Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Autoverzekeringen vergelijken

Gepensioneerd of juist jong? Je betaalt tot 78 procent meer voor de autoverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Voor de autoverzekering speelt het aantal schadevrije jaren een belangrijke rol voor de hoogte van de premie, maar eigenlijk is de leeftijd pas echt cruciaal. Jong en oud betalen de hoogste rekening. Uit ons onderzoek blijkt dat een jonge bestuurder maar liefst 78% meer betaalt voor de autoverzekering in vergelijking met een 40-jarige.

autoverzekering

Wat kost de gemiddelde autoverzekering?

Jongeren betalen de hoogste premie voor een autoverzekering. Uitgaande van dezelfde auto, schadevrije jaren en overige kenmerken, betaalt een 22-jarige gemiddeld € 78,76 per maand. Een veertiger betaalt € 44,23. Ben je ouder? Dat gaat je geld kosten. Een 85-jarige betaalt maar liefst € 73,20. 

Wat betalen de oudere autobezitters?

Voor pensionado’s van 66 jaar oud is er nog niet zoveel aan de hand. Zij betalen € 45,16 (2% meer dan een 40-jarige). Bij een verdere stijging van de leeftijd, stijgt ook de gemiddelde premie. Een 75 jarige betaalt 28% meer dan de 40-jarige. Een 80-jarige al 53% meer. Bij het ouder worden zijn er steeds minder verzekeraars die de oudere verzekeringsnemers nog willen verzekeren. Dit zorgt voor een gemiddeld hogere premie. Een 85-jarige betaalt al 65% meer. Bij het nog ouder worden stijgt de premie niet of nauwelijks nog verder. Een 100-jarige betaalt namelijk maar € 0,20 per maand meer in vergelijking met de 85-jarige.

bijten-op-premie.jpg

Wat betalen jongeren?

Jongeren zijn zwaar de klos. Bijvoorbeeld een 25 jarige komt voor de autoverzekering op een premie uit van € 58,82. Een 22-jarige zit op € 78,76 voor diezelfde polis. Door de opslag voor jongeren betalen ze gemiddeld 34% meer voor de autoverzekering.

Enkele bijzondere uitkomsten:

  • auto-jongeren.jpgBen je jong, woon je in een grote stad als Utrecht en zou je willen verhuizen naar een rustiger omgeving zoals Breskens? Dan ben je voor het verzekeren van je auto direct meer dan 23% goedkoper uit.
  • Zonder schadevrije jaren komt een jongere gemiddeld op een premie van € 116,44. Een 40-jarige komt uit op € 64,02. De jonge bestuurder betaalt dus 82% meer voor de autoverzekering.
  • Pas nadat je 85 bent geworden speelt leeftijd geen rol meer in de premie bij autoverzekeringen.

Vergelijken helpt 

Blijf je autoverzekering vergelijken. Oudere automobilisten kunnen niet meer bij alle verzekeraars terecht, maar er blijven voldoende verzekeraars over waar je wel een autoverzekering kunt afsluiten op hogere leeftijd. Voor jongeren is het vergelijken nog belangrijker. Sommige verzekeraars brengen echt woekertarieven in rekening in vergelijking met de goedkopere verzekeraars.

Wat zijn de uitgangspunten? 
Wij zijn uitgegaan van de volgende kenmerken voor het berekenen van de premie voor de autoverzekering:

  • WA casco autoverzekering voor een VW Polo uit 2013.
  • Maximaal 11000 kilometer per jaar.
  • 4 schadevrije jaren opgebouwd.
  • Wij hebben het gemiddelde berekend over tien verschillende postcodes.
  • We gaan uit van het gemiddelde van de vijf goedkoopste autoverzekeringen berekend op Poliswijzer.nl.
     

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 27 oktober 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 885
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste WA + volledig casco autoverzekering zonder eigen risico.
per jaar op je autoverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle autoverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie