Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Geldt er een maximumleeftijd voor de autoverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

De leeftijd van de eigenaar of de regelmatige bestuurder van een auto speelt een rol bij het afsluiten van een autoverzekering. Bij een leeftijd tot 24 jaar kan er een opslag op de premie gelden. Bij een hoge leeftijd kunnen verzekeraars zelfs een autoverzekering weigeren.

autosleutels.jpg

Vrijwel iedereen kan besparen door over te stappen naar een andere autoverzekering. Helaas krijgt een kleine groep niet de kans, namelijk senioren. Zij kunnen tegen het volgende aanlopen:

  • Vanaf een bepaalde leeftijd geldt er een premietoeslag
  • Vanaf een bepaalde leeftijd worden verzekerden niet meer geaccepteerd

Een hogere premie voor senioren

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat senioren tot 75 jaar oud geen extra risico vormen in het verkeer. Vanaf 75 jaar is de kans op schade groter, maar dat is relatief. De kans is namelijk groter per afgelegde kilometer, maar automobilisten vanaf 75 jaar rijden gemiddeld minder. Er blijft dus weinig over van het extra risico voor de verzekeraar. Wij waren benieuwd naar de premieverschillen en hebben het getest op Poliswijzer.nl.

Voor een voorbeeldberekening zijn wij uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

  • Auto: Opel Astra Station
  • Bouwjaar: 2008
  • Postcode: 9747
  • Aantal schadevrije jaren: 8
  • Aantal kilometers per jaar: 20.000
  • Dekking: WA casco (all risks)

Wij hebben berekeningen gemaakt voor een 35 jarige en voor een 75 jarige. Om het vergelijkbaar te houden zijn we voor beide berekeningen uitgegaan van 20.000 kilometer per jaar aan gereden kilometers met de auto.

Enkele grote verschillen:

Verzekeraar Maandpremie voor 35-jarige Maandpremie voor 75-jarige Hoeveel betaalt 75-jarige meer?
ANWB € 26,58 € 35,32 € 8,74 = 33%
Inshared € 30,76 € 53,22 € 22,46 = 73%
Univé € 31,02 € 35,32 € 4,30 = 14%

Senioren worden niet meer geaccepteerd voor een autoverzekering

Er zijn verzekeraars die maximum leeftijden hanteren. Bij Reaal geldt er voor het online afsluiten een maximumleeftijd van 69 jaar. Bij een hogere leeftijd is het ter beoordeling van een acceptant of je jouw auto wel of niet bij deze verzekeraar kunt verzekeren. Bijvoorbeeld verzekeraars Generali en Aegon hebben een leeftijdsgrens van 75 jaar. Vanaf 76 jaar ben je bij deze verzekeraars niet meer welkom als nieuwe klant. Bestaande verzekerden wordt de deur niet gewezen, maar nieuwe klanten komen er niet meer in.

Is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie?

Op basis van statistieken is aan te tonen dat er een grotere kans op schade is vanaf een bepaalde leeftijd. Hetzelfde geldt voor jonge bestuurders tot 24 jaar oud. Hierdoor is er geen sprake van discriminatie.

auto dashboard.jpg

Op oudere leeftijd overstappen

Je leeftijd is geen reden om bij een te dure verzekeraar te blijven. Bij het vergelijken worden de verzekeraars die jou niet accepteren om je leeftijd uit de resultaten gefilterd. Dus je krijgt alleen de verzekeraars te zien die jou accepteren op basis van jouw leeftijd. Leeftijd is dus geen issue bij het overstappen.

Geactualiseerd: 04-07-2019

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 4 juli 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 300
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA autoverzekering.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie