Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Checklist: je auto(verzekering) voorbereiden op winterweer

door Lesley Anker

Het is winter, maar de weersvoorspelling is er niet naar: geen Elfstedentocht en sneeuwstormen dit jaar. Waarschijnlijk,  want de winter is nog niet voorbij en er bestaat altijd kans op sneeuw en gladheid. Ook de voorjaarsvakantie staat voor de deur waarin veel mensen op wintersport gaan. Zo bereid je jouw auto voor op het winterweer.

winterbanden-poliswijzer.png

Volgens de ANWB is de kans op autoschade in de winter 60 procent groter dan in de zomer.  Met onze checklist maak je de kans op schade aan je auto kleiner tijdens winterweer.

1. Winterbanden

verkeersvord-sneeuwkettingen.PNGWinterbanden zijn niet verplicht in Nederland, maar bieden wel meer grip op de weg tijdens winterse omstandigheden. Je kunt ook kiezen voor vierseizoenenbanden: dan heb je een beetje van alle werelden. Ga je op wintersport met de auto? Dan zijn winterbanden noodzakelijker. Rijd je toch zonder winterbanden, dan kan je dat in het buitenland een flinke boete opleveren. Ook word je in veel landen aansprakelijk gehouden voor autoschade als je niet met winterbanden rijdt terwijl dat wel verplicht is. Winterbanden zijn verplicht in Duitsland, Luxemburg en Oostenrijk. En op een deel van de wegen in Frankrijk, Italië en Zwitserland.

2. Sneeuwkettingen meenemen

Over wintersport gesproken: sneeuwkettingen kunnen dan niet ontbreken in je achterbak. In veel wintersportgebieden is het op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt met een verkeersbord aangegeven. Sneeuwkettingen zijn verplicht in Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Rij je een berggebied tegemoet of ligt er extreem veel sneeuw op de weg? Monteer ze dan om je autobanden. Belangrijk: sneeuwkettingen mogen alleen worden omgelegd wanneer de weg dusdanig bedekt is met sneeuw of ijs. De kettingen mogen het wegdek niet beschadigen.

Hier zie je in een oogopslag waar de winterbanden of sneeuwkettingen verplicht zijn:

3. Voldoende ruitenwisservloeistof (met antivries)

Het is belangrijk om af en toe -en helemaal vóór een lange autoreis- te controleren of er nog voldoende ruitenwisservloeistof in de voorraadtank zit. Door opspattend water en sneeuwresten gebruik je de ruitensproeier vaker in de winter. Gebruik ruitenwisservloeistof antivries (blauw) als het kouder wordt. Daarmee kun je tot ver onder nul je ruiten blijven sproeien. Dat is belangrijk, want goede ruitenwisservloeistof haalt snel pekel en andere vuiligheid van je ramen. Je houdt dus goed zicht en voorkomt zo ongelukken. Bovendien voorkomt antivries dat er leidingen kapot vriezen.

4. IJskrabbers bij de hand

Niets is vervelender dan slecht zicht door bevroren autoramen. Je ruiten ontdooien duurt vaak lang, maar je kunt dit proces versnellen met een ijskrabber of ruitontdooier. Liever voorkomen? Koop dan een anti-ijsdeken voor je voorruit. Extra tip: plaats de anti-ijsdeken onder je ruitenwissers, zodat deze niet vastvriezen. 

5. Deurrubbers insmeren (of sprayen)

Door vorst kunnen je autodeuren vastvriezen. Dit kun je op meerdere manieren voorkomen door de rubbers in te smeren of sprayen met bijvoorbeeld vaseline(spray), siliconenspray of talkpoeder.

6. Doe de wintercheck

Geen zin om zelf alles bij langs te gaan? Bij je eigen autogarage kun je een wintercheck laten doen. Daarna kun je met een goed gevoel de winter door.

Autoverzekering vergelijken

Je hebt er alles aan gedaan om je auto winterproof te maken. Nu je autoverzekering nog! Omdat de kans op autoschade in de winter dus groter is, doe je er verstandig aan om eens naar de dekking te kijken.

Heb je een WA autoverzekering? Dan is de schade die je aan je eigen auto toebrengt niet verzekerd. Als jouw auto bijvoorbeeld slipt door ijs of natte sneeuw en tegen een paaltje of andere auto botst, krijg je de schade aan je eigen auto niet vergoed. De schade die is aangericht aan andermans auto is wél verzekerd in de WA verzekering.

De WA + beperkt casco dekt soms schade aan je eigen auto en een WA + volledig casco (all risk) altijd. Ga je op wintersport? Bekijk dan ook eens of je aanvullend bent verzekerd voor pechhulp in het buitenland.

Als je je autoverzekering vergelijkt, is de kans groot dat je een autoverzekering vindt met een uitgebreidere dekking tegen een lagere premie. En dan houd je ook nog eens geld over voor je wintersportvakantie.

Deel dit artikel op:

Lesley Anker

Online Productspecialist Verzekeringen
Lesley Anker
Ik ben Lesley, sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorgverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Dat onze websitebezoeker verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kan vergelijken vind ik het allerbelangrijkst. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie