Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

Een eigen risico van 1000 euro of meer in de autoverzekering – Waarom zou je?

door Juul Dijkhuis

Veroorzaak je nooit brokken met je auto? Dan ben je goud waard voor verzekeraars en kun je moeiteloos een hoog eigen risico nemen op je autoverzekering. Maar waarom zou je dat doen?

eigen risico

Verzekeraars laten jou bij schade graag meebetalen onder het motto: Wat jij betaalt hoeven zij niet meer te betalen. Daarom zie je bij veel verzekeraars vaak een eigen risico op je polis terug. Neem je het risico dat jezelf moet bijbetalen? Dan krijg je daar een lagere premie voor terug. Maar kies je ervoor om een heel groot deel van de schade te dragen, dan krijg je daar in verhouding eigenlijk niets voor terug. Kiezen voor een hoog eigen risico is vooral gunstig voor de verzekeraar.

Hoeveel korting krijg je?

Wat word je beter van een hoog eigen risico? Wij hebben een aantal testen gedaan. Hiervoor hebben we twee autoverzekeringen uitgekozen, namelijk de autoverzekering van FBTO en Nationale Nederlanden (online). Bij beide verzekeraars kun je kiezen voor een heel hoog eigen risico. Wat bieden ze jou aan korting?

Voorbeeld:

Korting op een volledig casco autoverzekering voor je VW Polo: 
•    FBTO: € 12 per maand (€ 144 per jaar) met een eigen risico van € 1000
•    Nationale Nederlanden: € 10 per maand (€ 120 per jaar) bij een eigen risico van € 1200

Korting op een volledig casco autoverzekering voor je Volvo V50:
•    FBTO: € 7 per maand (€ 84 per jaar) met een eigen risico van € 1000
•    Nationale Nederlanden: € 8 per maand (€ 96 per jaar), eigen risico € 1200

Weegt de korting op tegen het extra eigen risico?

Uitgaande van bovenstaande berekeningen krijg je in het slechtste geval een korting van € 96 per jaar voor een extra eigen risico van € 1200. Met andere woorden, je moet minimaal 12,5 jaren (1200/96) schadevrij rijden voordat het achteraf gezien uit kan om een extra hoog eigen risico te nemen. Niet echt rooskleurig dus!

zorgverzekeringen-vergelijken-is-simpel-groot.png

Hoe kom ik dan aan een scherpe premie?

Door een extra hoog eigen risico te nemen hoop je te besparen op de premie bij een verzekeraar. Nu dat niet echt zoden aan de dijk zet, moet je dus op een andere manier aan de scherpste premie komen. Dat kan heel eenvoudig. Je kunt de premies van alle verzekeraars even naast elkaar zetten in onze vergelijker. 

Zo zien we dat je bijvoorbeeld bij Aegon de Polo kunt verzekeren tegen een premie van € 72 met € 1000 eigen risico. Als je eerst gebruik gemaakt van onze vergelijker, dan zie je dat je ook kunt kiezen voor Ditzo tegen een premie van € 38. Het voordeel is nog groter dan het lijkt, want voor deze autoverzekering geldt € 0 eigen risico.

Een verzekering met een hoog eigen risico zorgt niet altijd voor de gewenste besparing. Besparen doe je het best door het vergelijken van alle premies en voorwaarden. Als jij je gegevens invult in onze vergelijker dan maak je het jezelf heel makkelijk, want dan vergelijken we binnen een minuut alle premies en voorwaarden voor jou. Dat is zakendoen!

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie