers, maar nogmaals denk er wel eerst goed over na.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 505
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie