Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.00 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Gevolgen verlaging maximumsnelheid voor autoverzekering

door Lesley Anker

Vanaf 16 maart mag je overdag maximaal 100 kilometer per uur rijden op de snelweg. Dit heeft het kabinet besloten om de stikstofuitstoot terug te dringen. De snelheidsverlaging geldt alleen tussen 6 uur ’s ochtends en 7 uur ’s avonds. Rijd je overdag toch fors harder dan toegestaan? Dat kan gevolgen hebben voor je autoverzekering. Lees welke dat zijn.

100-snelweg-poliswijzer.png

Vóór 1973 maakte het nog niet uit hoe hard je reed op de snelweg. Als je schade veroorzaakte, dan werd er dus ook niet gekeken naar je rijsnelheid. Daarna kwam er een wettelijke maximumsnelheid van 100 en later 120 kilometer per uur. Vanaf 2011 mogen we op sommige plekken zelfs 130 rijden. Tot dit jaar. Even weer wennen dus, zo’n snelheidsverlaging. Want wat als je er niet aan denkt en schade veroorzaakt? Betaalt jouw verzekeraar de schade dan wel? 

Roekeloos rijgedrag

De verzekeraar kan autoschade op de veroorzaker verhalen als diegene op dat moment roekeloos is in het verkeer. Bijvoorbeeld als je door rood rijdt, je telefoon vasthoudt achter het stuur en als je snelheidsovertredingen maakt. Niet zomaar alle snelheidsovertredingen zorgen er overigens voor dat je de schade zelf moet betalen. Wij geven twee voorbeelden.

Voorbeeld 1: geen gevolgen voor je autoverzekering

Stel het is maandag 16 maart en je rijdt om 17.00 uur terug van je werk naar huis. Je let niet op de borden langs de snelweg en bent gewend om 120 kilometer per uur te rijden. De bestuurder voor je rijdt wel netjes 100 kilometer per uur, maar moet plots uitwijken en trapt hard op de rem. Jij botst vervolgens tegen de auto voor je. De achterkant van zijn auto is beschadigd. Jouw autoverzekeraar vergoedt deze schade omdat jouw rijgedrag niet als roekeloos wordt gezien.

Voorbeeld 2: roekeloos rijgedrag met gevolgen

Het is een ander verhaal wanneer je in het voorbeeld hiervoor ook nog eens gehaast bent en zelfs richting de 160 kilometer per uur rijdt. Het verschil is dan meer dan 50 kilometer per uur met de bestuurder die zich wél aan de nieuwe verkeersregel houdt. In dat geval is de kans groot dat de autoverzekeraar de schade op jou verhaalt vanwege roekeloos rijgedrag.

De verzekeraar bepaalt

De grens tussen roekeloos en niet roekeloos rijgedrag is soms lastig te bepalen voor de verzekeraar. Ook de situatie speelt daarin een rol, want een snelheidsovertreding weegt zwaarder als dit gebeurt in een woonwijk of bij wegwerkzaamheden. Ben je het niet met de verzekeraar eens? Dan kun je een klacht indienen bij Kifid.

Vergeet 16 maart dus niet, let op de borden en houd je aan de snelheidslimiet. Hiermee rijd je veiliger en gelden de normale voorwaarden van jouw autoverzekering. Je draagt ook nog eens bij aan een schoner milieu. Een win-winsituatie! 

Deel dit artikel op:

Lesley Anker

Online Productspecialist Verzekeringen
Lesley Anker
Ik ben Lesley, sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorgverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Dat onze websitebezoeker verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kan vergelijken vind ik het allerbelangrijkst. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie