Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Fraude kost verzekerde 100 euro extra premie

door Tony Duchenne Leestijd: 2 minuten

fraudeurs per provincie.jpg

Mannen maken zich veel vaker schuldig aan verzekeringsfraude dan vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verbond van Verzekeraars.

Mannen frauderen het vaakst

Van alle geregistreerde fraudeurs is bijna 70 procent man, een kwart is vrouw. Volgens het Verbond van Verzekeraars claimen mannen van rond de veertig jaar gemiddeld het vaakst een te dure schade aan hun auto. Vrouwen zijn vaker betrokken bij het oplichten van de reisverzekering. 

Schade loopt in de miljoenen

Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s met verzekeringen gefraudeerd. Een gemiddeld huishouden is hierdoor zo’n 100 euro per jaar duurder uit aan premie. Dat is de conclusie in een onderzoek naar verzekeringsfraude waarbij miljoenen claims zijn geanalyseerd.

De populairste verzekeringen om te frauderen

Het meest wordt gefraudeerd met autoverzekeringen. Gevolgd op ruime achterstand door inboedel- en opstalverzekeringen voor brand en inbraak. Op de derde plaats staat de aansprakelijkheidsverzekering.

fraude in verzekeringsland.jpg

Bron: Verbond van Verzekeraars

Opvallend is dat vrouwen juist vaak fraude plegen met reisverzekeringen. Ze zijn met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar ook jonger dan mannelijke fraudeurs. De meeste oplichters wonen relatief gezien in Flevoland. Van elke 10.000 inwoners zijn daar 15,1 mensen een fraudeur.

Fraude voorkomen door slim te zijn

Voor fraudebestrijders is het leuk om te weten dat vooral mannen met gemotoriseerde spullen fraude plegen, meer ook niet. De categorie van mannen rond de 40 uit Lelystad kunnen dan bijvoorbeeld extra in de gaten worden gehouden bij het declareren van een autoschade.

De realiteit is echter dat verzekeringsfraude voorkomt bij alle verzekeringen en door mannen en vrouwen van vrijwel alle leeftijden. Wat dat betreft is er geen standaardprofiel van een ‘verzekeringsfraudeur’ te schetsen.  

Wel biedt het onderzoek handvaten, zegt het verbond. "Fraudeurs worden slimmer, wij willen dat ook worden. We zullen doorgaan om dit profiel beter te maken. Dat is nodig om fraude te voorkomen."

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 13 mei 2016

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur (zorg)verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie