Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Dreiging duurdere autoverzekering door meer auto-inbraken

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Dieven van auto-onderdelen zijn weer volop actief waardoor het aantal auto-inbraken stijgt. Uit een aflevering van Opsporing Verzocht blijkt dat er gemiddeld een paar keer per week een auto wordt leeggeroofd op de eigen oprit. Omdat deze schadekosten erg hoog zijn voor verzekeraars is de kans groot dat autopremies stijgen. Met behulp van een paar tips kun je auto-inbraken voorkomen.

diefstal-auto-onderdelen.png

Autoverzekering dekt auto-inbraken

De WA + beperkt casco en WA + volledige casco (all risk) autoverzekering dekken inbraakschade en gestolen onderdelen van je auto. Bijvoorbeeld een ingebouwde radio, navigatiesysteem, versnellingspook, koplampen en dashboards. Het vervangen van deze onderdelen en het repareren van de inbraakschade door de reparatiebedrijven kosten verzekeraars duizenden euro’s per auto. Omdat de diefstal van dure auto-onderdelen toeneemt, neemt het aantal schadeclaims ook toe. Als verzekeraars meer moeten uitkeren, moeten ze ook meer ontvangen. Het zal daarom niet lang duren dat verzekeraars hun premie verhogen.

Vooral katalysatoren hybride auto’s in trek

Waar het vroeger nog autoradio’s waren die vaak werden gestolen, zijn het nu vooral katalysatoren van hybride auto's. Deze uitlaatonderdelen onder de auto blijken makkelijk te verwijderen met een krik. Dieven zijn geïnteresseerd in de kostbare edelmetalen rodium, platina en palladium die in de katalysatoren zitten. Deze waardevolle onderdelen kunnen ze voor veel geld doorverkopen.

Auto-inbraken voorkomen

In de aflevering van Opsporing Verzocht konden we zien dat de autodieven onderdeel zijn van grote, georganiseerde Oost-Europese bendes. Omdat ze goed in beeld zijn gebracht door bijvoorbeeld bewakingscamera’s op de oprit, kunnen we precies zien wat hun werkwijze is. Ze proberen eerst met een speciaal apparaatje jouw 'keyless entry sleutel' te hacken door het signaal op te pikken. De auto is zonder moeite geopend en ze kunnen uitgebreid hun gang gaan. De beste tip uit het programma is om deze sleutel in een blik van metaal op te bergen, zodat het signaal niet zomaar kan worden opgevangen. Andere tips om auto-inbraken te voorkomen zijn: de oprit verlichten, waardevolle spullen uit de auto halen en ook laten zien dat er niets te halen valt. Bijvoorbeeld door het dashboardkastje open te laten.  

Op heterdaad betrappen

De auto-inbraken gebeuren vaak gewoon terwijl jij thuis bent en de auto op de oprit staat. Zonder dat je het door hebt en voorbijgangers zelfs nietsvermoedend langs jouw huis fietsen. De inbraken gebeuren vooral ’s nachts tussen drie en vijf uur. De politie roept dan ook op om alert te zijn als je iemand bij een auto ziet rommelen op dat tijdstip. Op heterdaad betrapt? Bel dan gelijk 112. 

Autoverzekering vergelijken

Door goed op te letten en onder andere je autosleutel goed op te bergen kun je dus voorkomen dat autodieven ongestoord hun gang gaan. In de hoop dat niet jouw auto doelwit wordt en dat de premies van autoverzekeringen niet stijgen. Mocht jij wel meer premie moeten betalen? Ga jouw autoverzekering vergelijken met andere autoverzekeringen! Om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt, maar wél de gewenste dekking hebt, kun je eenvoudig online gelijk een nieuwe autoverzekering afsluiten.

Deel dit artikel op:


Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie