Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Sinds 1 juli is de directe schadeafhandeling in gegaan. Wat zijn de voordelen?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Sinds 1 juli is de directe schadeafhandeling geïntroduceerd. Schade aan jouw auto veroorzaakt door een ander kun je voortaan via je eigen verzekeraar laten betalen. Geen moeilijke toestanden meer, maar rechtstreeks zakendoen. Hoe werkt het en wat zijn voor jou de grootste voordelen? 

directe schadeafhandeling

Het is jou mogelijk weleens overkomen. Jouw auto raakt beschadigd door toedoen van een andere automobilist. Als je WA casco verzekerd bent, is de schadeafwikkeling eenvoudig. Jouw verzekeraar zorgt voor herstel van de schade. Het is een ander verhaal met een beperktere dekking. In dat geval moest je zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen voor de schade. Dat is niet handig. Met het systeem van de directe schadeafhandeling is het ontvangen van een vergoeding nu eenvoudiger.

Hoe werkte het verhalen van schade voorheen?

Je had jouw auto uitsluitend tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekerd. Je reed op een voorrangsweg en je werd in de flank gereden door een automobilist die dacht dat hij voorrang had. De eerste gedachte van jou was je autoverzekeraar bellen en de schade indienen. Helaas werd dit een teleurstelling. Je verzekeraar ging niets voor je doen en verwees jou naar de verzekeraar van de tegenpartij. Je moest de andere verzekeraar aansprakelijk stellen voor de schade en zelf de bewijsvoering aanleveren. 

Hoe gaat de afwikkeling van schade vanaf 1 juli?

Sinds 1 juli 2021 is het verhalen van autoschade een stuk makkelijker. Ook met de WA en de WA beperkt casco autoverzekering kun je gewoon je eigen verzekeraar aanspreken als je schade oploopt dat door een ander veroorzaakt is. Je hoeft dus niet meer met je schade te leuren bij een andere verzekeraar. Dit doet jouw verzekeraar nu voor jou. Hierdoor wordt het niet alleen eenvoudiger, maar het afwikkelen van schades zal ook veel sneller gaan. Jouw verzekeraar stelt de andere verzekeraar aansprakelijk en je krijgt zo snel mogelijk een gerepareerde auto. Overigens blijf je de vrijheid houden om de schade zelf bij de aansprakelijke verzekeraar te claimen. Als je dus voorkeur hebt voor de oude route van het zelf aansprakelijk stellen van de tegenpartij, blijft deze keuzemogelijkheid bestaan.

Wat zijn de voorwaarden voor de directe schadeafhandeling?

auto-crash.pngEr moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan om gebruik te kunnen maken van de nieuwe manier om autoschades af te wikkelen.

  • Je hebt samen met de tegenpartij een schadeaangifteformulier ingevuld.
  • Het gaat om een ongeval met een ander motorrijtuig
  • Er is geen buitenlands motorrijtuig bij betrokken
  • De tegenpartij is helemaal of gedeeltelijk aansprakelijk (stelt jouw verzekeraar vast)
  • Er is geen letselschade ontstaan bij de schade
  • Je auto is WA of WA beperkt casco verzekerd

Gevolgen van directe schadeafhandeling voor je schadevrije jaren?

De manier van verrekening van de schade met de directe schadeafhandeling zorgt niet voor een verandering in het omgaan met schadevrije jaren. Als de schade verhaalbaar is, kost het geen schadevrije jaren, en dat was ook al het geval vóór 1 juli 2021. 

Gemak is grootste toegevoegde waarde

De nieuwe manier van afwikkelen van schades is vooral ingrijpend voor verzekeraars en bedrijven die zich bezighouden met schadeafwikkeling. Voor jou biedt het gemak. Het indienen van een claim kost je nu minder tijd, omdat niet meer uitgezocht hoeft te worden wie de aansprakelijke verzekeraar is.  Vergelijk jouw autoverzekering even, want mogelijk laat je iedere maand weer geld liggen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 5 juli 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie